Degustatieverslag Toscane

Morellino di Scansano Doga delle Clavule  2018

Licht doorschijnende kersenrode kleur; de geur komt zacht en fijn aromatisch over waarbij de zacht rijpe en frisse fruittinten opvallend zijn; heel fruitige aanzet die verder op zijn élan verder gaat in de midden; naast zijn fruitig karakter zijn mooie, niet storende, zuren en zachte tannines aanwezig; vlotte en aangename wijn.

 

 

 

Chianti Classico riserva  Corte Rinieri Tenuta Orsumella 2015

Licht doorschijnend, donkerrode kleur met tuillering in de rand; gevarieerd in de geur met veel zwart fruit, pruimen en ook kruidigheid, ook wat geschroeid en rokerig accentje met daarnaast ook een frisse hint van menthol; zowel de aanzet als de middensmaak zijn vol waarbij naast het fruitige ook de kruidigheid op de voorgrond treedt; krachtig en lang, iets zoethout en wat aardsheid; nog flink wat edele tannines; stevige Chianti.

 

 

 

Vino Nobile di Montepulciano Cantine Dei 2017

Felle kersenrode kleur en grote viscositeit; aarzelend openkomende geur die in evolutie zich wel heel aangenaam manifesteert;  naast veel fruitcomponenten  ook hinten waar te nemen van tabak, zoethout en wat mineraliteit; de aanzet is mooi en wordt gevolgd door een fruitige en volle smaak; sappig, edele tannines, verse eiktoets en een krachtige afdronk; duidelijk nog veel potentieel.

 

 

Rosso di Montalcino  Le Potazzine 2016

Licht doorschijnend voorkomen en lichte tuillering in kleur; de geur is heel aromatisch met bijzonder fijnzinnige fruitige en kruidige nuances; prachtig palet en een evenwichtige karakter sieren deze wijn; rood en zwart fruit; smaakrijke en levendige wijn met een lange, zalig fluwelige afdronk.

 

 

 

Rosso di Montalcino  Casato Prime Donne Donatella Cinelli Colombini 2019

Jong kersenrode kleur  en licht doorschijnend,; rijp fruitige tonen alsook wat viooltjes maken van deze geur een interessante uitnodiging tot proeven; mooi fruitig in aanzet en middensmaak, wat ledertoets; sappig, persistent en evenwichtig; bijzonder aangename wijn met ook nog een sappige fruitige afdronk.

 

 

 

Chianti Classico riserva   Cortevecchia Principe Corsini 2015

Jong voorkomen met donker kersenrode kleur en grote viscositeit; zacht beginnend geeft de geur in evolutie al zijn charmes weer; complex en heel mooi met naast de fruitige weelde ook wat leder, koffie, wat geroosterd; de aanzet spreekt al boekdelen wat de smaak te bieden heeft: veel rijp zwart fruit, wat leder, de gepaste aciditeit en dit alles in een opmerkelijk evenwicht; onmiddellijk explosief en rond, mondvullend en zeer aangename edele tannines; op dit ogenblik een waarlijk  héérlijke wijn om weg te dromen in Toscaanse sferen.

 

 

Brunello di Montalcino  “Sensis” Cava d’Onice 2015

Diep gekleurde en intense kleur; expressief aroma met rijp rood fruit, wat bloemetjes alsook wat mineraliteit en licht hint van balsamico. Dit is wat iedere wijnliefhebber zo halsstarrig verwacht van een Brunello: zacht beginnend maar krachtig evoluerend kenmerkt deze wijn zich door zijn structuur, diepte en diverse fruitige en kruidige nuances; rijpe tannines die mooi worden opgenomen in de sappige smaak; wat een concentratie zonder zwaar te zijn! Eerder te typeren als een “energetische”, fijne en smaakrijke wijn.