Vignobles Michel BERGEY

Witte wijn

Château des Rocs 2014 blanc Bordeaux

Druivenbestand: 50% sauvignon, 50% sauvignon gris.

Bijzonderheid: weking van de schilletjes en temperatuurscontrole lage temperatuur

Zeer helder en levendig voorkomen; mooi aromatisch, wat exotisch, ananas, pompelmoes en abrikoos. De smaak is tamelijk vol en goed uitgebalanceerd; anders dan bij de klassieke sauvignontypes, genre Sancerre, hier geen vegetale impressies maar wel veel fruitige tonen welke we ook waarnamen in de geur; mooie fraîcheur, wat vettigheid; vlot en aangenaam.

 

Rosé wijn

Château de Damis 2014 rosé Bordeaux

Via de "méthode saignée": = eerste sap van de rode druivenvinificatie

Druivenbestand : CS,CF,merlot: ieder voor 1/3

Mooi helder voorkomen met een donkere zalmrosé kleur; de geur is eerder licht met fruitige impressies; de smaak toont zich wel wat voller als de geur deed vermoeden; de eerste indruk is wat vlak maar opvallend is wel dat de meeste smaakimpressies komen opzetten op eind en in de afdronk; droog type rosé waarin licht rood fruitige impressies, met vooral wat framboos, al bij al een wijn met aangenaam karakter.

 

Rode wijnen

Château Beaulieu Bergey 2008, Bordeaux

Druivenbestand 1/3 cabernet sauvignon, 1/3 merlot, 1/3 cabernet franc

Bijzonderheid : ontsteling, lange weking; bodemtype: argilo-calcaire

9 à 10 maanden vatrijping op gebruikte vaten. Door de eigenaars omschreven als zeer traditioneel "Bordeaux".

Nog mooie rode kleur; expressieve geur met veel cabernet kenmerken: cassis, gestoofd fruit, sous-bois, pruimen. In de smaak vallen dezelfde geurimpressies terug op; alhoewel de wijn een zekere elegantie vertoont is hij duidelijk ook nog wat astringerend, te wijten aan het groot percentage aan cabernets. Voor wie houdt van een klassieke traditionele Bordeauxwijn met veel cabernet- allures zoals sommige Medocwijnen of ook Chinonwijnen is dit een smakelijke wijn; anderen hebben het daarentegen wat moeilijker met dit type van niet-moderne wijn.

 

Plaisir de Beaulieu 2011, Bordeaux

Druivenbestand : 80% merlot, 20% cabernet franc

strenge selectie tijdens de oogst, 12 maanden houtrijping.

Mooie jongere diepe donkere kleur met nog wat paarse tint; in de geur uitnodigend met hinten van mooi rijp fruit; De smaak is een voorbeeld van de moderne wijn: rijp, zachte tannine met veel mooi zwart fruit zoals cassis; eerder licht mondvullend meer wel smaakrijk, lichte tannine en mooie afdronk.

 

Château de la Barde 2010 Saint Emilion grand cru

Druivenbestand: 80% merlot en 20% % cabernet franc; 12 maanden vatrijping in voor de helft nieuwe eikenhouten vaten.

Zeer intens voorkomen met een donkerrode kleur me wat paarse tint in de rand; in de geur komt hij aarzelend open maar laat later zijn fruitige aroma's op een heel natuurlijke manier naar voren treden, zwarte kersen, ook wat koffie en een kleine minerale toets. Zijn smaak is zeer rijk en heel fruitig, vnl zwart en rood fruit; bovendien heel evenwichtig opgebouwd. Een Saint Emilion van het zuiverste ras, boordevol wijnplezier.

 

Nectar de Sébastien 2011 Saint Emilion grand cru

Druivenbestand :100% merlot, kleine rendementen

14 maanden op nieuwe eikenhouten vaten

Intens voorkomen met donkerrode kleur en paarse tint; veel aangename fruittonen kenmerken de geur; heel smaakrijk met mooie fruitige nuances, de tannines zijn eerder versmolten maar toch komt de wijn nog jong over; reeds heel aangenaam maar dient verder open te bloeien om tot maximale expressie te komen.

Ter vergelijking 2013: door de wijnbouwers meegebracht ter "illustratie" maar nog niet lang geleden gebotteld. Daardoor ontbraken in de geur de weelderige fruitige tonen maar komt vooral het vat wat storend naar voor. De smaak is nog niet evenwichtig maar getuigt wel van zijn volheid; op dit ogenblik nog heel dierlijk, astringerend en tanninerijk.

 

De moelleuxwijnen...Côtes -de- Bordeaux -Saint- Macaire

Château de Damis 2012 Côtes-de-Bordeaux-Saint-Macaire

Een mooie gele kleur, zeer helder terwijl we in de geur onder andere wat meloen opmerkten; In de smaak is hij een voorbeeld van een vlotte, lichte "moelleux: niet heel zoet; eerder demi-sec en met gelukkig geen "sucré" -toestanden. Een vlotte, aangename aperitief voor wie houdt van wat lichte zoeterigheid.

 

Fleur d'Aurore 2010 Côtes-de-Bordeaux-Saint-Macaire

Druivenbestand: sauvignon, semillon en wat muscadelle

14 maanden veroudering op houten vaten

Een diep goudgele kleur geeft al een hint naar de smaakintensiteit; de geur is fris, fijn en een ware uitnodiging om tal van aroma's te gaan ontdekken. In de smaak is hij in geen honderdste te vergelijken met de château de Damis; in tegenstelling is dit een heel mooie moelleux wijn, zelfs met een lichte botrytistoets; eerder een waardige likoreuze wijn, zij het dan in een minder zware versie dan een Sauternes maar bovenal met een mand aan verrassend fruitige en andere aroma's; we herkenden hinten van accacia, gegrilde amandelen, muscat, abrikoos en nog veel ander aangenaam lekkers. Begenadigd met een heel mooie fraîcheur;. Wel geeft hij met al zijn nuances een totaal smaakgenoegen die je doen verder reiken dan één glas.