Bulgarije

Damyanov Broad Leaved Melnik 2019

De wijn kenmerkt zich door een mooie, robijnrode kleur en is iets transparant. Vrij uitgesproken frisse fruit aroma’s duiken op zoals rijpe aardbeien, frambozen, kersen. Daarnaast ook zwarte peper, kaneel en wat tabak; in evolutie komt ook meer kruidigheid naar voor. In de mond aangename fruitigheid, zoals in de geur waarneembaar; opvallende zuurtegraad die echter geen afbreuk doet aan de kwaliteit van de wijn; half intens maar een goede concentratie en korrelige tannine; evenwichtige en droog overkomende wijn die goed stand houdt.

 

 

Karabunar winery  Dimyat 2020

Deze wijn heeft een zeer helder voorkomen met een lichte citroenkleur. In de geur doet hij zeer geparfumeerd aan met aantrekkelijke aroma’s van groene peer, appel, citrus, litchi. In de mond is hij half intens met wederom die waaier van geuraroma’s die opduiken; eveneens  een mineraal accentje en wat vuursteen en geroosterde amandelen. Droog en toch lieflijk met een mooie zuurtegraad; een delicate en zeer aangename wijn die ons ten zeerste kon bekoren.

 

 

Bratanov winery     “Tamianka” 2022

Zeer helder voorkomen en een licht geelgroene kleur; heel expressief en fijn fruitig in de geur met hinten van vooral muscat maar ook diverse andere zoals rijpe peer, papaya; de aanzet is half intens en gaat verder in een redelijke intense middensmaak; wat vettigheid die de wijn zijn  “rondeur” geeft maar ook met veel fraîcheur; droog, wat in contrast staat met wat de geur liet vermoeden maar vooral veel smaakrijkheid; delicaat fruitig en eindigt met wat kruidige toetsen. Aimabele wijn die het gastronomisch heel goed doet (in tegenstelling met simpelere muscats). Begeleider bij Thaïse gerechten, foie gras, vis met botersausje of zelfs een “Tong Véronique” met druifjes.

 

Bratanov winery  “3-Blend” 2019

Wijn met diep robijnrode kleur en paarse rand. De geur is uitgesproken en we herkennen vooral diep fruitige aroma’s van zwarte kers, vijgen en pruimen; een frisse kruidigheid (tabak, leder), tevens wat hinten van koffie en bosgrond. Een volle wijn, rijk geschakeerd met tonen van rijpe vruchten als ook wat peper en toast. Heel gestructureerd, nobele tannines en harmonisch; een prachtige en complexe wijn eindigend met een lange afdronk

 

 

Melnik 55 Reserve 2019 (Aplauz)::
De wijn heeft een donkere robijnrode kleur en een grote viscositeit; bescheiden beginnend ontwikkelt hij intense aroma’s van rijpe kersen, pruimen met kaneel, kruidnagel en tonen van koffie. In de mond opvallend fruitige smaken zoals rijpe bosvruchten, kersen en toetsen van leder, tabak en specerijen. Verder is hij heel intens, breed met gepolijste tannines en vooral een heel lange afdronk.. Kan best wat hartige bereidingen verdragen zoals wild en ook lamsvlees en belegen kaas.

 

 

 

Rumelia wine cellar  Merul Reserve mavrud 2018

Ondoorzichtig voorkomen met een intense, diep kersenrode kleur met paarse tint;  de geur is fris en fruitig en geeft al een impressie van verwevenheid; de aanzet is al gracieus en die zet zich verder in een totaal verweven smaak, vol, intens en voorzien van rijpe impressies van rijp rood en zwart fruit; edele gepolijste tannines en veel kruidigheid in de afdronk. Heerlijke harmonische wijn.

 

 

Edoardo Miroglio Wine Cellar

Elenovo Riserva Rubin (PDO Nova Zagora) 2018: 

De wijn heeft een diepe kersenrode kleur met licht paars randje en een mooie spiegel; de geur straalt een zachte kruidigheid uit waarin vooral wat specerijen zoals kaneel, ook rijp fruit. De aanzet is mooi fruitig en in de middensmaak profileert die fruitigheid zich op een persistente en perfecte wijze verder. Zacht en versmolten , sappig, zijdeachtige tannines  en vooral tonen van rijp zwart fruit; eindigt met een zachte en smaakrijke afdronk. Een pracht van een wijn die nu al zijn charmes prijsgeeft.

 

 

 “Blanc de Blancs”  

Deze mousserende wijn heeft een loepzuiver voorkomen en toont fijne belletjes. Mooi en zacht gevarieerde neus met aroma's van rijpe citrusvrucht en ook zeer floraal (rozen). In de mond is hij fris met wat fruitige accenten, een  minerale toets en fijne fraîcheur; elegant en smaakrijk, en met een perfecte balans tussen de zuren en de romige s