VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI       classico superiore

GAROFOLI

"MACRINA" 2014

Afkomstig van de gemeenten Montecarotto en Serra de Conti.

Levendig en lichtgeel voorkomen. Uitermate bekorende geur, fijn en licht exotisch met diverse hinten zoals perzik, appel, acacia; mooie aanzet en elegante middensmaak, redelijk mondvullend en zowel een fris zuurtje als een licht aangename vettigheid in een fijn, fruitig geheel; de afdronk laat dan een klein (eerder aangenaam) bittertje noteren. Heel lekkere wijn.

 

 

 

"PODIUM" 2014

Afkomstig van de gemeente Montecarotto, langere rijping in inoxen rijpingstanks gedurende 15 maanden + 4 maanden rijping op fles; eveneens mindere opbrengst (tot 30%)

Het voorkomen is nog levendiger als de "Macrina" en is lichtgoud van kleur. Hier herken je andere aroma's , meer geel fruit getypeerd, zoals abrikoos en is complexer van karakter met diverse hinten van honing, citrus, meloen en wat kruidigheid; de smaak evolueert krachtig in de mond, sappig en begenadigd met een fris zuurtje en vooral heerlijke fruitigheid, ook wat mineraliteit komt op de proppen; de afdronk is lang en krachtig en een mooie afsluiter van deze opmerkelijke verdicchiowijn

 

Ander domein

VILLA BUCCI "Bucci"

Kristalhelder en levendig voorkomen met lichtgele kleur. Heel zuiver en fris in de geur; begint eerder discreet maar na wat tijd ontvouwen zich prachtige aroma's van mooi fruit, vooral wat citrus en appels, ook een florale toon (waar sommigen fresia meenden in te herkennen) en wat pittige vlierbloesemazijn. De smaak is ronduit prettig, elegant en tegelijk rond en vol, wat "krokant" fruitig en een sappige afdronk.

 

"Outsider"uit Friuli : MATIJAZ TERCIC

VINO DEGLI ORTI IGT Venezia Giulia

Levendig voorkomen met lichtgele kleur; fijn en explosief en vooral veel variatie in de geur, vooral hinten van geel fruit maar ook wat ananas en nootjes. De aanzet komt onmiddellijk heel fris over en krijgt een volle en rijke smaak voor gevolg; vooral zacht en heerlijke fruittonen met subtiele zuren; is heel persistent en eindigt met een fruitige, sappige en heel aangename afdronk.

 

De rode wijnen uit de Marken:

 GAROFOLI

"PIANCARDA" 2013: DOP Rosso Conero

100% montepulciano en gerijpt op grote Sloveense houten vaten gedurende 12 maanden.

Kersenrode kleur met licht paarse tint en eveneens lichtjes doorzichtig. Mooi gestoffeerde en intense geur, vooral fris en fruitig (kersen); de elegante aanzet wordt gevolgd door een heel fruitige en smaakrijke midden met frisse zuren; ook kruidige nuances en versmolten tannines. Een méér dan aangename wijn met de nadruk vooral op het fruitige en zijn vlot wegdrinkend karakter ondanks heel wat materie.

 

"CAMERLANO" 2011 : IGT Marche Rosso

60% merlot, 20% cabernet sauvignon en 20% montepulciano: 18 maanden op franse eik en vervolgens nog 12 maanden lagering op flessen.

Levendig voorkomen , intens donkerrood met klein paars randje en fonkelende spiegel. De geur toont zijn versmoltenheid en veel variatie zoals hinten van zwart fruit (vlier, braambes), mokka, lichte dierlijkheid en in evolutie wat ledertoets. De aanzet is veelbelovend en dit merken we in de middensmaak: evenwichtig, vlezig, edele tannines en waarin de fruitigheid wat kleine kruidige nuances verdraagt, ook weer wat ledertoets. Een verrassend lekkere wijn waarin de klassieke "internationale" cépages" het toch bijzonder weten te stellen, enerzijds door de typiciteit van alhier en vooral door de inbreng van de montepulciano. Aardig om weten dat moeder Daria, ondanks flink wat protest in de familie blijkbaar, haar zin heeft weten door te drijven om zulke cuvée te produceren.

Ander domein: CARMINUCCI

 

"NAUMAKOS 2013": DOP Rosso Piceno Superiore

30% sangiovese, 70% montepulciano

Intens, ondoorzichtig en met paarse tint. De geur kenmerkt zich in eerste fase door dierlijkheid, hout en wat "hooi"; fruitigheid komt later met hinten van pruimen, kers en ook wat mokka. De smaak is dan weer meer met fruitigheid gekenmerkt benevens ook wat dierlijkheid; nog jonge tannines; volle en rijke wijn waarin de kracht zich laat opmerken maar dit toch weet te combineren met een zekere elegantie .

 

"Outsider":uit Veneto:

OTELLA"Gemei" 2015 IGT Alta Mincio

50% corvina veronese, 25% cabernet sauvignon en 25% merlot

Diep kersenrode kleur met paarse tint; De geur trakteert je op een mond puur zwart "krokant" fruit: cassis, zwarte kers , braambes. De smaak is verrassend door zijn intens jonge en frisse fruitigheid, ook wat calysse en dierlijkheid; mondvullend, sappig en ondanks zijn jeugdigheid direct evenwichtig overkomend. Benieuwd hoe hij zal evolueren.