PINOT NOIR

MENETOU SALON Domaine de Coquin

(F. Audiot) 2010

Doorzichtig licht kersenrode kleur . Zuivere geur met frisse en, licht, gestoofde fruittoetsen (framboos en kers). Een goede aanzet gevolgd door een vlotte soepele fruitige smaak met voldoende vulling en lengte. Kleine astringentie op einde voor deze jonge wijn met hint van amandel in afdronk en ook nog aanwezig zuurtje. Al bij al is dit een zeer toegankelijke , vlotte, mooie wijn die zeer verfrissend overkomt en daarom eerder op zijn plaats is bij zomerse dagen.

 

 

NINTH ISLAND 2009 Tasmania

Mooie doorzichtige kersenrode kleur. Zachte geur van rood fruit (aardbei, kers) en ook iets gebrand. Een vlotte aanzet wordt gevolgd door een tamelijk intense en ook frisse smaak. Een mooie krachtige en fruitige afdronk met waarneembare, maar voor de meesten niet storende, aciditeit. Licht overkomend maar toch verrassend meer kracht.

 

 

 

MERCUREY "Les Chazeaux" vieilles vignes 2009 Domaine de l'Europe Guy Cinquin

mooi kersenrode kleur met lichte doorzichtigheid ; tamelijk intense geur met mooie rijpe fruittonen; in evolutie wordt de wijn alsmaar aromatischer en zeer charmerend met geleiachtige fruithinten , drop en wat calysse. De aanzet belooft al het moois dat volgt: volle en zachte, ronde smaak met veel nobele fruittonen. Een lange fruitige afdronk met kruidig tintje maakt het geheel af. Een heel lekkere sappige en bevallige wijn die iedereen wist te charmeren. (waar meestal Mercurey's wat aardse tonen hebben maakt deze wijn daar toch een aardige uitzondering op)

 

ALSACE Pinot noir vieille vigne Domaine Barmes-Buecher 2000

Donkerrode kleur met bruin randje en grote viscositeit, en dat voor een Elzaswijn uit reeds 2000! De geuren kunnen we eerder al tertiair noemen maar daarom niet minder mooi; koffie wat dierlijkheid maar in evolutie geconfijt fruit. Tamelijk volle aanzet gevolgd door een volle middensmaak; zowaar nog krachtig en sappig en met meer zwarte fruitimpressies. Een krachtige, warme afdronk waarin fruitige impressies opduiken. Geen alledaagse pinot noir uit de Elzas maar dat hadden we al gedacht van dit prachtig domein die zich op de biodynamische teelt heeft gegooid

 

NEUDORF "Toms Bloc" 2008 Nelson Nieuw-Zeeland

Licht kersenrode kleur met toch een behoorlijke kleurconcentratie; zeer aromatisch overkomend in de geur met vooral rode bes en framboos hinten. Halfvolle aanzet en een fruitige midden met ook een zekere kruidigheid en vooral wat dierlijkheid; tamelijk vol van smaak terwijl de aciditeit wordt gecounterd door de fruitige smaak (wat "cuberdon").

 

 

MAIN DIVIDE 2009 Canterbury Nieuw-Zeeland

Zeer jong overkomend voorkomen met prachtige kersenrode kleur en dito spiegel. Mooi ontplooiende en delicate geur met heel fijne en frisse fruittonen (rood en zwart). De halfvolle aanzet belooft veel mooie dingen en die laten niet lang op zich wachten; een prachtige smaak met mooie nobele fruittonen en dit alles in een perfect evenwichtige structuur. Sappig, krachtig maar vooral heel fijn; een topper.

 

 

CHOREY LES BEAUNE " Pièce du Chapitre" Domaine Tollot Beaut 2009

Doorzichtige kersenrode kleur met prachtige spiegel. Wat gesloten in de beginne met in evolutie mooie rijpe fruitimpressies (vnl. kersen). De aanzet is vlot terwijl de middensmaak zeer fijn en aangenaam overkomt met vooral rode fruittonen; de afdronk is elegant maar ook krachtig en met wat kruidige toetsen. Al bij al komt deze wijn nog zeer jong over en het is duidelijk dat hij baat heeft bij veroudering; ook nog edele tanines.

 

 

CHAMBOLLE -MUSIGNY 1er cru "Derrière La Grange" 2008 Domaine Amiot-Servelle

Mooi geconcentreerde kersenrode kleur met prachtige spiegel. De geur is delicaat met gevarieerde aroma's van fruit, sous-bois, ook wat gebrand (nieuwe eik) en viooltjes. Alhoewel de aanzet eerder fluwelig is primeert in de smaak de kracht ; veel smaakpotentieel met veel tonen van rood fruit (bosvruchten), maar ook de tanines en zuren nog duidelijk aanwezig. Een lange afdronk siert deze wijn die wel nog té jong overkomt maar duidelijk nog veel in zijn mars heeft.