BORDEAUX 2000

Bordeaux 2000, een mytisch jaar. Nieuw millénium en dan ook nog een groot wijnjaar.

2000 kondigde zich in Bordeaux alvast zeer groots aan. De druiven hadden een perfecte rijping achter de rug en de eerste wijnen toonden veel aroma, mooie tannines en een mooie zuurtegraad. Speelde de naam van 2000 geen commerciële rol om het wijnjaar wat kunstmatig op te fleuren? Er is maar één correct antwoord: de waarheid komt later in het glas. In navolging van onze laatste proeverij over een klassiek groot wijnjaar in Bordeaux, de 1995, konden we andermaal een proeverij organiseren. Nu millésime 2000 met tal van prestigieuze wijnen! Ook enkele minder bekende maar dat was dan de uitdaging. Wat 2000 ons van plezier gaf na 10 jaar van beloftes hebt u kunnen proefondervindelijk vaststellen. Hierna volgen onze commentaren zodat u ze gerust voor immer kan bijhouden.

Het moet gezegd: iedereen heeft ervan genoten.

CHATEAU SAINTE COLOMBE

Côtes-de-Castillon

Met het château Clos l’Eglise en Clos Les Lunelles, is château Sainte Colombe reeds de derde eigendom,van Gérard Perse, reeds eigenaar van de prestigieuze châteaux van Pavie, Pavie-Decesse en Monbousquet in St. Emilion. Mede-eigenaar is Dr. Alain Raynaud die reeds het bezit heeft van Châteaux Quinault l’Enclos. De wijngaarden zijn aangeplant met 60% merlot, 20% cabernet franc en 20% cabernet sauvignon. De gemiddelde leeftijd bedraagt iets minder dan 40 jaar.

Degustatie : nog wel intense donkerrode kleur te wat uitdeinend rood randje. Mooi aroma met wat rode en zwarte fruittonen (vooral wat pruimen), koffie en ook wat hout. De aanzet is mooi terwijl de middensmaak getuigt van de volle evolutie die de wijn heeft ondergaan; versmolten, fruitig, nog iets droogtrekkende tannine die overblijft en wel wat merkbare aciditeit.

 

CHATEAU LES GRANDS CHENES

Médoc

Eigendom van Bernard Magrez, de prestigeuze eigenaar van Pape Clement en La Tour Carnet. Wou met deze aankoop bewijzen dan men ook in de Médoc klassewijnen kan maken van de minder gereputeerde wijngaarden. Momenteel één van de koplopers in de Médoc. De wijn krijgt 18 maanden opvoeding en draagt ongetwijfeld de “stempel” van Magrez’ wijnvisie.

Degustatie : Zeer donker, intens donkerrood en met een mooie spiegel. De geur is heel aromatisch, vooral zwarte fruittonen en broodkorst. Mooie, volle aanzet die overgaat in een volle middensmaak; wel gestructureerde en vlezige wijn met nobele tannines en eindigend met een mooie, sappige en fruitige, afdronk. Voor een “gewone Médoc” van 10 jaar oud inderdaad heel mooi.

 

CHATEAU TERREY GROS CAILLOUX

Saint-Julien

Eén van de weinige cru bourgeois van Saint- Julien . Alhoewel dit wijndomein in pacht werd gegeven aan Château Ducru Beaucaillou blijft het toch zijn eigen imago en stijl behouden. Eigenaar is Henri Pradère en Annie Fort en de oppervlakte van de wijngaard is ongeveer 14 ha. De cabernet sauvignon neemt met 70% het grootste deel van het druivenbestand voor zich (nog 25% merlot en 5% petit verdot).

Degustatie : nog mooi intens kersenrode kleur en een prachtige spiegel. Heel zuivere en fruitige geur die aromatisch en verleidelijk overkomt; wat kruidigheid vermengt zich met de weelderige en diverse fruittonen. Flatterende smaak die charmeert door zijn fruitigheid, zijn smaakrijkheid en zijn evenwichtig karakter; nog wat geringe en verweven tannine beletten niet dat deze wijn met zijn fluwelige zachtheid momenteel optimaal genietbaar is.

 

CHATEAU TAILLEFER

Pomerol

Gelegen in het uiterste zuiden van de Pomerolzone op de grens met Saint-Emilion. Wordt beheerd door een familietak van de Moueix’ familie: Christine en kinderen (echtgenoot Bernard Moueix overleed in 1996). De wijngaarden van Taillefer zijn uitstekend gelegen en bestaan voor 2/3 uit merlot en de rest uit de cabernet familie. Zoals de naam het al suggereert bezit de zanderige ondergrond met klei, grote stroken ijzer.

