Degustatieverslag Provence

Domaine La Rose des Vents  rosé Coteaux Varois en Provence  2021

Levendig voorkomen, kristalhelder, licht roze kleur met oranje tint; zeer flatterende geur met heel wat variatie zoals pompelmoes, aardbei, framboos, licht kruidnagel; heel fris overkomend; de geurindrukken komen terug in de mond met veel finesse, een perfect gedoseerde aciditeit en mooie intensiteit.

 

 

 

Domaine les Annibals  Grands Annibals Coteaux Varois en Provence  rosé 2021

Mooie rosé kleur met wat licht oranje tint, wel wat intenser van kleur dan La Rose des Vents; iets minder uitbundig in het begin maar zet zich wel voort, krachtige geur met lichte hinten van citrus, mango en wat kruidigheid; droge aanzet gevolgd door een volle en ronde middensmaak met rood fruitige nuances en wat kruidigheid; met een lange, krachtige en droge afdronk is dit een roséwijn die het best tot zijn recht komt met eten.

 

 

Domaine Pieracci  Côtes de Provence blanc

Mooie zuivere lichtgele kleur met iets lichtgroene tint; heel flatterende en fijne geur waarin wederom heel wat te ontdekken valt; witte bloemetjes, pompelmoes, perzik, peer, wat honing, ook wat amandel en lichtjes venkel; kortom een complex boeket vol fijne nuances; beloftevolle aanzet die wordt gevolgd door een volle, sappige smaak; naast wat geurtonen die terug komen ook wat limoen en vlierbloesem; een rijke, evenwichtige wijn met fijne mineraliteit.

 

 

Domaine de Looü  Coteaux Varois en Provence  “Blanc sous bois” 2021

Zeer helder voorkomen en met lichtgele kleur; zich mooi ontwikkelende geur, complex en intens evoluerend, dominante van vanille, wat limoen, peer en subtiele kaneeltoets; volle wijn, zeer evenwichtig en waarin de vanille toets opvallend aanwezig is; ook tonen van peer en geroosterde amandels op eind; rond, smaakrijk en met mooie fraîcheur.

 

 

Domaine Les Terres Promises:

“Analepse”  blanc

Meer het type van een “orangewijn”; jammer genoeg hadden we wel wat verschillen in de te proeven wijnen zodat we geen eensgezinde wijn kommentaar kunnen  weergeven; in de geur het toch licht oxydatieve karakter van deze “natuurwijn” ; duidelijk een toets van wat we niet beter kunnen omschrijven als een eau-de-vie van calvados, bij de ene fles al wat meer dan bij de andere; doorgaans licht fruitige nuances met mooie fraîcheur en vol van smaak. Al bij al moeilijk te beoordelen.

 

 

“Au hasard et souvent” rouge

Rood-paarse kleur met paarse rand; in de geur herkennen we tonen van zwarte bes, maar vooral dierlijk getypeerd; in de aanzet nog een kleine tinteling waar te nemen, de middensmaak is heel intens met rijp zwart en rood fruit, wederom animaal; aciditeit is duidelijk aanwezig voor deze jong overkomende wijn met pittig eind. Volgens de wijnmaker nochtans gemaakt om zeer jong te drinken. 

 

 

Ame qui vive rouge

Ondoorzichtig voorkomen , heel intens en dieprood gekleurd; mooi fruitige geuren met diverse hinten van rood fruit, wat kruidigheid, lichtjes animaal, vooral wat leder en iets zoethout; mooi uitgebalanceerde wijn, sappig en met tonen van zwart fruit, nadien wat cuberdon en vlier; nog voelbare tannine maar toch al met zekere elegantie en lange afdronk.

 

 

 

Domaine du Deffends   Coteaux Varois en Provence” Champs de La Truffière” 2016  rouge

Zeer intens voorkomen en donkerrode kleur; de geur geeft een verweven en nobele indruk met fijne, rijpe fruithinten, lichtjes aards en wat ledertoets; volle en rijke wijn, al van in de aanzet merkbaar, de smaak is flatterend, sappig en begenadigd met versmolten fruittonen, edele tannines  en eindigend met een mooie afdronk; bovendien nog beloftevol deze 2016.