PIERRE BELLE

De degustatie met David Fernandez als gastheer

witte wijnen

Viognier

Een levendig voorkomen met opvallende diep goudgele kleur; heel intens aroma met vooral abrikoos en perzik en wat meer exotische hinten; de smaak bevestigt dan weer deze heel fruitige geurimpressie; intens, rond, met mooie aciditeit en heel vlot wegdrinkend; echte aperitief of terrasjeswijn maar dan wel in de goede zin van het woord.

 

 

Aurore (chardonnay en viognier)

De beste chardonnay en viognier druiven worden gebruikt voor deze cuvée. Bij het begin van de gisting worden deze verder vergist in houten vaten van 500 liter waar ze verder nog 1 jaar vertoeven.

Heel briljant voorkomen met een licht goudgele kleur; warempel een fijn, prachtig en gevarieerd geurenspel van hinten zoals abrikoos, zeste van sinaasappel, roze pompelmoes, tikkeltje kruidigheid en wat vanille; de mooie aanzet gaat moeiteloos over in een zachte en intense smaak vol wijnplezier: fris, fruitig met zelfde accenten als in de geur en dit verpakt in een perfect evenwichtige structuur; heel knap, vlot en bijzonder aangenaam! Moeilijk om hiervan af te blijven.

 

Rode wijnen

Marselan

Is in feite een hybride tussen grenache en cabernet-sauvignon, goed bestand tegen de droogte en daarom hier in deze zuidelijk regio aanwezig, alhoewel miniem. Zeer intens donkerrode kleur met paars randje; vooral de kruidigheid is opvallend in de geur naast zwart fruit (vlier) en wat zoethout; de aanzet is rond en de middensmaak kenmerkt zich door een vrij jong fruitig karakter, vooral zwart fruit, cassis, en kruidigheid, nog voelbare maar edele tannines en adstringerende afdronk; voor deze verrassende niet alledaagse wijn is het wel wat wennen maar dat verandert wel vlug moeten we bekennen.

 

Réserve (100% srah)

Donker karmijnrood met paarse rand en schitterend voorkomen; opvallend dierlijk aanzettend in de geur met nog beetje houttint en vanille, in evolutie meer zwarte kersen en peper. Ook hier in de geur een opvallend jonge fruitige indruk; van begin tot eind fruitige toetsen van vooral cassis, kersen en wat zoethout; zeer sappige wijn met mooie aciditeit en op eind nog wat tannine als mede iets dierlijke (leder) toets.

 

 

Cuvée avec L

Zowaar een Bordeaux assemblage: merlot, cabernet -sauvignon en petit verdot (verdeling:55/35/10). Iets doorzichtig voorkomen met kersenrode kleur; zachte geurwaarneming met wat kruidigheid, eerder wat oppervlakkig; de volle aanzet laat al iets anders vermoeden dan de geur; in zekere zin mogen we spreken van een “Bordeaux-impressie” zij het met meer kruidigheid; mooie aciditeit; opvallende waarneming: hoe meer we deze wijn proeven hoe aangenamer en lekkerder we hem weten te waarderen; vlot en zeer aangenaam.

 

6 de Coeur

Zoals de naam het al liet vermoeden: een assemblage van liefst 6 druivensoorten: syrah, grenache, marselan, cabernet-sauvignon, merlot en zelfs iets viognier!

Mooi kersenrode kleur met paarse schijn; wat aarzelend open komend in de geur etaleert hij wel vrij vlug zijn charme met mooie rode en zwarte fruithinten en kruidigheid; veel diepte; een aangename aanzet wordt gevolgd door een fruitige midden met vooral toetsen van kers en cassis; evenwichtige wijn die zich gemakkelijk laat genieten.

 

 

1001 Ceps ( syrah 45%, grenache 45% en carignan 10%)

Licht intens voorkomen en met prachtige kersenrode kleur; heel aangename gestoofde fruittoetsen, leder en een mysterieuze hint van vuursteen (volgens David Fernandez afkomstig van de specifieke leisteen terroir van Roquebrun); een volle aanzet is de voorbode van een complexe en zeer sappige smaak met nadruk op het rijp fruitige karakter; persistent , lang en vlezig met ook nog kruidige nuances, nobele tannines waardoor nog iets adstringerend . Prachtige wijn die het gulle karakter van Saint- Chinian weerspiegelt maar ook tegelijk gebaat is bij een paar jaartjes kelderrust.

 

 

Cartagène blanc (vin de liqueur: druivensap met eaux-de-vie van de streek)

Diep goudgele kleur; de geur is fruitig en gevarieerd met vooral hinten van meloen, vijgen en gedroogde rozijnen; zelfde impressie in de smaak maar de nadruk ligt hier nog uitdrukkelijker op het fruit. Voor de liefhebbers van dit genre, als aperitief , dessert of nog beter: gewoonweg zonder iets.