Degustatie met Gainey Vineyards als centrale gast

Californië – Santa Barbara county

Aperitief: de Crémant de Bourgogne van Claude Gheeraert.

Een “brut tradition” met een mooi fonkelende lichtgele kleur en fijne pareling. De lieflijke, elegante en verfrissende smaak is van een verrassend niveau voor een crémant. Niet verwonderlijk dat deze crémant de laatste jaren dikwijls wordt bekroond (ook voor zijn pinot noir).

 

Gainey Vineyards  Limited Selection riesling 2017

Lichtgele kleur met tikje groene schijn; expressieve geur die heel typisch riesling overkomt: fruitig (citrus, peer) en de onvermijdelijke toets van zoete petroleum, ook verfrissend; de aanzet is zacht en eerder lieflijk; persistente midden, heel evenwichtig en met veel citrus; lichte limoentoets op eind waardoor hij ook verfrissende “touch” meekrijgt.

 

Gainey Vineyards Limited Selection sauvignon blanc 2017

Levendig en met een mooi strogele kleur; zacht overkomend waar we vooral rijpe gele fruit tonen waarnemen, hinten van meloen, honing en banaan; de aanzet is vol en droog, in de middensmaak gaat hij op dit élan verder met in retro zelfde impressies als in de geur; ook fijne zuren, kruidige nuances en wat amandel; in evolutie merken we dat deze wijn steeds fijner en mooier overkomt.

 

Gainey Vineyards Limited Selection cabernet franc 2017

Intens kersenrode kleur met nog wat paarse tint in de rand; vooral de kruidigheid valt hier op naast de aardse impressie (humus), ook hinten van voornamelijk zwart fruit (zwarte bes); de volle aanzet wordt direct gevolgd door een volle smaak waarin wederom het zwarte fruit en aardsheid opvallend naar voor treden; stevig en gestructureerde wijn, een lange afdronk voor deze kloeke cabernet franc.

 

Gainey Vineyards Patrick’s Vineyard Selection 2015 ( 85% cabernet sauvignon , merlot en petit verdot)

Intens diepe kersenrode kleur; complexe en gevarieerde aroma’s waar de fruitige tonen ietwat zoeterig, maar in fijne betekenis,  op de voorgrond treden, vooral kersen en krieken. De smaak is ronduit intens , fruitig en met kruidige nuances; breed gestructureerd en “malse tannines” en een mooi gedoseerde aciditeit. Deze topcuvée van het domein is een echte harmonische en weelderige hoogvlieger.

 

Greywacke wild sauvignon blanc 2019 Nieuw-Zeeland Marlborough

Levendig en mooi gele kleur; een verrukkelijk en weelderig aroma met hinten van tropisch fruit, witte bloemen; breed geschakeerde smaak, levendig, geconcentreerd en rijpe fruittonen zonder evenwel zwaar over te komen, wat litchi, mandarijn en zeste van citroen; vooral één en al finesse; mooie afdronk waarin wat lichte, fijne eiktoets nog waarneembaar is.

 

Achával Ferrer cabernet franc 2016  Argentinië Mendoza

Fonkelende diep kersenrode kleur; heerlijk zacht en rijp fruitig in de geur, kersen en braambes; de vlotte aanzet krijgt een volle fruitige midden als vervolg; intens, persistent en krachtig; de tannines zijn enigszins versmolten maar prominent aanwezig, een diep fruitige afdronk is een waardige afsluiter.

 

Jordan “long fuse “ cabernet sauvignon 2017 Zuid-Afrika Stellenbosch

Mooi kersenrode kleur; de versmoltenheid van de mooie fruitige aroma’s laten het allerbeste vermoeden; zoals de geur het liet vermoeden is het evenwicht van deze wijn zeer opvallend; persistent en vooral een evenwichtig geheel van rijp rood en zwart fruit, wat zoethout en perfect gedoseerde aciditeit; een ragfijne en harmonische wijn uit Zuid-Afrika’s meest gewaardeerde regio.