BLINDE DEGUSTATIE

WITTE WIJNEN

VIOGNIER

Een druif die laat ontwikkelt en ook laat rijpt. Weinig productief; geeft zeer aromarijke wijnen met een krachtige en bij wijlen ietwat" vettige" smaak. De geur wordt dikwijls geassocieerd met rijpe perziken, abrikozen en soms peren.

Vooral bekend voor de condrieuwijnen; wordt ook al meer aangeplant in de Côtes du Rhône en de Languedoc. Voor deze viognierwijn proefden we de wijn van de domein Le Plan Vermeersch in de zuidelijke Rhône.

 

SAUVIGNON

Fruitige en frisse wijnen. Wijn gemaakt van deze druif ruikt naar buxus (ook wel minder diplomatiek omschreven als 'kattenpis'), wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een bittere naar zoet neigende afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt.

Vooral bekend van Sancerre , Pouilly Fumé, maar ook Menetou-Salon en Reuilly. Uiteraard ook bekend in Chili, California, enz....

Een bekende naam is het domein H. Bourgeois uit Sancerre. Maar dit domein maakt ook een schitterende Menetou-Salon, dus zou de herkenbaarheid er toch mogen zijn.....

 

RIESLING

Vooral in de Elzas, Duitsland en Luxemburg, maar ook Italië en niet-Europese landen. Naargelang het tijstip van de oogst kan men droge en fruitige wijnen maken tot likoreuze. Zeer kenmerkend is een fruitigheid die aan een aantal vruchten doen denken en een frisheid die men eerder kan associëren met mooi citroenzuur. Vooral bij verouderde riesling vindt men hogere tonen van geuren die men kan associëren met de zoeterige geur van petroleum. Een bekende naam is de riesling kaefferkopf van onze vriend en eregezel J.P. Kappler. Zou iedereen hem herkennen?

 

TREBBIANO

De Trebbiano (ook bekend als de ugni blanc) is een van de oudste en meest aangeplante witte druivensoorten in Frankrijk en Italië. Gebruikt voor de productie van wijn maar ook voor wijn die bedoeld is om te destilleren . Eén van de belangrijkste witte druivensoorten van Italië (Orvieto, Toscanie). Het is een droge en frisse wijn,die voornamelijk bekend is in Abruzzo waar er twee appellaties zijn : montepulciano en trebbiano d'Abruzzo.

Wij kozen voor een typische trebbiano van het domein Agriverde (Piane di Maggio). Moeilijk?

 

RODE WIJNEN

MALBEC

Dé druif bij uitstek in de Cahors. Moet voor minstens 70% aanwezig zijn in een Cahorswijn maar grote wijnen worden soms van 100% gemaakt. Het is een donkere druif die veel kleurstof bevat en voor intense, tanninerijke wijn zorgt. Ze heeft een vleug van pruimen en bramen, calysse (dikwijls geassocieerd met de belga-snoepjes), frambozen, exotisch hout, kaneel, tabak .

De wijnmeester koos voor een "certitude": de prestige van het château du Cèdre. Deze bevat 90% malbec en wordt aangevuld met 10% tannat. Wel een 2005, die zou toch al ietsje moeten gerijpt zijn?

 

 

TANNAT

Dé druif bij uitstek in de Madiran. Grote wijnen worden soms van 100% gemaakt H et is een blauwe druif, vermoedelijk afkomstig uit de Béarn. De term tannat komt uit het Occitaans: tanat, van tanin, dat wil zeggen gebruind, wat komt door de sterke concentratie tannines, Onze wijnmeester heeft een speciale binding met de cuvée Charles de Batz ( u weet wel, de echte naam van ridder d'Artagnan, of is het een afkorting van de Batselier?), van het domein Berthoumieu.

 

 

GRENACHE

De belangrijkste druif voor het franse zuiden; de basiswijnstok vooral in de zuidelijke Côtes du Rhône, zoals Chateauneuf du pape, Gigondas enz......

Geeft krachtige en alcoholrijke wijnen. Ook in de Languedoc en de Roussillon speelt hij een hoofdrol. Vandaar dat we op zoek gingen bij een stevig gereputeerd domein: Piquemal uit Espira de l'Agly; een speciale cuvée La Galathee uit 2006 is één van de nieuwe paradepaardjes van het domein. Deze wordt gemaakt van meer dan 60% grenache. Vooruit dus...

 

 

SYRAH

Vooral in de noordelijke Côtes du Rhône met zijn wereldbefaamde wijnen van de Côte Rôtie , Hermitage, Cornas ea. Weinig productieve druif en intens gekleurde wijn, sterk aromatisch, tanninerijk, ook wat animaal (leder)

Ook in de Languedoc en de Roussillon en kortom het ganse zuiden wordt hij meer en meer gebruikt als kwalitatieve aanvullende wijnstoksoort. Soms gebruiken sommige wijnboeren voor een bepaalde cuvée 100% syrah. Zoals hier ook in de Costières de Nîmes bij het prestigieuze château de Valcombe, waarvan de "garance" een pareltje is. Herkenbaar als syrah?