Wijn en gerecht

Crémant de Bourgogne Louis Picamelot, “Les Reipes”.

Een fijne pareling is al een eerste kenmerk van deze crémant die al vrij vlug verrast door een heerlijke, aromatische en finesserijke geur; hinten van citrus, acacia, wat peer en ananas.

Elegant en genereus van smaak waar het vineuze karakter opvallend is; een mooie afdronk sluit deze wel prachtige crémant de Bourgogne af.

 

Cour- Cheverny Domaine Philippe Sauger  “Des Lys” 2020

Levendig  voorkomen met lichtgele kleur; de fijne geur is mooi, zacht aromatisch met licht fruitige hinten (vooral wat peer), bloesem, wat dille en boter. De aanzet is vol en de smaak is opmerkelijk intens en tegelijk begenadigd met een mooie fraîcheur; de aroma’s van in de neus worden retro herhaald in de smaak; deze complexe wijn biedt een mooi samenspel tussen zijn fraîcheur en rondheid door een zekere subtiele vettigheid die  hem daardoor een zekere elegantie meegeeft; klein mooi bittertje op eind; heerlijke wijn die culinair veel inzetbaar is.

 

Gainey Vineyards chardonnay 2016

Voor meer nieuws verwijs ik graag naar onze vorige degustatie waar de wijnen van dit prachtig Californisch domein uitvoerig aan bod kwamen. Deze chardonnay verkozen we voor onze wijn-en-gerecht proeverij. Goudgele kleur en met een explosieve neus typisch voor een Californische stijl; rijp fruit (exotisch), wat boter en toch ook een lichte eiktoets verraden zijn klassiek Californische inspiratie; in de smaak dezelfde volheid met idem toetsen van in geur met ook wat karamel hint. Mondvullende wijn die eerder neigt naar het klassieke Meursault type.

 

Domaine au 7ème Clos – Côtes-du-Rhône Villages Visan – blanc “Ciel Etoilé”  2020

Bijkomende info: weze witte “Ciel Etoilé” is een assemblage van 60 marsanne en 40% roussanne. Er grijpt een koude weking plaats van 2 uur in de pers en gisting gebeurt op lage temperatuur. Gedurende 5 maanden wordt hij gerijpt op zijn droesem alvorens gebotteld te worden.

Deze wijn heeft een prachtige bleekgele kleur, schitterend en kristalhelder met een lichte grijs-groene glans; wat aarzelend open-komend geeft hij toch vrij vlug zijn complexiteit en subtiliteit weer met een aroma van exotisch en wit fruit, citrus en een tikkeltje kruidigheid. De ronde en vlezige mond evolueert met een mooie frisheid van aroma's van peer, pompelmoes en een vleugje anijssmaak. Een zeer evenwichtige wijn met mooie lengte , aangenaam en die bovendien nog een “boast” krijgt met het visgerecht. Ook de afdronk is mooi en lang en is een waardige afsluiter die doet verlangen naar een volgende slok.

 

Domaine au 7ème Clos – Côtes-du-Rhône Villages Valreas – rouge “Chakra”  2019

Bijkomende info: de Chakra  Côtes du Rhône Villages Valreas komt van een wijngaard van 5 ha in zone van Valreas. Voor de vinificatie worden volledig ontsteelde druiven gebruikt; er geschiedt een koude- weking van 3 dagen. Gisting in inox stalen kuipen en remontage . Vervolgens 6 à 8 maanden rijping in betonnen kuipen. De “Chakra” is een assemblage van 60% syrah en 40% grenache en heeft een opbrengst van 35 hl per ha.

Deze wijn heeft een mooie donkere kleur met paarse rand. De fijne en complexe neus wordt geleid door aroma's van braambessen, venkel en zoete kruiden. De frisse, vlezige en iets zoutige aanzet heeft een mooie intensiteit. De mond evolueert naar verfijnde en zijdezachte tannines, samen met rood fruit en zoethout. Hij heeft een prachtige smeuïgheid en een mooie structuur. De fruitige afdronk heeft een mooie lengte en eindigt met mooie tonen van garrigue en witte peper.

 

 

Domaine de Saint Amand  Cadillac Côtes de Bordeaux 2019

Deze 2019 toont zeer intens en met een diepe kersenrode kleur en paarse rand; de geur kenmerkt zich door een  expressieve en gulzige neus, met mooie tonen van zwarte bessen en braambes, ook wat pruimen. Ook in de smaak is hij intens ,tegelijk zalvend en getypeerd door vlezige tannines, heel wat fruitige toetsen (eerder zwart fruit) en wat zoethout; naar onze mening herken je wel de inbreng van de malbec in deze wijn. Opmerkelijk was wel zijn samengaan met het vleesgerecht waar hij zich ontbolstert als een heerlijke metgezel en al zijn charmes kon prijsgeven. Aangename kennismaking met deze Cadillac Côtes de Bordeaux.

 

 

Château Croix de Chêne Saint_Emilion gc 2016 Verhaeghe

Mooi levendig voorkomen en met een intens kersenrode kleur en nog paarse rand; een waarlijk heerlijke geur valt waar te nemen met zacht fruitige nuances en ook wat kruidige hint; na een mooie aanzet toont de smaak zich zeer sappig, mondvullend en met prachtige rijp fruitige toetsen (vooral kers en braambes); de tannines zijn nog duidelijk aanwezig maar van zeer nobele komaf; in evolutie wordt de rondeur en elegantie van deze wijn nog opvallender; eindigt met een krachtige en pittige afdronk.

 

Casa vinicola Coppi Puglia Don Antonio 2017

Deze Zuid-Italiaanse wijn presenteert zich met  een levendige kersenrode kleur; de geur verraadt zijn zuiderse herkomst door zijn warme en rijp fruitige aroma’s zoals krieken, pruimen en ook wat chocolade; de smaak komt zeer zacht over, zowaar fluwelig met wederom de rijp-fruitige nuances; volledig versmolten tannines en voldoende fraîcheur; intens, rond, warm en met een sappige en tevens kruidige afdronk; mooie afsluiter die bij gebrek aan een nagerechtje in ons menu, deze leemte mooi opvult.