VIN DE PAYS

WITTE WIJNEN

SAN DE GUILHEM 2006, Vin de pays de Côtes de Gascogne

-Eigenaar: Alain Lalanne in Ramouzens. Is voorzitter van de groepering “Floc de Gascogne” =likeurwijn; meermaals bekroond.

-Druivensoorten: colombard, sauvignon

-Zone: in het zuiden van het departement Gers (= Armagnac).Voorheen enkel Armagnac maar dank zij enkele domeinen en vooral de coöperatieve van Plaimont sinds de jaren ’80 heel suksesrijke landwijnen. Naast de oorspronkelijke colombard en ugni blanc zijn ook de sauvignon blanc en de manseng meer bij de productie betrokken.

-Degustatie :Helder en levendig voorkomen met lichtgele kleur. Fris overkomend in de geur met tonen van rijp exotisch fruit en wat floraal; in evolutie wat geparfumeerder. Frisse aanzet, zeer aangename citrus en wat pêche de vigne in de mond. Blijft mooi in de mond; licht fruitige afdronk die mooi en fris nablijft.

Gemakkelijk drinkbare wijn, heel mooi als aperitief maar ook probleemloos, zij het wel zonder meer, bij de carpaccio.

-Prijs: 4,14 €

 

 DOMAINE DELMAS chardonnay 2006, Vin de Pays d'Oc

-Gelegen in Antugnac in de AOC-zone van Limoux. Is ook producent van Crémant, Blanquette de Limoux en Limoux)

-Terroir de Haute Vallée

-Degustatie: Heel levendig en schitterend voorkomen met licht strogele kleur. Fijne, aangename geur: licht fruitig, floraal en wat vettigheid.Mooie aanzet; mondvullend in de mond met in retro zelfde smaakimpressies als in de neus; pittig en eindigend in een frisse, aangename afdronk. Blijft verrassend smaakrijk en fijn bij de carpaccio van rundsvlees met olijfolie en parmezaan.

-Prijs: 5,34 €

 

RODE WIJNEN

DOMAINE LE PETIT MAS 2006, Vin de Pays d'Oc

-Eigenaar : Domaine Força Real en Mas de la Garrique in de Roussillon

-Assemblage van verschillende druivensoorten :grenache, carrignan, syrah.

-Gelegen te Força Real (ten zuiden van Estagel en en westen van Perpignan, midden in het Roussillon-Villages gebied).

-Degustatie: Kersrode kleur met wat licht paarse rand. Jong fruitig en wat kruidig overkomend in de geur.In de smaak komt hij heel jong over met vooral veel tonen van rood fruit; aciditeit komt wel wat op de voorgrond. Bij de kabeljauw bereiding met pasta en rode wijnsaus wordt de aciditeit minder geprononceerd.

Prijs: 3,56 €

 

 DOMAINE PIQUEMAL "Pierre Audonnet" 2005, Vin de Pays des Côtes catalanes

-In Espira de l’Agly in de Roussillon (Villages)

-Druivensoorten : Syrah, grenache en merlot ( cuvée“Justin Piquemal” : s, g, cabernet sauvignon). Producent van diverse soorten Roussillonwijnen (Villages, gewone, op eik gelagerde en muscat de Rivesaltes).

-Zone : Roussillon (Catalonië)

-Meermaals bekroond

-Degustatie: Mooi licht kersenrode kleur met mooie spiegel. Zacht fruitig charmerend in de geur. Mooi fruitig overkomend (zacht rood fruit , pruimen) ook in de smaak met pittige kruidige nuances; speels. Persistent en zacht-kruidige afdronk.

Met de kabeljauw bereiding blijft hij perfect fruitig en in evenwicht.

Prijs: 4,95 €

 

 DOMAINE PREIGNES LE VIEUX, cuvée "Crains de Mourvèdre" 2005, Vin de Pays d'Oc

-Bekend domein meermaals bekroond met diverse cuvées, zowel in rode als witte wijnen.

Gelegen in Vias (bij Agde). Domein genoemd naar het gehucht Preignes in Vias. (Familie Vic al sinds 1905)

-Degustatie: mooi, diep donkerkersenrode kleur met paarse tint. Fruitig, iets dierlijk in de neus en zeer aromatisch. Zacht en tegelijk krachtig in de mond met aangename ronde tannines. Mooi rood fruit getypeerd en aangenaam. Doet het eveneens vrij goed met het gerecht alhoewel de fruitigheid mischien iets te veel de bovenhand krijgt. Een andere maaltijd zou deze wijn duidelijk een ander elan geven.

Prijs: 4,59 €

 

 DOMAINE DE SAINTHE MARTHE, cuvée Syrah 2003, Vin de Pays de Cassan

-Zone en domein: ten noorden van Béziers, Roujan (niet ver van Pézenas). Vignobles Olivier Bonfils

Oppervlakte van 45 ha waar de syrah een rendement heeft van 40hl/ha

-Meermaals bekroond (Guide Hachette, Concours des oenologues)

-Degustatie: Heel intens gekleurd wijn met nog paarse tint. Intens geurende wijn met rijke fruittonen, wat confituur en gebrand (hier de typiciteit van 2003?). Volle aanzet gevolgd door een rijke vlezige, fruitige smaak. Edele tannine en kracht typeren verder deze wijn. Ook een krachtige afdronk die wel wat alcohol meebrengt. Héél mooie wijn die goed de parelhoenbereiding begeleidt maar krachtigere vleesbereidingen zouden hier een beter resultaat geven.

Prijs: 4,35 €