LOIRE

Clisson – Muscadet de Sèvre et Maine   Domaine de la Pépière

De druiven komen van percelen in de Clisson vallei, in het hart van de Muscadet. Voor deze cuvée worden enkel druiven van de meest gunstig gelegen hellingen in Sèvre en Maine gebruikt. De bodem in het massief van Armoricain bestaat uit een diep gelegen laag van graniet met daarboven klei, grind en ronde keien.

Levendig voorkomen en lichtgele kleur; in de geur herkennen we vooral de fijne geuren van citrus, pompelmoes, witte perzik en wat boter; loepzuivere aanzet welke zich verder ontwikkelt in een smaakvolle evenwichtige  midden met wederom tonen van wit fruit, citrus; deze wijn zorgt voor een subtiele beleving door zijn elegantie, prachtige mineraliteit en fijne zuren.  Gastronomisch inzetbaar voor fijne visbereidingen.

 

AOP Touraine “Chenin” Domaine de Touraine (Pascal Avril)

Levendig voorkomen met lichtgele kleur; veel variatie in de neus waar we vooral passievrucht, fijne kweepeer en mirabelle ontwaren, in evolutie wordt hij ook floraler met wat accacia, ook lichtjes wat hout; de volle aanzet wordt onmiddellijk gevolgd door een volle middensmaak die zich krachtig ontplooit, wat vettigheid, honingtoets en vooral evenwichtig; eindigt met een krachtige en lange, droge afdronk.

 

Sancerre “tradition”  Domaine Bernard Fleuriet 2018

Deze cuvée is afkomstig van drie totaal verschillende terroirs:  50 % “Les Caillottes”, 40% van de  “Terres Blanches” en de overige 10% van een bodem die uit silex bestaat. De vinificatie van deze percelen gebeurt apart. Het is pas bij de rijping dat het sap van de verschillende percelen wordt geassembleerd. De 8 maanden durende rijping op droesem gebeurt in een mix van betonnen kuipen en grote eiken vaten

Schitterende licht goudgele kleur; veel variatie in de geur met florale accenten, hint van kruisbes, boter, vuursteen en wat kruidigheid; Fijne, frisse aanzet; deze frisheid zet zich door in de smaak met vooral fruitige impressies zoals perzik, ananas, sinaasappelschil; bezit ook de nodige vettigheid om hem zijn “rondeur” te geven; evenwichtige en zeer aangename wijn die ook over een lange afdronk beschikt.

 

Vin de France (Vouvray)  “Les Argiles”  2017 Domaine François Chidaine

Wijn afkomstig van druiven geteeld in het perceel “Les Argiles” in Vouvray dat volledig biodynamisch wordt beheerd. Sinds de rancuneuze en absurde beslissing van het Syndicaat van Vouvray mogen de wijnen die zelf niet meer gevinifieerd worden in Vouvray, deze AOP sinds 2014 niet meer gebruiken (Chidaine zijn vinificatiekelder staat in Montlouis en verkoopt zijn Vouvray’s dan maar als Vin de France, wordt vervolgd…). Het zal de echte wijnliefhebber een worst wezen…

Intense licht goudgele kleur; een fijne geurwaarneming met de voor dit huis kenmerkende licht exotische expressie van de chenindruif, ook als het ware lichtjes gefumeerd; de aanzet slorpt onmiddellijk al je aandacht op door zijn volheid en fijne toets; in de middensmaak is hij mondvullend en pittig door zijn subtiele fraîcheur; wordt als maar krachtiger in de mond; frisse tonen van kweepeer, abrikoos en lichte citrus; krachtig, sappig en vooral heel subtiel; prachtige begeleider voor een gastronomische bereiding maar vooral een echte “meditatiewijn”. 

 

Touraine Amboise  Domaine du Vivier  “Vick et Vicky” 2016

Speciaal ontworpen etiket van Bruno Bertin(vriend van eigenares Christine Louet), naar diens zijn eigen stripreeks “Vick et Vicky”.

Mooi intens kersenrood met nog paars randje; vooral rijpe, rode en zwarte, fruittonen in de geur, ook fris overkomend; de aanzet is mooi en de smaak typeert door zijn fruitige toetsen van rijp zwart en rood fruit, nog wat edele tannines en waarin de malbec in zijn jeugdige fase nu goed getypeerd naar voor komt. Eenvoudige, complexloze wijn maar die zich op aangename wijze presenteert.

 

Bourgueil  Domaine des Ouches “Igoranda” 2017

Nog jonge kersenrode kleur met paars randje; mooie rode fruittonen als ook wat dierlijke en vegetale toets (eerder pels), lichte paprika hint; de aanzet is vol terwijl in het midden vooral zwart fruit (bessen) en kruidigheid de bovenhand halen, rijk gestructureerd, zekere strengheid nog, adstringerend op eind doch ook een fruitige afdronk; duidelijk jonge wijn die nog wat kelderrust verdient.

 

AOP Touraine “Calcaria Terra”  2015  Domaine de Touraine (Pascal Avril)

De wijngaard ligt op het plateau van Marçay. De 25 tot 45 jaar oude stokken gedijen op een terroir die bestaat uit een 30 cm dikke toplaag van kalksteen met daaronder een dikke laag brokkelige tufsteen Hun 6 hectare wijngaarden zijn ingebed tussen het plateau van Haut Poitou, de Loire en de Vienne. Deze ligging biedt bescherming door het reliëf. Pascal en Mathieu zijn de enigste die op deze unieke locatie aan wijnbouw doen. De wijn rijpt gedurende 12 maanden in barriques

Half intense, kersenrode kleur; de geur vertoont al een versmolten indruk, hinten van kruidigheid, peperkoek als ook wat gegrilde toets; de aanzet is vol en gaat zo verder in de midden met meer rode fruittonen, wat rijpe pruimen en iets fruitconfituur; edele tannines en wat kruidigheid, paprika; sappige en versmolten  wijn die eveneens een frisse toets bezit.

 

Saint Nicolas de Bourgueil “ Les Rouillères”  2016 Domaine Frédéric Mabileau

Mooi kersenrood met iets evolutie en lichtjes doorschijnend; versmolten rode en zwarte fruitimpressies, licht rokerige hint  als ook een eerder naar het chocolade neigende toets; deze wijn profileert zich al zeer toegankelijk door zijn versmolten en evenwichtig karakter; mooie “zachte” fruitigheid, iets gebrand en eindigend met een lange afdronk.