GAILLAC

De witte wijnen

Château Clement-Termes blanc sec 2014

Bijzonderheden:50% mauzac, 50% loin de l'oeil.

Kristalhelder voorkomen , levendig en lichtgele kleur; mooi elegant aroma met hinten van citrus, pompelmoes, ananas, wit fruit en wat mineraliteit; heel fris aanzettend; fijn en mooi fruitig in de mond met alle fruittonen van de geur licht aanwezig; vlotte en toegankelijke wijn met mooie fraicheur en een heel klein bittertje in finale.

 

 

Domaine d'Escausses La Vigne de l'Oubli2006

Bijzonderheden: 15% muscadelle, 15% mauzac, 70% sauvignon; schilweking voor de persing,gisting op eikenhouten vaten waarvan 1/3 nieuw .

Licht gele kleur; breed aroma , fijn en verweven overkomend met vooral wat mango en vanille; in de smaak zet hij halfvol aan, toont in de beginne veel fruit (idem geur) en evolueert met finesse en fraîcheur, volle en smakelijke wijn met lange finale.

 

 

Domaine Rotier "Renaissance" blanc 2012

Bijzonderheden: 50% loin de l'eil en 50% sauvignon.

Eerder een diep goudgele kleur, zeer helder en levendig; fraaie geurimpressie met fijne schakeringen waarin vooral wat peer en perzik alsmede wat eikhint; volle aanzet wordt gevolgd door een al even volle midden, we herkennen naast de botertoets wat lindebloesem en heeft een fijne frisheid; in de afdronk is een duidelijke amandeltoets aanwezig en een tikkeltje anijs; volle en degelijke wijn.

 

De rode wijnen:

Domaine des Terrisses rouge 2012

Bijzonderheden:

Kersrood en briljant voorkomen; de nadruk in de geur ligt vooral op zijn jeugdigheid: fruitig (rood) en kruidig en hint van tabak; de smaak wordt gedomineerd door jong fruit en wat kruidigheid; heeft een vrij stevige aciditeit en is duidelijk lichtjes uitdrogend; cassis, peper en paprika zijn de hoofdtonen in deze nog zeer jong gemarkeerde smaak.

 

Domaine d'Escausses La Croix Petite 2011

Bijzonderheden: afkomstig van een perceel waar zich een zeer oud stenen kruis bevindt; verschillende druivenrassen: 50% braucol, 25% syrah, 15% merlot, 10% cabernet sauvignon; een selectie van de beste cuves van het domein en een opvoeding gedurende 1 jaar op eikenhouten vaten waarvan 1/3 nieuw.

Intens donker rode kleur met nog wat paarse tint; intense geur met rijp en vol zwart fruit, vlier, zwarte bes, zoethout en wat laurier; een volle en tegelijk zachte aanzet is de voorbode van een zeer fijne middensmaak, zeer rijpe fruittonen, vooral wat cassis, wat chocoladetoets; persistent, rond en sappig; iets peperachtige afdronk; klasserijke wijn met een zacht en smaakvol karakter.

 

Domaine Rotier "Renaissance" rouge 2011

Bijzonderheden: 35% duras, 35% syrah, 30% braucol; opvoeding op eikenhouten vaten waarvan 15% nieuw en gedurende 1 jaar.

Zeer intense donker rode kleur met paarse tint; fijne neus met hinten van klein zwart fruit(kers), zachte kruidigheid en iets dierlijk; de fijne aanzet wordt gevolgd door een vooral fruitige midden met rood en zwart fruit; de smaak is persistent en sappig; pittige en aangename wijn met ook nog wat tannine.

 

De likoreuze wijnen

Domaine d'Escausses Vendanges Dorées 2010

Bijzonderheden: 100% mauzac blanc en rosé; opbrengst 10 hl/ha

Diep goudgele kleur; in de geur zijn het vooral de hinten van kweepeer en honing alsmede wat pourriture die opvallen; likoreuze smaak, vol en met tonen van peer en amandelnoot.

 

 

Domaine Rotier "Renaissance" Vendanges Tardives 2011

Bijzonderheden: 100% loin de l'oeil; gisting in eikenhouten vaten, opvoeding op eikenhouten vaten waarvan 15% nieuw en gedurende 10 maand; oogst tussen 12 en 23 september, botteling 4 september 2012.

Diep goudgele kleur met een iets licht oranjetint; de geur is kortom weelderig te noemen, subtiel en fris met fijne hinten van gedroogd fruit, abrikoos, perzik en sinaas; alle geurwaarnemingen vinden we terug in de smaak; fijn geschakeerde wijn met mooie rondeur, volheid en evenwicht.