CORBIERES  domein Serres Mazard

Ondanks de bizar slechte weersomstandigheden kon niets J.P Mazard en echtgenote Annie tegenhouden om in december van het verre Corbières richting Westkust te komen.

Met een passie voor zijn streek en wijnen bracht J.P. met een mooie diamontage de stemming er onmiddellijk in. Iedereen moest direct in de « sfeer » van de Corbières vertoeven om de wijnen optimaal te kunnen waarderen . En of hij geslaagd is ! Het werd een groot succes.

ROSE l’origine” 2009

Mooi helder en levendig voorkomen met een zalmroze kleur. De geur is zacht fruitig en floraal en wordt intenser in evolutie; de fruitige impressies worden daarbij doorweven met kruidige hinten. De smaak is opvallend vol, mooi fruitig zonder té overheersend te zijn zoals dat bij menige rosé wel het geval is. Verrrassend lekkere en smaakrijke rosé die bij de aanwezigen op veel sympathie kon rekenen.

Voor deze rosé werden cinsault, grenache gris en en beetje syrah gebruikt.

 

VIN DE PAYS CATHARE

Ondoorzichtig voorkomen met een robijnrode kleur en wat paarse tint. Aangename geur met vooral impressies van vers zwart fruit, cassis, wat ledertoets, een tikkeltje dierlijkheid en natuurlijk de onvermijdelijke kruidigheid van de Corbières. Een zachte aanzet gaat over in een volle sappige middensmaak. Rond en fruitig, zelfs met wat vlezigheid en een zekere elegantie is deze wijn een ronduit lekkere vin de pays . Kortom, “zonder franjes maar lekker”, klaar om nu van te genieten.

Gebruikte cépages: grenache, carrignan, merlot en cabernet!

 

 

VIN DE PAYS BLANC CUVEE MARIE-PIERRE (demi sec)

Mooi, lichtgele kleur. Altijd wat verrassend om een witte Corbières te proeven , simpelweg omdat we het hier niet gewoon zijn. De geur zet ietwat verasssend aan met hinten van anijs en wat peterselie; in evolutie komen exotische hinten op de voorgrond, zoals perzik, abrikoos en peer. De smaak is aangenaam en verrassend met licht fruitige citrustonen met anijstoetsje; het is een evenwichtige “speelse” demi-sec die op heel wat bijval kon rekenen. Een “tarte citron”, ongetwijfeld, zij J.P Mazard, maar enkele dagen later konden wij proefondervindelijk vaststellen dat bij een combinatie van een terrine én gepocheerde ganzenlever, deze wijn het perfect deed.

 

CUVEE DAMIEN 2008

Half intense robijnrode kleur met paarse rand. Aanlokkelijke en zuivere geur waar vooral het fruitige imponeert. De aanzet is mooi en wordt onmiddellijk gevolgd door een vrij volle smaak; mooi rijpe,vooral gestoofde, fruittonen met in de achtergrond wat kruidige hinten. Al vlot drinkbaar eindigt deze wijn met een wel lange afdronk.

Grenache, carrignan en wat weinig syrah maken hier de assemblage.

 

CUVEE L’ORIGINE 2008

Intens voorkomen, zeer donker gekleurd en met paarse tint. “La garrigue” ! zonder enige twijfel springen deze geuren, met vooral tijm en laurier, uit het glas; we speuren zelfs een beetje truffel waar en in evolutie beginnen frisse tonen van heel rijp fruit op de voorgrond te treden; ook wat zan (zoethout) en iets floraal (viooltjes). De aanzet is vol en de middensmaak sappig, fruitig en vlezig; heel mooie evenwichtig, gestructureerd en verweven fruitige impressies met de “garrigue “op de achtergrond; ook wat kruidigheid zoals kruidnagel en peper. Corbières zoals wij het graag hebben: lekker en typisch.

Grenache, carrignan en syrah deelden ieder voor 1/3 in deze samenstelling. Ook een lagering gedurende 6 maanden op eikenhouten vaten 

 

CUVEE HENRI SERRES 2007

Ondoorzichtig en met een bijna zwarte kleur en paarse rand; de concentratie laat zich al vermoeden. Zeer aromatische en expressieve geur met veel fruit, wat animale toetsen en kruidigheid. De aanzet getuigt al van veel smaak en de middensmaak laat niets aan het lot over; zeer sappig, vlezig en veel fruit (cassis en ook wat vliersiroop), ook wat zoethout en een kruidige afdronk; prachtige, gestructureerde wijn die met een “touch” van eucalyptisch nog een frisse toets meekrijgt. We kunnen begrijpen dat deze wijn de meest bekroonde is in het gamma van het domein.

Unieke samenstelling: 50% syrah, 25% grenache en 25% vieux carrignan, afkomstig van een wijngaard van 3 ha beplant vóór 1903! 12 maanden vatrijping waarvan de helft op nieuwe eikenhouten vaten.

 

CUVEE ANNIE 2005

Intense donkerrode kleur met nog een licht paars randje. De geur getuigt van zijn opvoeding op nieuwe eikenhouten vaten (18 maanden); geroosterd, broodkorst, wat koffie; wel aromatsich met ook veel zwarte fruitimpressies en zwarte olijven. De smaak is vol en wordt gevolgd door een vrij gecorseerde middensmaak; breed gestructureerd met veel rijp zwart fruit, wat framboos, wat eik en nog aanwezige nobele tannine, ook wat “tapenade”. Als een ode van JP aan zijn vrouw Annie, is deze wijn een prachtvoorbeeld van wat een kloeke Corbières vermag; hij heeft in ieder geval nog vele jaartjes tegoed en blijft trouw aan zijn terroir, zoals we het graag zien. Vieux carrignan en 60% syrah maken hier de dienst uit.