BEAUJOLAIS

CHIROUBLES DOMAINE DE LA GROSSE PIERRE (familie A. PASSOT) 2011

 

Mooie kersrode kleur met paarse tint, licht doorzichtig voorkomen. Charmerende, fruitige geur met veel variatie : zwart fruit, framboos, jeneverbes, kers; ook wat floraal. De iets wat strakke aanzet gaat verder in een wel gevulde middensmaak die vooral gekenmerkt is door een lekker sappig en fruitig karakter, een goede lengte en nog wat aanwezige, niet storende, tannine. De afdronk is middellang maar aangenaam, net zoals de ganse wijn trouwens.

 

 

FLEURIE "Vieilles Vignes" DOM DE GRY SABLON 2011

 

Schitterend voorkomen met een kersrode kleur en licht paarse rand. Zeer floraal openend , wordt de geur als maar fruitiger met vooral veel framboos; vooral lief en zacht overkomend. De smaak is heel evenwichtig maar vooral zeer fruitig: één groot bord cuberdons! De mooie afdronk is daarenboven verrassend stevig.

 

 

SAINT AMOUR (Maison P. FERRAUD) "cuvée enscorceleuse" 2011

 

Eerder doorzichtig maar mooi kersrood met wat waterachtige rand. Zachte fruittonen zijn present in de geur, vooral hinten van bessen en rode snoepjes. Goed doorsmakende wijn met een aangenaam karakter, terwijl de waarneembare aciditeit goed wordt opgevangen door de smaakintensiteit; ook de fruitigheid is duidelijk van de partij; afdronk is eerder matig te noemen.

 

 

SAINT AMOUR CLOS DE LA BROSSE 2012 (Terroir et Talents, Paul Baudet)

 

Schitterend voorkomen met intense, kersrode kleur en nog paarse tint. De aroma's zijn van een ongebreidelde schoonheid: zachte versmolten fruittimpressies en met een zalige kruidige nuance. Zacht maar toch wel intens aanzettend heeft de wijn een expressieve fruitige smaak met een portie fijne kruidigheid en een mooie aciditeit. Een sappige, intense en fruitige afdronk maken van deze Saint Amour een heerlijke genieter.

 

BROUILLY CHATEAU DE LA TERRIERE 2011

 

Intense diepe, kersrode kleur. In tegenstelling tot onze overige , fruitige Beaujolais is de dierlijkheid het eerste wat opvalt in de geur; na walsen komen wel meer nuances naar voor van fruit, kersen, wat vlier. De aanzet is zowel zacht als tamelijk vol. Deze Brouilly is een stevige wijn met veel structuur, zachte tannines en fijne zuren.

 

 

MORGON CHATEAU DE PIZAY 2012

 

Mooi intense kleur, kersrood à paars getint. Rijpe fruittonen met een snuifje kruidigheid sieren de geur. De volle, ronde aanzet gaat verder in een fluwelige midden waarin het onverbiddellijk fruit op de voorgrond treedt (myrtilles) alsmede ook de kruidigheid en wat zoethout. In de afdronk is het de kruidigheid die meest typeert en ook de tannines zijn nog present. Zeer aangename wijn die gerust nog wat mag ouderen.

 

 

MOULIN A VENT (Maison P. FERRAUD) "Cuvée l'Eolienne" 2010

 

Intense, kersrode keur die lichtjes begint te tanen. De versmolten geur accentueert mooie rode en zwarte fruittonen (vooral zwarte bessen). De smaak mag gerust vol genoemd worden en met nog voelbare, doch niet storende tannine; in evolutie ontwikkelt zich een complexe fruitsmaak, kersen en ook zwarte bes en dit alles in een evenwichtig geheel; ook weinig zuur aanwezig; De afdronk is stevig en vrij lang. Een mooie Beaujolais die zijn terroir goed typeert.

 

MORGON COTE DU PY 2009 (Terroir et Talents, Pierre Dupond)

 

Intens en ondoorzichtig! Kersrood waarin het paarse door zijn evolutie nu verdwenen is. Heel mooie geur die het midden houdt tussen Beaujolais en Bourgogne; aroma's van rijp, vooral zwart, fruit doorspekt met florale toets en tikkeltje kruid- en dierlijkheid. Veel fruit (zwarte kersen) benadrukt de rijke en persistente smaak. Een overheerlijke en zowaar volumineuze Beaujolais wijn met een lange afdronk en die Morgon zijn reputatie alle eer aan doet.

 

MOULIN A VENT CHÂTEAU DE JACQUES 2008

 

Alhoewel de intensiteit al is afgenomen heeft deze wijn nog een vrij stevige kleur, lichtjes getaand. De geur is atypisch voor een Beaujolais want hij heeft zowaar pinot noir allures, zacht versmolten en veel variatie gaande van diverse fruitnuances (vooral wat zwarte bessen gelei) tot ledertoets, geschroeid, laurier en wat zachte kaas. Ondanks de fijnheid is dit een volle en krachtige wijn met vooral tonen van zwart fruit en wat leder; ook wat aciditeit. Bovendien eindigt hij met een sierlijke, krachtige afdronk.