BORDEAUX

Degustatie met enkele "Côtes" uit Bordeaux en.......

CHATEAU L'ESCADRE 2009

Blaye - Côtes de Bordeaux

( voorheen: 1er Côtes de Blaye)

Nog mooi donkerrood voorkomen met paars randje. Mooie fruitige aroma's met hinten van rood steenfruit (kersen), ook wat animaal. Zachte aanzet met daarna een elegante fruitige middensmaak met voldoende vulling; plezierige en vlot drinkende , jonge wijn met toch nog wat tannine.

 

CHATEAU PLAISANCE Cuvée Alix 2008

Premières Côtes de Bordeaux (vanaf 2009: Cadillac Côtes de Bordeaux)

Mooi kersenrode kleur met minieme evolutie. De geur laat meer impressies na van gestoofd fruit, wat kruidigheid als mede ook iets gebrand. Een mooie aanzet wordt gevolgd door een tamelijk mondvullende middensmaak met rood fruitige toetsen en wat kruidigheid; halfwege de smaak lijkt hij wel een dipje te hebben maar de smaak herpakt zich wel met fruitige impressies; aangename en versmolten wijn.

 

CHATEAU HYOT Cuvée prestige 2006

Côtes de Castillon (vanaf 2009: Castillon - Côtes de Bordeaux)

Nog zeer donkerrode kleur met paarse tint; het geurpalet is zeer complex en intens met vooral hinten van rood fruit en wat vanille; de aanzet is vol en onmiddellijk fruitig; een heerlijk fruitige smaak die mooi aanblijft, mooi verweven en nog wat zacht nobele tannines; persistent en toch vooral mooi fruitig is dit een zeer lekkere wijn die héél wat meer gereputeerde buren het nakijken zou geven.

 

CHATEAU PUYFROMAGE 2005

Côtes des Francs (vanaf 2009: Frans - Côtes de Bordeaux)

Kersrode kleur met duidelijke evolutie in de rand. De geur leunt hier meer bij het zwarte fruit met ook hinten van sous-bois en calysse. De aanzet is dan weer fris en zacht en ook de smaak toont zich met zijn zacht karakter; de wijn heeft een zekere rondeur maar ook wat tannine en wrangheid op eind.

 

enkele seigneurs uit 1996.......

CHATEAU LARMANDE 1996

Saint Emilion grand cru classé

Nog mooi kersrode kleur met getaande rand. Iets dierlijk aanzettend in de geur evolueert zijn aroma naar aangenaam gestoofd en geconfijt fruit met wat kruidnagel. Heel intense aanzet die zich verder ontplooit naar een waarlijk fluwelige en tegelijk sappige smaak. Persistente en smaakrijke wijn met nog duidelijk charmerende fruitimpressies en wat kruidigheid. Een lange en mooie afdronk maakt van deze wijn wel dé verrassing van de avond.

 

CHATEAU GISCOURS 1996

Margaux grand cru classé de Médoc

Iets intenser van kleur dan onze Larmande toont deze Margaux zich van zijn beste zijde. Zacht maar tegelijk zeer expressief geurpalet van voornamelijk rijp donker fruit. De aanzet is al een zachte en fruitige inleiding op de fluwelige middensmaak; op en top versmolten maar die zich toch nog krachtig weet te ontplooien en eindigt met een lange afdronk.

 

CHATEAU LA CONSEILLANTE 1997

Pomerol

Om eens te vergelijken met ons trio van 1996 hadden we er een 1997-er bij gezet. Maar niet de eerste de beste. Deze La Conseillante heeft nog een wijnrode kleur maar is toch al iets doorzichtig. Het aroma is heerlijk met charmerende zachte rijpe fruittonen, ook wat hint van chocolade. De wijn laat ons genieten van de ware klasse van een grootse Pomerol; zelfs al komt hij uit een zogezegd klein jaar toch schenkt hij ons de sublieme toetsen van een intens smaakgenot met vooral veel fruit en wat sous-bois; zacht en intens van smaak, een jaargang zegt niet alles.

 

CHATEAU LYNCH BAGES 1996

Pauillac grand cru classé de Médoc

Nog slechts een heel klein beetje evolutie in deze nog zeer opmerkelijke donkerrode kleur van deze 96-er. Een magnifieke geur met veel variatie en intensiteit: veel fruitige impressies (bosaardbei) als mede een" stoofpotje" van boschampignons een morieljes en nog wat vanille. Een volle aanzet is de voorbode van een volle, vlezige en zeer smaakrijke midden; een explosie van smaken zoals fruit, kruidigheid en" bos"; volumineus en rond met edele tannines en een krachtige afdronk laat hij het beste zien van wat een Pauillac in zich heeft; zelfs deze 15 jaar oude seigneur toont zich nog in zijn jonge gedaante.