Château d'Aydie, Madiran - Johan Decaesteker

Famille Delapace

 

https://madiran-pacherenc.com/site/chateau-daydie/

https://www.famillelaplace.com/fr/

Al drie generaties lang maakt de Famille Laplace in het zuidwesten van Frankrijk wijnen op hun Château d’Aydie. Dit typische Franse wijnhuis ligt ruim vijftig kilometer ten noordoosten van Pau, in het gelijknamige gehucht Aydie, middenin de bekende wijnstreek Madiran.

Ongeveer 60 hectare wijngaard worden door de Famille Laplace verbouwd. Deze wijngaarden, waarin de natuur zoveel mogelijk haar werk mag doen, zijn voornamelijk met Tannat wijnstokken beplant. Van de hier geoogste druiven worden verschillende wijnen gemaakt

 

Château d'Aydie

 

Subtiel rustiek, maar opvallend genietbaar in deze rijpe fase. Het alternatief voor de vrijwel onbetaalbare top van de linkeroever Bordeaux. Aarzel niet om enkele flessen weg te leggen voor (klein)kinderen, ze zullen u dankbaar zijn! Deze Château d'Aydie Madiran van Famille Laplace is gemaakt van 100% Tannat. Modelkleur voor een madiran: zwartrood en absoluut geen transparantie. In de neus (blind geproefd) is de eerste indruk: Bordeaux is hier niet ver

weg. En dan bedoel ik de linkeroever (met in het bijzonder Pauillac). De wijn beschikt over een vergelijkbare klasse, mede veroorzaakt door de opvoeding op het nobele eikenhout. Na het decanteren komt de ware aard van de Tannat-druif naar voren: pruneaux d'Agen, potloodslijpsel, geroosterde paprika, leder en rozenblad. Fascinerende expressie. De smaakaanzet is indrukwekkend, een en al concentratie en complexiteit. Vruchtvlezig tot in het uiterste en optimaal geconcentreerd zonder dat de wijn ook maar enigszins log en zwoel overkomt. De balans is hier optimaal: zonder de zuren zou het geheel massief worden, zonder het sap zou het geheel drogend en log zijn en zonder de tannines zou het karakterloos worden. Maar alles is er aanwezig en in de juiste mate! Grote, krachtige en karaktervolle dinerwijn. Serveren bij rosé gebraden eendenborst (wild of tam) of een lang gerijpte rib-eye Black Angus- of Rubia-rund. Aan het einde van de maaltijd combineren met rulle, brokkelige kazen.

De opmerkelijke kwaliteit van deze cuvée zit hem in het uitzonderlijke niveau van de druiven. De late oogst zorgt voor een textuur met zijdezachte tannines, met een finale op frisheid. De oogst wordt handmatig gedaan van de best geselecteerde druiven. Vervolgens gebruiken ze hier een koude maceratie om een maximum aan kleur en fruit te verkrijgen.