Degustatie : Zéér donker voorkomen, meer naar het zwarte neigende; heel miniem randje en een mooie spiegel. De geur is anders dan onze Médocwijnen: héél zacht maar tegelijk ook héél fruitig (rood fruit, kers), iets kruidigheid en floraal toontje. Prachtige versmolten smaak die zich mooi manisfesteert in de mond. Fluwelig overkomende wijn die nog veel fruitige smaakgenoegens geeft en eindigt met een aangename, lange afdronk.

 

CHATEAU POUJEAUX

Moulis

Vanaf de Middeleeuwen was de “Terre de Poujeaux” reeds een onafhankelijke seigneurie van Latour Saint-Mambert, het latere château Latour. In de loop van de negentiende eeuw produceert dit château zijn eerste wijnen. Het was Jean Theil die, na verschillende verdelingen en splitsingen in het verleden, de oorspronkelijke wijngaard in ere zou herstellen en Poujeaux zijn reputatie bezorgen. Momenteel 70 ha groot, één aaneengesloten wijngaard. Eén van de meest gepriviligeerde terroirs en oude wijnstokken. Huidige eigenaar is Philippe Cuvelier.

Degustatie : Nog intens donker kersenrood voorkomen met prachtige spiegel. Zeer aromatisch geurpalet, iets lactisch in het begin, daarna veel “wilde” fruitaroma’s , bosvruchten en wat tonen van tabak. De volle aanzet wordt gevolgd door een volle intense fruitige middensmaak; zeer krachtige afdronk die het enorme sappige en fruitige accentueert. Deze wijn mag gerust nog wat jaartjes kelderen.

 

CHATEAU LAFLEUR -GAZIN

Pomerol

Heel bekende Pomerolwijn die beheerd wordt door de familie JP Moueix. Eigenaar is de familie Borderie. Zoals de naam het al aangeeft ligt dit domein tussen die van château Lafleur en château Gazin. In totaal een 7 ha wijngaard.

Degustatie : Mooi intens kersenrode kleur en mooie spiegel. Zachte versmolten geuren, fruitig en wat kruidigheid, ook licht geroosterd en wat vanille, een waar parfum. Een mooie zachte fluwelige smaak is hét kenmerk van deze Pomerol; in het midden ontplooit hij krachtig en sappig, heeft zelfs nog wat tannine en en zekere vlezigheid; de tamelijk krachtige afdronk is een mooie afsluiter voor deze suksesrijke wijn.

 

CHATEAU PHELAN SEGUR

Saint-Estèphe

Een mooi wijngoed van 90 ha . Huidige eigenaar is Xavier Gardinier. Het druivenbestand bestaat uit 47% merlot, 51% cabernet sauvignon en 2% cabernet franc. De opvoeding gebeurt op eikenhouten vaten waarvan 50% à 60% nieuw.

Degustatie : een intens donker kersenrode kleur en een prachtige spiegel. Heel typerend is zijn krachtig aroma, iets getoast, wat vanille, een ledertoetsje, wat rijpe fruittonen en dit alles in een verweven , “bedwelmend” pakje vergoten. Fluwelig en sappig met een werkelijke harmonie van smaken; komt ook fris over, nog versmolten tannines maar vooral een smaakrijke structuur. Jaren geleden mochten we het bezoek ontvangen van Laurent Cogombles van dit châteaux. Toen proefden we in een verticale proeverij deze ‘2000 in nog zeer jeugdige fase. We vonden hem toen al mooi maar eerlijkheidshalve had ik niet gedacht dat hij nu zulke finesse zou uitstralen.

 

CHATEAU FIGEAC

Premier grand c ru classé van Saint-Emilion

Dit prestigieuze wijndomein ligt net ten noorden van de departementale Libourne-Saint Emilion en leunt in het oosten aan bij zijn gereputeerde broer château Cheval blanc. We zijn hier dus zeer dicht bij Pomerol en dat betekent dat de bodem hier anders is dan in het klassieke gedeelte van St. Emilion. Meer dan 80% van het druivenbestand bestaat dan ook cabernets, waardoor Figeac soms meer “médocain” overkomt dan St. Emilion.Thierry Manoncourt is reeds meer dan 60 jaar de zaakvoerder van dit legendarische châteaux en sinds 1988 bijgestaan door zijn dochter Laure en diens man echtgenoot.

Degustatie : Bijna ondoorzichtig voorkomen en net zoals Phelan Ségur een intens donker kersenrode kleur en een prachtige spiegel. Breed en krachtig geurpalet; mooie aroma’s van wilde bosvruchten, zwart rijp fruit, kreupelhout, wat dierlijk en ook pittig. Nu volledige harmonie van smaak: fluwelig, fris, rijp fruitig en en fijne structuur. Hij eindigt zeer krachtig met een ellenlange afdonk. Vergis u niet: deze Figeac heeft nu zijn potentieel bereikt maar kan gerust nog vele jaren op dit elan verdergaan.