Bordeaux

WITTE WIJN

 

LE CAILLOU BLANC DE TALBOT 2005, Bordeaux blanc

Mooie, schitterende gele kleur met veel viscositeit. Aangenaam neusje met hinten van citrus en rijp fruit als mede een fijne eiktoets. Droge aanzet; volle middensmaak met nog duidelijk eiktoets (ook vanille); in evolutie rijpe fruittonen en ook wat kruidigheid, op eind een mooie fraîcheur. Volle en smaakrijke wijn.

 

RODE WIJNEN

 

CHATEAU GUIBEAU 2005, Puisseguin St. Emilion

Zeer intens voorkomen met donkerrode kleur met paarse tint, mooie spiegel. Weelderig boeket met tonen van zwart rijp fruit (cassis, zwarte kers, vlier). Volle middensmaak, fijne houttoets, wat kruidigheid, leder en edele tannines. Zeer geconcentreerde wijn met veel potentieel, begenadigd met een mooie frisheid en waar in evolutie meer het fruitige op de voorgrond treedt.

 

 

CHATEAU LA TOUR DE CAUZE 2005, St. Emilion grand cru

Mooi kersenrode kleur. Aangenaam aroma met veel rode fruittonen, vooral gestoofd fruit. Elegante aanzet; de smaak bloeit weelderig open met mooie fruittonen en geeft een versmolten indruk. Charmante, aangename wijn met een nog iets droog trekkende, doch niet storende tannine en een fijne fruitige afdronk.

 

 

 

 CHATEAU D'AGASSAC 2004, Haut-Médoc

Zeer intens voorkomen met donkerrode kleur. Klassieke Bordeaux- geur met discrete houttoets, ook wat dierlijk- en kruidigheid. Volle aanzet en een gevulde, gecorseerde middensmaak; een zekere vlezige constitutie, persistent en tonen van zwart fruit. Nog wat jong overkomende wijn waar de versmoltenheid nog moet komen maar die toch al een prima afdronk heeft.

 

 

 

 CHATEAU FERRAND 2001, Pomerol

Iets getaande maar toch nog vrij donkere kleur. Fijne, gevarieerde aromatische neus met wat réglisse. Zachte aanzet gevolgd door een eerder fluwelige smaak. Wat tonen van koffie en dierlijkheid. Versmolten wijn, elegant , aangenaam, mooi openkomend in de mond en tevens toch nog wat pit op einde.

 

 

 

CHATEAU FONROQUE 2001, St. Emilion grand cru classé.

Zeer jong en levendig voorkomen met intens kersrode kleur. Heel fijne en aromatische geur waarin vooral hinten van kersen en nog wat vanilletoets. De aanzet is al even fijn en gaat verder in een middensmaak die gekenmerkt is door veel volume en potentieel; fijne en frisse fruittonen typeren het St. Emilion- karakter van deze evenwichtige wijn. Kortom een fantastische wijn die vol en aangenaam is, een mooie afdronk aanbiedt en een enorme concentratie heeft, zeker voor een 2001.

 

 

 

 CHATEAU RAUSSAN-GASSIES 2000, Margaux, 2ième grand cru classé.

Nog mooie kersenrode kleur met veel viscositeit. Een weelderig boeket met zachte gestoofde fruitgeuren en een subtiele houttoets. Een zachte aanzet wordt gevolgd door een fruitig en harmonisch geheel. We appreciëren vooral het gevarieerd smaakpalet waarin de molligheid, de warmte en de verwevenheid opvalt. Een frisse en fruitige afdronk voor deze prachtige wijn die nog veel toekomst voor zich heeft.

 

 

 CHATEAU FIGEAC 2000, St. Emilion 1er grand cru classé.

Ondoorzichtig voorkomen met diep kersenrode kleur en mooie spiegel. Heel expressief maar vooral subtiel aroma dat als een perfecte verleider nobele hinten geeft van gestoofd zwart fruit, wat chocolade en ietsje paprika. Explosieve smaak, zich zeer krachtig ontplooiend; vooral impressies van zwart fruit, veel calysse op dit ogenblik, edele tannines en een mooie ondersteunende aciditeit. Duidelijk een wijn met grote klasse maar gun hem liever nog wat jaartjes rust om tot volledige ontbolstering te komen.

 

 

 CHATEAU LYNCH BAGES 1996, Pauillac 5ième grand cru classé

Nog bijna ondoorzichtig voorkomen en donkerrode, naar het zwart neigende, kleur met toch klein rood randje. Wat aarzelend openkomend in de geur maar plots komt dan een wals van aroma's met hinten van cassis, vlier, wat dierlijkheid. Zeer breed smaakpatroon volledig het palet “attakerend”. En stoere en krachtige wijn met volle en rijke, zwarte fruittonen. Een lange en edele afdronk siert deze onvervalste Pauillacwijn.

  

Een prachtige degustatie voor iedere wijnliefhebber en zeker voor de liefhebbers van onvervalste Bordeauxwijnen.

Wij mochten op de medewerking rekenen van de groep Delhaize en de sympathieke Hubert Briers , wijnconsulent en docent voor Delhaize. Met zwierigheid stelde hij niet alleen de wijnen voor, maar gaf tevens toch nog interessante weetjes over de Bordeaux-streek en diens geschiedenis. Wij hadden ook het uitzonderlijk genoegen om hele grote wijnen te mogen proeven en tevens van oudere jaren. Een wijnavond als deze is dan ook een uitzonderlijk en niet evident gebeuren. We willen hierbij vooral ook ons lid Willy Liefooghe bedanken voor zijn enthousiaste medewerking aan deze wijnavond.