PIEMONTE

Langhe Dolcetto Visadì 2012

Levendig voorkomen met kersrode kleur en nog licht paarse tint. Fris en fruitig aroma waarin we zowel rode als zwarte fruittonen herkennen (vooral wat kers) en wat tabak. Mooie aanzet in de mond terwijl de wijn zich in de smaakfase mooi ontplooit; edele tannines, zelfs een klein hintje van nobel hout, sappig; tamelijk krachtige afdronk waarin het fruitige nog lang nazindert; fijne zuren die de wijn een aangename karakter meegeven en het fruitige mooi laat accentueren.

 

 

 

LAUDANA Barbera d'Asti Superiore, "Nizza" 2009Cantina Vinchio & Vaglio Serra

Nog mooi diep kersenrode kleur met paarse tint; explosieve fruitige geur gedragen door fijne zuren en waar ook fijne kruidigheid zich laat opmerken; de aanzet is vol en zacht en gaat over in een volle en opvallend versmolten middensmaak; op en top sappig, krachtig open bloeiend en met veel tonen van heerlijk rijp fruit en wat chocolade; de afdronk is pittig en krachtig met nadruk op het rijp fruitige. Heerlijke wijn, barbera op zijn best.

 

 

Piemonte Albarossa "Don Rodrigo" Cantina Vinchio & Vaglio Serra

Proefcommentaar: mooi levendig voorkomen met kersrode kleur; heel fruitige geur waarin vooral hinten van kersen, aalbessen en ook wat kruidigheid; de halfvolle aanzet komt zacht over terwijl de middensmaak wederom het fruitige accentueert; toegankelijke wijn met zachte tannines maar toch ook stijlvol; plezierige, aangename wijn met mooie fraicheur en fruitige afdronk.

 

 

 

Bricchetta Monferrato Rosso 2013 Soc. Agricola LA BOLLINA

Ondoorzichtig en intens , nog paars getinte kleur met prachtige spiegel. De geur laat duidelijk zijn jeugdigheid en zijn houtrijping blijken: rokerig, zoethout, iets animaal, den en kruidige toetsen; de aanzet is vol en in het midden imponeert vooral de volle, ronde en krachtige smaaksensatie; vooral zwarte fruittonen zoals zwarte bes, vlier, chocolade en kruidigheid; duidelijk nog aanwezige tannine in de lange afdronk waarin ook de aciditeit (niet storend) aanwezig is.

 

 

 

Barbareso 2011 BATTAGLIO

Wat geëvolueerde rode kleur (iets bruin getinte rand) met mooie spiegel; opvallend zachte geurcomponenten zijn waarneembaar: zacht rijp fruit, kruidigheid, zoethout, wat chocolade; de persistente smaak begint opmerkelijk rond en versmolten met het fruit op de voorgrond, in evolutie komt zijn jeugdigheid duidelijk naar voor met de nog astringerende doch niet storende tannine; de afdronk is krachtig en zeer fruitig (vooral wat pruimen).

 

 

Barbaresco Basarin 2010 MOCCAGATTA

Tamelijk intens voorkomen met donkerrode kleur; de geur is zacht en komt nog jong over, vooral veel fruitcomponenten zoals pruim en ook wat fijne tabak en kruidigheid; de zachte en volle aanzet ontwikkelt zich in een vrij volle en intense smaak; mooi rood fruit, wat chocolade en edele tannines die duidelijk waarneembaar zijn (uitdrogend maar niet storend); kortom een super mooie wijn, krachtig en tegelijk fijn evoluerend, tevens nog jong overkomend en met nog veel geheimen in petto.

 

 

"Barolo 2011" PAOLO SCAVINO

Rode iets geëvolueerde kleur, transparant, prachtige spiegel; flatterende neus met vooral hinten van kers, fijne kruiden ea., in evolutie meer diverse schakeringen; waar de aanzet op zich al veel belovend is komt dit in de middensmaak volop tot haar recht: mondvullend , sappig en bovenal heel evenwichtig; smaakrijke, charmante wijn die zich op een fijn besnaarde wijze volop laat genieten mede en vooral door een zalige fruitigheid. Om dan nadien toch maar krachtig te eindigen met een sierlijk lange afdronk. Heerlijk!