LUBERON

WITTE WIJNEN

 

Domaine la Cavale "l'Origine de Cavale" 2011

grenache blanc, clairette, ugni blanc

Zeer helder voorkomen en lichtgele kleur. Veel variaties aan fijne geuren zoals citrus, pompelmoes en ook wat rijpere fruittonen. Vlotte, ronde en elegante wijn met lichte rijpe fruittonen; evenwichtig en lekker.

 

Chateau Les Eydins "l'Ouviere" 2011

vermentino, roussanne en granche blanc

Schitterend en levendig voorkomen, lichtgele kleur. Veel finesse in de geur met een waaier aan frisse aroma's ; zowel fruitig als floraal, wat citronelle, kruisbes alsook een kruidige toets (wat vers gras). Frisse en tamelijk volle aanzet; de smaak is intens, mooi evenwichtig met tonen van citrus (pompelmoes vooral) , lichte kruidige nuance en een fijn zuurtje. Een zachte maar toch intense afdronk sluit deze smaakvolle en prima uitgebalanceerde wijn af .

 

Domaine des Vaudois "Leonce" 2011

viognier

Lichtgele kleur met lichtgroen tintje; alhoewel zacht aanzettend in de neus evolueert hij toch krachtig met rijpe fruittonen en wat kruidigheid. In de smaak is hij vol en komt het ware karakter van deze druif naar voor: perzik, abrikoos, peer, citrus; fijn en ook krachtig en met een aangename aciditeit; zeer "lieflijk wijn", heel fruitig en met een sappige afdronk.

 

RODE WIJNEN

Cellier Marenon "Classique" 2009

40% grenache en 60% syrah

Licht kersenrode kleur, iets doorzichtig; licht fruitig, wat kriek en kers, in de geur; een vrij ronde en fruitige smaak met wat kruidigheid; eenvoudige maar toch aangename wijn met een beetje alcohol op einde. Een voorbeeld van een kleine klassieke Luberon wijn die toch een zekere elegantie en fruitigheid vertoont.

 

Domaine Les Vadons "cuvée l'Aquarelle" 2010

Ondoorzichtig voorkomen met een intens diep kersenrode kleur en licht paars randje. Zeer mooie geur waar vooral de zwarte fruittonen primeren, maar ook wat variatie met hinten van witte peper, gebakken champignons (humus). In de smaak zet hij vol aan en gaat op zijn élan verder met een persistente en volle fruitige midden; verrassend mooie wijn die tevens nog vrij jong overkomt.

 

Domaine La Garelle "réserve" 2007

60% syrah, 40% grenache

Diepe kersenrode kleur. Iets meer dierlijk getypeerd in de geur; in evolutie meer fruitiger overkomend met hinten van braambes. Een volle aanzet gevolgd door een al even volle middensmaak met vooral tonen van zwarte fruit; krachtige wijn met tamelijk lange afdronk maar ook wat alcohol op eind.

 

Château La Canorgue 2008

70% syrah, 25% grenache, 5% carignan

Wijnrood met mooie spiegel. In het prille stadium een fijne dierlijke toets waarneembaar, wat eik, koffie en enkel wat fruit in de achtergrond (vooral wat vlier); in evolutie komen meer rode fruittonen opzetten. De aanzet is mooi en de middensmaak bevestigd al het goede; een ronde, charmant fruitige, bijna fluweelachtige smaak begenadigd met een mooie fraîcheur en fijne tannine; doorsmakend en evenwichtig.

 

Chateau La Dorgonne 2010

80% grenache, 20% syrah

Mooie kersenrode kleur; zachte, rijpe en gestoofde fruittonen met ook wat kruidigheid. Warme en volle aanzet; heel fruitig (rijp rood fruit) in de smaak met weer een kruidig tintje. Vol, sappig en krachtig met zachte tannines en een mooie ondersteunende aciditeit . Een uiterst mooie, charmante wijn waarin het grote percentage aan grenache de wijn zijn doorslaggevend karakter geeft.

 

Chateau Les Eydins "Cuvée des Consuls" 2007 (magnum)

Ondoorzichtig en een diep kersenrode kleur met nog klein paars randje. Een rijke en gevarieerde geurimpressie toont al de finesse van deze wijn; fruit en ledertoetsen , wat humus en wat rozenblaadjes. Vol en tegelijk zacht in de aanzet; de smaak is ronduit geraffineerd met veel variatie in impressies, vol, sappig, fruitig, de nodige kruidigheid maar vooral heel evenwichtig en finesserijk; een "streling op de tong".