ZUID - ITALIE

CALABRIA 

Soc. Agr. SENATORE VINI: ARCANO CIRÓ ROSSO CLASSICO 2009 gaglioppo

Donkere, sombere kleur met wat evolutie in rand. Frisse geur met vooral hinten van gestoofd fruit, vooral wat pruimen; lichte kruidigheid. Soepele en zachte aanzet. De middensmaak is elegant met vooral tonen van fruit (bosbessen), wat zoethout; opvallende frisheid mede gedragen door de wat zuurachtige (doch niet storende) tannines; plezierig drinkende wijn met wat kruidige afdronk.

 

BASILICATA 

Taverna: MATERA MORO " I Sassi" 2012 (primitivo/merlot/cabernet sauvignon)

Ondoorzichtig voorkomen met diep donkerrode kleur met wat paarse tint. Wat zwoele geurimpressie met toch aangename hinten van rijp gestoofd rood en zwart fruit. Tamelijk volle aanzet die verder evolueert in een volle, iets vlezige, heel fruitige midden; iets zoet aandoend in de mond zonder evenwel pompeus of confituurachtig over te komen; mondvullende wijn met stevige afdronk , rijpe tannines en zich manifesterend als een moderne mondiale wijn.

 

 

CAMPANIA 

Azienda agricole TERREDORA: AGLIANICO IGT Campania 2011

Mooie donker kersrode keur. Lichte maar aangename geur met hinten van fruit (aalbessen, aardbei) als ook wat bosgeuren. De aanzet is soepel en gaat verder in een vrij sappige stijl waarin het (eerder zwarte) fruit charmeert; niet storende tannine is nog aanwezig, fijne zuren en een kruidige impressie in de afdronk. Benevens de souplesse heeft deze wijn ruim voldoende structuur en staat hij garant voor een aangenaam drinkplezier.

 

Azienda agricole LA PIETRA DI TOMMASONE ( Ischia) 

PITHECUSA ROSSO IGT 2009 - "Epomeo" (Aglianico/Montepulc./Piedirosso)

Mooi donker rode kleur met ook al wat evolutie. Heeft enige tijd nodig om zich te laten bewonderen: een fijne dierlijkheid verweven met een vleugje kruidigheid , wat koffie en kruidnagel; de geur wordt zachter en aromatischer in evolutie. De smaak is evenwichtig en rond; na de mooie aanzet komt het fruitige en kruidige karakter van de wijn aan bod waarin het zuur en de tannines volkomen zijn geïntegreerd; lange, frisse afdronk voor deze aangename wijn die zich momenteel volop laat genieten.

 

PUGLIA 

Azienda Vinicola PALAMA: SALENTO ROSSO IGT (Barrique) - " Mavró" 2010 negroamaro en malvasia nera

Donker rode kleur met klein bruin randje, grote viscositeit. De geur beperkt zich voornamelijk tot dierlijke en gebrande impressies; in evolutie komt daar wat zwart fruit erbij. De volle aanzet is de voorbode van een krachtige volle smaak; vooral kruidig , wat gebrand en zwarte fruittoetsen; in afdronk is de eiken houtentoets duidelijk waarneembaar.

 

 

CASTELLO MONACI PRIMITIVO SALENTO IGT "ARTAS" 2011 primitivo

Intens voorkomen met een zeer donker rode kleur en prachtige spiegel. Aarzelend open komend met wat alcoholimpressie geeft de geur nadien duidelijke hinten van zwart fruit (vlier), leder en ook wat noten; in evolutie komt hij aromatischer en worden deze geurimpressies verder benadrukt. Volle aanzet die op zijn élan verder gaat in de middensmaak; zeer krachtig en goed gestructureerd; één blok stevigheid en met lichte impressies van zwart fruit en kruiden.

 

 

SICILIE

Azienda agricole D'ALESSANDRO : ROSSO SICILIA IGT 2008-. Nero d'Avola - Syrah

Diep intens voorkomen met donker rode kleur en ook al wat evolutie. Mooi aromatische geur met vooral hinten van leder, sous-bois en een vleugje eucalyptus. Een werkelijk heerlijke smaak volgt direct na de mooie aanzet; tonen van zwart fruit (bosbessen), wat "wilde", zeg maar bostonen en lichtjes getoast; smaakrijkheid en een vrij lange afdronk maken van deze evenwichtige wijn een waar smaakgenoegen.

 

 Azienda agricole COS: VITTORIA ROSSO Pithos Rosso 2012 Nero d'Avola en Frappato

Licht kersrood en wat doorzichtig. Pittige geurindruk met bosgeuren, fruit (bosaardbei), iets floraal (viooltjes) en een zekere frisheid. Een zachte, zijdeachtige," liefdevolle" aanzet laat onmiddellijk aanvoelen dat hier geen alledaagse Italiaanse wijn wordt geproefd; de smaak ontplooit langzaam in het midden en wordt op het eind zowaar krachtig waar ook de edele tannines opduiken. Loepzuivere smaak met fijne en "fris" aanvoelende fruittonen; geen enkel spoortje van alcohol te bespeuren, evenwichtig en eindigend met een sappige afdronk waarin ook wat kruidigheid valt te noteren. Wie niet houdt van uniformisering van wijn en een begeleider zoekt voor een top gastronomisch gerecht komt hier aan zijn trekken. 

 

SARDINIE

Poderi ATHA RUJA: Cannonau di Sardegna : riserva 2010 "Kuéntu" cannonau

Kersrode kleur met lichte evolutie, mooie spiegel De geur opent fijn met aroma's van heerlijk rood fruit, bosgeuren, iets gebrand en een beetje munt. De aanzet is halfvol en tamelijk vlot; in de middensmaak evolueert hij alsmaar krachtiger; in de evenwichtige en volle smaak maken heerlijke fruittonen het mooie weer, veel inhoud, pittig, edele tannines en zelfs wat rozenhint. Finesserijke wijn waar de cannonau, zeg maar grenache, hier zich van haar beste kant laat zien.