BARMES-BUECHER

PINOT BLANC ROSENBERG DE WETTOLSCHEIM 2002

Bodem: klei-kalk  

Rendement: 49hl/ha  

Ouderdom van de wijnstokken: 31 jaar  

Alcoholgehalte: 13° 19  

Suikergehalte (residueel): 4,30 g/l  

Zuurtegraad: 4,7 g/l        

Mooie goudgele kleur en een zeer helder en briljant voorkomen. De geur zet fris aan met een zekere mineraliteit; in evolutie een rijk aroma dat mooi blijft. Volle middensmaak met een zekere romigheid zonder lomp te zijn; fijne exotische toetsen, citrus, ananas, en een toetsje kruidigheid. Droge, evenwichtige en verrassende pinot blanc met nog bewaarcapaciteit.

 

 

 RIESLING Herrenweg de Turckheom 2004

Bodem: Keien kwaternaire tijdperk

Rendement: 55hl/ha

Ouderdom van de wijnstokken: 21 jaar

Alcoholgehalte: 13° 32

Suikergehalte (residueel): 2,90 g/l

Zuurtegraad: 6,90 g/l                                                                                                    

Opvallend briljant voorkomen en een licht gele kleur. Mooie frisse geur met een presente kruidigheid die hinten geeft van den (de frisse, muntachtige, eucalyptische toets van in de handen gewreven dennennaalden). Na walsen en wat evolutie ook tonen van citrus. Mooie aanzet gevolgd door een zachte en fijne middensmaak; frisse toetsen van citronelle en wat citrus; heel evenwichtige wijn door een mooie aciditeit en eindigend met een  lange en zeer fijne afdronk.

 

 

 RIESLING Rosenberg de Wettolscheim 2004

Bodem: klei-kalk met dominantie van kalk

Rendement: 50hl/ha

Ouderdom van de wijnstokken: 28 jaar

Alcoholgehalte: 13° 86

Suikergehalte (residueel): 4,80 g/l

Zuurtegraad: 6,4 g/l                                                                                                      

Zeer helder en briljant voorkomen met goudgele kleur. Mooie zachte fruittonen kenmerken de geur. De aanzet is mooi terwijl de smaak getuigt van klasse.Vol, rond, ondersteund door een mooie aciditeit en opgefrist door zachte exotische fruittonen. Lange afdronk die ook heel verfrissend overkomt.

 

 

 PINOT NOIR RESERVE 2004

Bodem: klei-kalk

Rendement: 55hl/ha

Ouderdom van de wijnstokken: 22 jaar

Alcoholgehalte: 14° 18

Suikergehalte (residueel): 2,10 g/l

Zuurtegraad: 5,2 g/l                                                                                                      

Deze (niet gefilterde) wijn had wat last van de reis waardoor sommige flessen niet optimaal naar voor kwamen ; sommige haden wat last van troebelheid. Waar de wijn het goed deed konden we volgende notities noteren.

Mooi kersenrode kleur, licht transparant. Iets strenge maar typisch pinoterende geur met vooral wat kersen en frambozentoetsen. Volle aanzet; de smaak komt nog zeer jong over met toch mooie rode fruitimpressies (wederom kers, framboos) en een aciditeit die niet storend overkomt.

 

 PINOT GRIS ROSENBERG SILICIS DE WETTOLSHEIM 2002

François Barmès typeert deze wijn als “demi-sec”

Bodem: klei-kalk met wat zand

Rendement: 40hl/ha

Ouderdom van de wijnstokken: 23 jaar

Alcoholgehalte: 14° 00

Suikergehalte (residueel): 19,80 g/l

Zuurtegraad: 5,5 g/l                                                                                                      

Donker goudgeel (zelfs een beetje ambré). De geur opent met rijpe fruittonen zoals abrikoos en mango en evolueert naar fijnere, heel nette geurimpressies; wat hinten van mandarijn en exotische geuren. De aanzet is vol en gaat verder in een krachtige middensmaak met mooie vettigheid; komt heel fruitig over en heeft een kenmerkende vuursteentoets (volgens François Barmès typerend voor deze terroir). De wijn komt ondanks zijn kracht en fruitigheid niet pompeus over, integendeel hij draagt heel ver dankzij een heel mooie aciditeit.

 

 PINOT GRIS ROSENBERG CALCARIUS DE WETTOLSHEIM 2002

François Barmès typeert deze wijn als “moelleux”

Bodem: klei-kalk met dominantie kalk

Rendement: 45/ha

Ouderdom van de wijnstokken: 14 jaar

Alcoholgehalte: 13° 13

Suikergehalte (residueel): 51,50 g/l

Zuurtegraad: 7,0 g/l                                                                                                      

Zeer briljant en goudgeel voorkomen. De geur is mooi en zacht en kenmerkt zich door zowaar wat botrytistonen doorweven met hinten van mandarijn, rozijntjes en dadels.Heel volle aanzet die verder overgaat in een krachtige, mooie fruitige smaak met veel rondeur en zonder zwaar over te komen. De wijn blijft fijn, gedragen door fijne, exotische toetsen.

 

 GEWURZTRAMINER Wintzenheim  2004

François Barmès typeert deze wijn als “demi-sec”

Bodem: mergel en kalk

Rendement: 53hl/ha

Ouderdom van de wijnstokken: 23 jaar

Alcoholgehalte: 13° 38

Suikergehalte (residueel): 23,00 g/l

Zuurtegraad: 3,5 g/l                                                                                                      

Zeer briljant en schitterend goudgeel voorkomen. Een heerlijk aroma van rozen, lytchie en abrikoos opent de wijn terwijl in evolutie de fijne mineraliteit, gegeven door de kalk-mergelgrond, nog een andere dimensie geeft. Frisse aanzet en een genereuze smaak typeren deze gewürz; mooie fruitigheid gecombineerd met frisheid en een fijne kruidigheid geven een heerlijk smaakgevoelen aan deze wijn die eindigt in een kruidige afdronk.

 

 GEWURZTRAMINER Grand Cru Steingrübler de Wettolsheim 2002

François Barmès typeert deze wijn als “moelleux”

Bodem: klei, mergel en kalk en wat graniet

Rendement: 30hl/ha

Ouderdom van de wijnstokken: 24 jaar

Alcoholgehalte: 14° 05

Suikergehalte (residueel): 48,60 g/l

Zuurtegraad: 5,8 g/l                                                                                                      

Mooi goudgele kleur en wederom zeer briljant. Fijn en niet zwaar aroma met wat botrytis toon; ook de minerale kant is van de partij naast het fruit. Mooi krachtige aanzet; deze wijn is een prachtvoorbeeld van combinatie kracht en fruit gedragen door een mooie aciditeit en dit ondanks het alcoholgehalte en de residuele suikers.