KAAS EN WIJN

Muscadet Sèvre et Maine sur lie "Gorges" - Domaine de la Cornulière (Vignoble Barraud)

druif: melon de Bourgogne

Floraal, fruitig met een mooie hint van pompelmoes kwam deze wijn vooral zeer aromatisch uit de hoek. Elegant, fris, fruitig en mondvullend, in feite zelfs intens van smaak. Eveneens een mooie aciditeit maar verder nauwelijks te vergelijken met de ons vertrouwde generieke muscadets. Maar dat deed niets af van het feit dat met deze geitenkaas hij een perfect huwelijk vormde. Het afwijken met de klassieke sauvignonwijnen, traditioneel heel goed met geitenkaas, of andere wijnen met een relatief hoog zuurgehalte, was een verrijking. Met de Rondin d'Alvignac, pittig en zeer smaakrijk, was het dan weer minder, hierbij verkozen we vooral de Sloveense chardonnay.

 

Marof 2013 uit Slovenië

druif: chardonnay

Zeer helder en levendig voorkomen; de volle geur profileert zich met heerlijk zacht fruit, waaronder vooral wat perzikhint, en bloesem. In de smaak herkennen we dezelfde fruit- en florale toetsen van de geur; heerlijke , redelijk volle wijn die nog beter tot zijn recht komt met de "Rondin d'Alvignac" . Is duidelijk een wijn die het voortreffelijk doet met smaaakrijke bereidingen.

 

Saint Chinian Roquebrun "Les Roches Noires" 2014 Cave de Roquebrun

 druiven: grenache - syrah - mourvèdre Zeer jonge intense kleur, omzeggens paars rood en met een krachtige neus die vooral het rijpe rode fruit uitstraalt. De smaak is intens en tegelijk elegant en evenwichtig met de rijke geuren van bosfruit. De afdronk is dan weer lang en complex met naast het fruitige ook wat kruidigheid. We wilden zeker deze wijn voorstellen en het leek ons leuk om deze bij de Brie te serveren. Hij mocht er wel wezen maar hadden hem wel liever bij de harde kazen.

 

Château Cantenac cuvée "Sélection Madame" 2010 St. Emilion grand cru

Deze cuvée is afkomstig van 95% merlot druiven en wat aangevuld door de cabernets (vooral franc). Deze wijn deed het vooral goed met de Brie de Meaux mede door zijn evenwichtige en elegante smaak. Met wat toetsen van sous-bois, vanille, mokka en lichte kruidigheid werd hij door iedereen probleemloos geapprecieerd. Maar ook bij de Maroilles die zacht en smaakrijk proefde deed hij het voortreffelijk.

 

 

Savigny-les-Beaune 2008 JC Boisset (magnum)

druif: pinot noir

Dat de pinot noir het goed doet met de époisses is al lang geen geheim meer. Vraag was of de kwaliteit van deze Savigny-les-Beaune uit 2008 het wel zou halen. Misschien lag het ook gedeeltelijk aan het feit dat het een magnum was, maar deze wijn presenteerde zich als een heerlijke pinot noir. Fruitig, elegant, charmant en smaakrijk scoorde hij hoge toppen. Niet verwonderlijk dat hij het bij al deze roodbacterie kazen het opperbest deed.

 

 

Corbières "cuvée Joseph Mazard " 2011 Domaine Serres-Mazard

grenache - syrah- mourvèdre - zeer oude carignan

Deze cuvée is vrij recent en daarom niet eerder geproefd, te vergelijken met de cuvée "Henri Serres": een vrij geconcentreerde wijn met benevens het rijpe fruit, vele nuances van een stevige kruidigheid en wat dierlijkheid. Daarom dat we deze jaargang verkozen, de 2011. De impressies waren, voor het samengaan met de kaas, ook uiteenlopend. Terwijl de enen hem wat te stug vonden was dit voor anderen dan weer dé verrassing.

   

Saint-Joseph Domaine des Remizières 2014

Deze Saint Joseph bestaat uiteraard uit 100% syrah terwijl de gemiddelde leeftijd van de wijngaard 40 jaar is. Het resultaat is meer dan geslaagd: een intens smaakrijke wijn met veel zwart rijpe fruittonen en ook zacht verweven toetsen van kruidigheid en leder. Jong maar zeer lekker en ook krachtig. Een alternatief voor de likoreuze wijnen bij onze blauwgeaderde kazen. Natuurlijk doet de Sauternes het wonderwel maar een prachtige syrah is een even goede keuze. Deze wijn kon op veel enthousiasme rekenen. Weliswaar voor sommigen nog wat jong maar goed, elk wat wils.

   

Château Guiraud 2007 Sauternes 1er grand cru classé

druiven: sémillon - sauvignon (35%)

De 2007 was een prachtige jaargang voor de likoreuze wijnen van Bordeaux waar de botrytis zich optimaal kon ontwikkelen. Al direct op te merken aan de prachtige intense donker goudgele kleur en de grote viscositeit. De geur is overweldigend met geraffineerde botrytistoets en zuivere geuren van exotisch fruit, perzik, amandel en wat acaciahint. Deze complexiteit zet zich verder in de smaak die vooral getuigt van een evenwichtig smaakgeheel tussen het likoreuze en de pittige frisheid. Een diepe en sublieme smaak die perfect de kruidige en pittige kazen weet op te vangen en er een perfecte harmonie weet van te maken.