WIJN EN GERECHT

Een schitterende en gastronomische wijnavond !! Verrassende hapjes en wijnen die van deze avond ons “tweede en kleine kapittelbanket” maken. Voor sommigen onder ons bovendien meer ongedwongen en zeker even sfeervol. Stilaan wordt het een must om ieder jaar dit thema te herhalen. Zoals u kunt merken was het snoepen van de eerste tot de laatste minuut.

 

 

 

 

 

Hapje als “binnenkomer”: mousse van broccoli met zalm en roze garnaal : geen overheersende maar fijne broccoli-smaak bieden de stukjes zalm en roze garnaal een flinke ondersteuning. Uw voorzitter kent wat van fijne hapjes!

 

 

 

 

CREMANT DE LIMOUX, DOMAINE DELMAS

Een loepzuivere crémant de Limoux, gemaakt van hoofdzakelijk chardonnay met wat chenin en mauzac. Kwaliteitsdomein in Antugnac in de Haute Vallée de l'Aude, één van de vier grote terroirs van de Limoux.

Mooi lichtgeel en levendig voorkomen. Mooi fruitig en delicaat aroma; een heel zuivere, elegante en fruitige smaak. Een voorbeeld hoe een mooie crémant als aperitief een champagne kan vervangen.

Gaat heel mooi en verfrissend samen met de broccoli mousse van zalm en roze garnaal.

 

Zelf bereide hazenpastei met chutney: echte, wilde hazen gaven een loepzuivere en oerechte hazensmaak zonder toegevingen aan chemische additieven.

De chutney was op basis van droge witte wijn, wijnazijn, bruine suiker, gember, kruidnagel, chili en veel ajuin. Bovendien een hele grote portie van fruit: ananas, peren, rozijnen, gedroogde appelschijven en gedroogde abrikozen; afwerken met wat mosterdpoeder. Wilt u ook even proberen? Kok van dienst was uw wijnmeester.

 

 GEWURZTRAMINER KAEFFERKOPF 2004, Domaine Kappler – Ammerschwihr

Van onze “vriend “ en oudgediende “JP” Kappler. Van de gekende en sinds kort allerlaatste “grand cru” uit de Elzas.

Schitterende en mooie goudgele kleur; fruitig en ook kruidig aroma met frisse fruittonen alsmede wat floraal (rozen). In de smaak typisch gewürz: fruitig en een tikkeltje kruidigheid met vooral impressies van abrikoos en litchi. Een gewürztraminer die nu volledig op dronk is, versmolten en mondvullend en bovendien héél fris blijvend.

Een klassiek voorbeeld van harmonie wij en gerecht. Goed samengaand met de hazenpastei maar het is vooral de chutney die zulke wijn vraagt.

 

KOG 3 MIRO, Slovenië.

Levendig voorkomen en met mooi lichtgele kleur. Mooi verfrissend in de geur, licht exotische tonen en ook wat bloemig, ook wat “grassig” zoals een sauvignon. De smaak is zacht, elegant en mineraal en met een fijne fruitige toon van vooral muscat; mooie afdronk met ook een verfrissende aciditeit. Deze wijn van het Sloveense domein Miro is een echte verrassing die ook goed de pastei aankan; jammer is de chutney té krachtig om de wijn volop te laten genieten. Dit hadden we wel vermoed, maar de wijn op zich is toch een aanrader.

 

Ravioli van scampi en krab met een licht romig sausje met wat ricard en overstrooid met parmesaan. Geen klaargemaakte ravioli; zelfs de flinterdunne ravioli deeg werd door de kok van dienst, zijnde uw voorzitter, zelf gekneden en gerold. De vulling was dan ook vers en smaakrijk. Zelfs de ietwat weigerigen tegenover ravioli moesten deze maal toegeven dat een overheerlijke bereiding was.

 

CASAL DI SERRA VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI 2004, UMANI RONCHI in Osimo ,Marken –Italië.

De Verdicchio di Castelli di Jesi is de grootste wijngaard en de meest bekende DOC-wijn van Marche (Marken in het Nederlands). De zone ligt ten westen van de stad Jesi en vormt een vrij heuvelachtig gebied met goed georiënteerde hellingen. Het is een wijnbouwgebied waar enorm naar kwaliteitswijn wordt gestreefd. Ook hebben enkele wijnhuizen Verdicchiowijnen geïntroduceerd afkomstig van één wijngaard. Zoals ook deze wijn van Umani Ronchi met zijn Casal di Serra. De verdicchiodruif wordt al sinds lang verbouwd in de heuvels landinwaarts van Ancona in de richting van de bergen en de grens van Umbrië. Hier in deze streek levert deze druif het beste resultaat op. Vandaag wordt ze beschouwd als meest karaktervolle inlandse witte wijn van Italië.

