BLINDE DEGUSTATIE CEPAGES

BOURGEUIL "Les Barroirs" 2011 Couly Dutheil

cabernet franc

Zeer jong voorkomen met een intense, bijna paarse kleur; rijpe, zwarte fruittonen in de geur, vooral vlierbes en braambes, ook iets aards en wat florale tinten. Goede vlotte aanzet die doorgaat in een wel gevulde middensmaak; zeer droog getypeerde wijn met een lichte aciditeit maar dit alles verpakt in een zeer fruitig jasje; pittig en, zij het eerder zacht, typische kleine groene (paprika) tintje. Smaakrijke cabernet franc wijn.

 

CHIANTI CLASSICO 2009 Le Fonti

sangiovese

Gewoon wijnrode kleur waarin wel wat evolutie merkbaar is (vooral in de rand); fris en fruitig overkomend in de geur (eerder gestoofd fruit en lichtjes pruimen). Volle en tegelijk fluwelige smaak; zeer persistent, fruitig en kruidige toetsen; nadruk op het nu al zeer toegankelijk en verfijnd karakter.

 

 

RIOJA Alta Rio Crianza 2009 (Magnum)

tempranillo

Verrassend jong voorkomen met een zeer mooie donker kersenrode kleur; charmerende, uitnodigende geur: heel fruitig, wat gebrand en iets "zwoel". Elegante maar vooral een heel fruitige en smaakrijke middensmaak; het rijp fruitige karakter gaat hand in hand met een mooie fraicheur en met bovendien nog een lange, sierlijke afdronk; het maakt van deze rioja een ware genieter.

 

 

CHATEAU DU PAVILLON Canon fronsac 2009

merlot

Levendig voorkomen met een mooie kersenrode kleur; vooral rood getypeerd rijp fruit in de geur (kers); in de smaak is hij heel fruitig, rond en elegant; nog wat voelbare niet storende tannine op eind en in de afdronk; zeer aangename wijn met zekere frisheid en eindigend met een mooie, halflange afdronk.

 

 

CHATEAU CAP LEON VEYRIN Listrac 2009

cabernet sauvignon (70%)

Zeer intense donkerrode kleur met paarse tint. Eerder wat gesloten in de beginfase maar nadien beginnen de zwarte fruithinten zich te manifesteren; vooral bosvruchten, wat zoethout en nog wat eik. Volle en zachte aanzet; de middensmaak is bijzonder mondvullend, vlezig en zeer smaakrijk; vooral zwarte fruittonen en zeer nobele tannines en wat eiktoon in de afdronk. Een bevallige seigneur met nog veel groeipotentieel, een grand cru waardig.

 

SAINT JOSEPH Domaine Paul Gonon

sy rah

Heel paars getinte wijn met mooie spiegel. Komt zeer aromatisch open met veel variatie : zwart fruit, leder, viooltjes, zoethout en tijm; een fris-fruitige aanzet gaat verder in een fruitige smaak die alsmaar geprononceerder wordt, nobele tannines en een mooie fraicheur; de lange afdronk met nog wat tannine en kruidigheid sluiten deze prachtige syrah af; heeft (vooral dan blind geproefd) meer "côte rotie-allures".

 

MADIRAN "Plenitude" 2008 Caves de Plaimont

tannat

Zéér intens voorkomen met, zegge maar, een inktzwarte kleur en een piepklein paars randje. De geur geeft een "volle" indruk met hinten van zwart fruit (vlierbes, braambes), en wat hout. Een volumineuze smaak, krachtig, met heel mooie tannines en vooral zwarte fruittonen en bovendien een frisse kruidigheid; lange smaakrijke afdronk.

 

 

RASTEAU CDR Domaine de Beaurenard "Les Argiles Bleues" 2009

grenache

Zeer intens voorkomen met een donker kersenrode kleur; de geur is heerlijk met charmerende rijpe, iets gestoofde en gebrande, fruitaroma's. Een hartverwarmende smaak is het resultaat van de verschillende componenten: sappig, volumineus, heerlijk fruitig en eindigend met een lange afdronk. Een Rhône wijn waarin de grenache duidelijk op haar best is. Schitterend!