JURA EN GERECHT

Crémant de Jura Brut - Domaine Baud

Fijne stukjes saucisson de Morteau 

Mooi lichtgele kleur, schitterend en met fijne pareling, delicaat en fijne geur met florale en lichte citrusachtige hinten; heel lekkere smaak, vlot en elegant met fijn zuurtje en zachte prikkel. Verrassend fijne crémant.

 

 

Arbois-Pupillin wit "tradition" 2009 Domaine Désiré Petit

70% chardonnay, 30% savagnin

Diep goudgele kleur; een fijn aroma van fijn rijp fruit, lichtjes exotisch (ananas,peer) en ook wat lichte okkernootjes; smaakrijke wijn, heel mooi geprononceerd, zelfde impressies als in de geur en ook wat floraal. Heel mooie wijn die perfect wist te combineren met onze leng en zijn korstje van comté. Het is vooral een smaakrijke chardonnay die met de inbreng van de savagnin toch net dat ander karakter kan tonen en bovendien met zulke bereiding de perfecte gastheer is.

 

Château Magneau wit 2010 "cuvée Julien" graves

Mooi gele kleur en viscositeit; heerlijk aroma, wat citrus, pompelmoes, citronné, wat lichte kruidigheid en eik; mooie aanzet die verder evolueert in een mondvullende en gracieuze smaak met zelfde impressies als in de geur en eindigend met een mooie afdronk. Voorbeeld dat het niet altijd een Pessac-Léognan wijn hoeft te zijn. Uit het zuidelijk gebied van de Gravesstreek is ook heel wat lekkers te vinden. Het is kortom een prachtige wijn die op geen enkel kritiek puntje kon stuiten. Een voor de hand liggende"normale" keuze die geen enkele slechte commentaar zal hebben. Maar met de inbreng van de comté en wat spatjes savagnin op de vis kon de Arboiswijn wel ons hartje veroveren. De bereiding van de leng met aangepaste saus was immers hartveroverend. Een schotel van hoog niveau... 

 

Arbois rood 2009 Domaine Geneletti

pinot noir, trousseau en poulsard

Een mooie , iets doorschijnende, kersenrode kleur; mooie, zelfs iets warme, geur met hinten van framboos, wilde aardbei en andere bosvruchten. Blind hadden we ons zowaar in de Bourgogne gewaagd! Fluwelig en ronde wijn, iets zwoel en vooral veel fruitige impressies met wederom wat bosvruchten; ook wat aangename kruidigheid. deze aangename wijn begeleidt mooi onze hartig bereide kikkerbilletjes.

Gebakken kikkerbilletjes met fijne kruiden.

Ook in de Jura zijn kikkerbilletjes een festijn en plaatselijke specialiteit. Ik herinner me nog op een bepaald ogenblik in een resaturantje in Pupillin het bord gelezen te hebben "Les grenouilles sont arrivés"!

 

Arbois-Pupillin wit "savagnin" 2006 Domaine Désiré Petit

Hier een 100% volle savagnin wijn. De okkernootjes komen wat meer op de voorgrond dan bij de "tradition" maar toch heb je ook de aroma's van rijp fruit zoals abrikoos; heel smaakrijke en krachtige wijn die de meesten wist te bekoren. Was misschien wel iets te dominant bij de bereiding.

 

Haantjes met vin jaune en risotto met saffraan

 

Coteaux du Languedoc "Pezenas" 2009 cuvée Les Volcans" Domaine La Tour Penedesses

Zeer donker voorkomen met diep donkerrode kleur en iets paarse tint; in de geur spelen de fruitimpressies de eerste viool; heel rijp-fruitige smaak en tegelijk natuurlijk overkomende wijn (nog frisheid); krachtig, vol en boordevol charme. De wijn was heel aangenaam met het gerecht dank zij ook de krachtige saus.

 

 

 

Arbois Vin jaune 1989 (lse vignerons réunis)

Diep goudgele kleur; complexe, fijne en krachtige geur met vooral de typerende nootjesimpressie; ook wat florale hint; de smaak zet dezelfde toonaard verder en eindigt met een krachtige afdronk. Voorbeeld hoe wijn en gerecht op elkaar zijn afgestemd: saus met vin jaune, saffraan als kruid die heel goed samen gaat met de savagninsmaak. Het is wel even wennen maar iedereen was het wel eens dat deze twee toch mooi bij elkaar pasten.

 

De wijnmeester had nog enkele verrassingen in petto en liet diverse vins jaunes door de zaal circuleren. Zo konden we nippen van ook volgende vins jaunes:

Berthet Bondet 1996

Marcel Poux 1995

Jacques Tissot 1994.