Mooie goudgele kleur en helder voorkomen. Mooie verweven rijpe fruittonen kenmerken een grootse neus: niet zwaar of lomp maar fijn en een klein tikkeltje kruidigheid alsmede wat rozen. De aanzet is zacht terwijl de smaak vol, gevuld en gul overkomt. Delicate fruittonen, wat vettigheid, iets toast, mooi droog en bovendien een zeer smaakrijke afdronk. Deze wijn is een echte aanrader bij onze ravioli van krab en scampi met de overheerlijke saus en de parmesaan. Dit is genieten. Uw wijnmeester is dan ook een fervent aanhanger van deze wijn.

 

Chef Xavier gaf zowaar de mooiste kalfszwezerikken die men vinden kan : mooi luchtig en iets wat krokant gebakken en begeleid met een tegelijk zacht en krachtig sausje. Wat wil een mens nog meer?

 

 KINRED SPIRITS MERLOT 2002, BEST – Australië

Een familiebedrijf in “Great Western Victoria” dat wordt beheerd door nu al de derde generatie. Hun wijngaarden liggen naast de Grampians, één van de mooiste natuurparken van Australië. Vanuit zijn beste wijngaard rond deze winery als ook vanuit zijn nieuwe wijngaard (op 20 km daar vandaan) heeft Viv Thompson, de wijnmaker, een selectie gemaakt van merlotdruiven. Het is een 100% merlotwijn die gedurende 1 jaar heeft gerijpt op eiken vaatjes.

Diepe donker kersenrode kleur en met een geur van rijpe, vooral rode, fruittonen alsmede ook wat frisse kruidighid (hint van eucalyptus). Vlotte en fruitige stijl met een flinke toon van krieken. Zeer aangename en mondvullende wijn die zeker niet, zoals zovele van zijn Amerikaanse broertjes, lomp of “jammy' overkomt.

Past goed bij het gerecht van de ris de veau, vooral door de expressieve fruitigheid; is bovendien ook fluwelig en zoals terecht enkelen opmerkten “à la St. Emilion”.

 

 COTES DU JURA “TROUSSEAU” 2005, DOMAINE BAUD

Prachtig domein in Le Vernois, hartje Jura. Dit meermaals bekroonde wijndomein biedt de laatste jaren verrassend lekkere wijnen in zowel wit, rood als vin jaune.

De rode wijnen worden gemaakt van trousseau, poulsard en pinot noir; gecombineerd of alleen. Ze worden niet altijd gewaardeerd maar in grote jaren kunnen ze toch verrassend uit de hoek komen. Tip voor deze wijnen: in grote jaren probeer zeker eens de wijnen gemaakt van 100% trousseau, zoals deze!

Ietwat doorzichtige maar mooi donker kersenrode kleur. Heerlijk aroma waar de heerlijke geuren van bosvruchten en wat “fumé” de toon zetten; de fijnheid van een Bourgogne en mede door het zwoele en gestoofd-achtige ook wat Rhône allures. Hoe complex kan een geur zijn? Zachte, elegante en delicieuze smaak met prachtige fruitimpressies. Zacht, smaakrijk, persistent en met een pittige afdronk gaat deze wijn perfect bij de bereiding van de subtiele kalfszwezerik.

 

Als nagerecht een stukje gesmolten kaas op een bedje van gekaramelliseerde appeltjes.

 

 DOMAINE DE LA BOUISSIERE 1999, GIGONDAS

Aan de voet van de “Dentelles de Montmirail” liggen de wijngaarden van Gigondas in de zon te blinken. Er worden wijnen gemaakt die prijs/kwaliteit heel goed liggen en vaak kunnen wedijveren met hun beroemdere buur uit Chateauneuf du Pape. Dit domein biedt vaak prachtige wijnen en sinds 2006 hebben ze bovendien ook Vacqueyras in hun gamma, waarvan één wijn gemaakt wordt van zeer oude wijnstokken.

Geconcentreerde kersenrode kleur met rijkelijke tranen. Pittig rood en zwart fruit met een fijne kruidigheid sieren de geur. De aanzet is mooi maar de middensmaak die volgt is nog zoveel meer; rijk, vlezig terwijl de geurindrukken bevestigd worden met vooral klein rood en zwart fuit (ook veel cassis) alsook het onvermijdelijk kruidig aksentje van de echte Rhônewijn. Krachtige, fruitrijke, kruidige (peper) afdronk die niet alcoholrijk overkomt doch zowaar fris. Een mooie afsluiter die zoals het past ons kaasgerecht mooi begeleid.