DOURO - PORTO

Rode Dourowijnen

Dusty 2010

Producent : Jorge Nobre Moreira

Zeer jong voorkomen door een robijnrode kleur met paarse tint; de geur is vooral getypeerd door impressies van gestoofd zwart en rood fruit. De aanzet is al tamelijk vol, sappige middensmaak met een enorme explosie van fruit alsook een klein kruidig tintje; zacht maar de wijn heeft voldoende aciditeit om tegelijk fris en elegant over te komen; zeer genietbare wijn en eindigend met een warme en fruitige afdronk. Om het met de woorden van de wijnmaker zelf te mogen afsluiten: grote drinkbaarheidsfactor en gastronomisch inzetbaar.

 

Vinha Grande tinto 2010

Producent : Casa Ferreirinha;

Donkerkers gekleurd met een miniem paars randje, schitterende spiegel; krachtige wijngeur; lichtjes gestoofde fruittonen (vooral zwart) met kruidige tinten, wat leder en eucalyptis; contrasteert met zijn zuivere wijngeur tegen het wat zwoelere van de Dusty. Mooie aanzet; mediumbody, zeer aangenaam in de smaak met fruitig- en wat kruidigheid; nog wat mooie tannine, mooie aciditeit en jong overkomend; al zeer genietbaar en eindigend met een vlezige afdronk.

 

Meruge 2010

Producent :Lavradores de Feitora

Wat doorzichtig en verrassend getaand al voor zulke jonge wijn, mooie spiegel; de geur komt wat aarzelend vrij en typeert zich op een originele manier voor zijn Portugese origine: broodkorst, koffie en fruitigheid (pruimen), evolueert zeer mooi met diverse nuances. De aanzet in de mond in vol en zacht tegelijk; verrassend in vergelijking met de eerste indruk qua voorkomen is dit een volle en krachtig openbloeiende wijn met gebrande en fruitige smaakcomponenten; heel fijn met nog aanwezige tannine en een krachtige afdronk. Een wijn met Bourgondische allure die zich in evolutie nog meer van zijn finesse laat genieten.

 

De ports..... 

Late bottle vintages

Niepoort LBV 2005; gebotteld in 2009

Kersrode kleur met getaande rand. Een LBV die duidelijk op dronk is; evenwichtig, vol en fruitig; zelfs weelderig en met ook een zekere elegantie; de afdronk is aangenaam.

 

 

 

Morgadio da Calçada LBV 2008; gebotteld in 2013

Producent : Niepoort Vinhos

Kersrode kleur met lichte evolutie en toch nog iets paarse tint in de rand. Charmante geur met mooie fruittonen en een lekker chocolade toetsje. Een sappige smaak, vol en fruitig en een mooi ondersteunende aciditeit. Deze LBV is een pareltje met veel diepgang en volume en finessevolle nuances.

 

 

Ports met ouderdomsvermelding

Fonseca 10 anos

Botteling: 2013

Getaande kleur, zeer helder en schitterend. In de geur herkennen we vooral wat karamel, nootjes en marsepein. De smaak zet zacht en mooi aan en evolueert naar een fruitige en vrij krachtige midden; frisse zuren, tonen van gekonfijt fruit, mokka, honing en rozijnen; zeer aangename en weelderige afronk

 

Quinta da Gaivosa 10 anos

Producent : Alves de Sousa:

Botteling: 2012

Geëvolueerde kleur (bruinrood - acajou); openend met tertiaire aroma's (wat bijenwas); evolueert constant en herkennen hinten van nootjes en banaan. De smaak start met de sensaties die we in de geur konden waarnemen, maar in evolutie krijgt hij meer nuances en wordt alsmaar aangenamer. Tonen van amandels, marsepein en karamel (boterspekken); het achterliggend fruit komt aangenaam over met duidelijk wat vijgenimpressies.

 

vintages

Barros Quinta da Galèira 2009

Botteling:2012

Bijna zwart overkomende kleur met paarse schijn en rand, prachtige spiegel. De geur is overweldigend met een waaier aan aroma's van eikenhout, leder, vlier, zelfs iets floraal en een frisse eucalyptis toets. Een al volumineuze aanzet is de voorbode van een krachtige en ronduit uitbundige smaak waarin het rijpfruitige alsmaar meer op de voorgrond treedt; enorm lange en krachtige afdronk.

 

Taylor's Quinta de Vargellas 2008

Botteling:2010

Zeer intense en donkerrode kleur. Niet het uitbundige van de Barros in de geur meer eerder subtiel en finesserijk waarin heel wat nuances: gebrand, zoethout, koffie, zwart chocolade en wat kruidigheid. De smaak is een waar genot voor de proever door zijn zijdezachte impressie waarin nauwelijks wat alcohol waarneembaar is; een prachtige mix van heerlijk fruit in een harmonisch en geraffineerd geheel.