BLINDE DEGUSTATIE

RODE WIJNEN

CHATEAU HAUT CHAIGNEAU

Lalande de Pomerol 2009

merlot 90% - cabernet franc 10%

Mooi kersenrode kleur met nog wat paarse rand. De geur charmeert door zijn zacht fruitige aroma’s. De aanzet is mooi, zacht en vol tegelijk; de smaak is de voortzetting van zijn geur: heel aangename rijp (rood) fruitige hinten, persistent en eindigend in een warme en fruitige afdronk. Zeer aangename wijn, gul en warm; merlot op zijn best.

 

CROZES HERMITAGE DES HAUTS CHASSIS "Les Galets" 2008

syrah 100%

Kersrode kleur en wat uitdeinende rand; heel dierlijk in de beginfase van de geur, na walsen meer kruidigheid, en vooral getoast. De smaak zet iets vegetaal en wat zuur fruitig aan, om nadien in het midden vooral de kruidigheid en het dierlijke te accentueren. Persistent, krachtige tannines en wel fruitige afdronk. Door zijn kruidigheid en ook animaal karakter als mede de karakteristieke aciditeit typeert hij wel de (kleine) syrah, maar we hadden toch wat meer kleurintensiteit en vlezigheid van deze wijn verwacht.

 

CHINON DOM RAFFAULT "Vieilles Vignes" 2009

cabernet franc 100%

ondoorzichtig met een diep kersenrode kleur en paarse tint. De geur is fruitig (kers) met ook hinten van zoethout. Vlotte aanzet die verder gaat in een persistent fruitige smaak met een fijne fraîcheur; nog veel edele tannines en rijpe fruitimpressies, ook de afdronk is mooi fruitig. Mooie cabernet francwijn die wel de gulheid van de jaargang 2009 heeft mee gekregen.

 

 

MADIRAN DOM POUJO 2009

tannat 80%

Ondoorzichtig voorkomen met zeer intense kleur en klein paars randje. Zacht animale , kruidige en lederhinten markeren de geur. De aanzet is vol en de middensmaak zet die trend verder: heel krachtig, tanninerijk, toetsen van zwart fruit en leder. Prikkelt wel een beetje maar dit ebt verder weg in evolutie. Als tannat betekent “tanninerijk” is deze wijn wel een voorbeeld van madiran, ook de donkere kleur is dan weer typerend.

 

MARANGES 1er cru "Clos Roussots" 2009 DOM.ROGER BELLAND

pinot noir 100%

Wat doorzichtige kersrode kleur met licht paars randje. Heel pinot getypeerd in de geur met die specifieke roodfruitige nuances zoals framboos, ook wat ledertoets. Mooie aanzet; een mooi gevulde middensmaak is dan weer opnieuw op en top pinot noir met aimabele fruitige toetsen; al een zekere rondheid, fijne fraîcheur en een lange afdronk sieren deze mooie en wellicht minst bekende wijn uit de zuidelijke Côte de Beaune.

 

CHIANTI CLASSICO BORGO SCOPETO 2008

sangiovese 90%, 10% canaiolo en syrah

Kersrode kleur met licht randje. Aarzelend openkomend in de geur, wat kruidigheid en iets van chocolade- hint. De aanzet is vlot en de middensmaak dan weer fruitig (wat pruimen). Alhoewel niet zó vlot beginnend heeft de wijn toch een vlot en aangenaam karakter met wat meer fruitige nuances en kruidigheid in evolutie; ook een mooie fraîcheur en een lange afdronk. In het geheel van de degustatie is de sangiovese wel te herkennen.

 

CHATEAU CARONNE ST. GEMME Haut Médoc 2008

cabernet sauvignon 60%, 3% petit verdot, 37% merlot

Mooie kersenrode kleur en spiegel. Heel fijn, evenwichtig en ook gevarieerd geurenpalet met vooral rijp-zwart fruit. De aanzet mogen we waarempel als bijna fluwelig (en toch smaakrijk) bestempelen; de middensmaak is echt voor de liefhebbers van een perfect harmonische wijn; vol, rijpe rood en zwarte fruittonen en wat zoethout; nog edele jonge tannines en eindigend met een fruitige en ook wat kruidige afdronk is dit een prachtige Bordeauxwijn. Dit is het evenwicht die ons in een klassieke (toch wat meer cabernet sauvignon getypeerde) Médocwijn zo aanspreekt. Nu al volop te genieten in zijn jeugdige fase maar zal nog enkele jaartjes op zijn élan verder gaan.

 

CAIRANNE DOM. L'ORATOIRE ST. MARTIN "Réserve de seigneurs" 2009

grenache 60%, mourvèdre 30%, syrah 10%

Diep intens kersrood met paarse tint en mooie spiegel. Fijne geur met rijpe fruittonen (vnl zwart), wat leder, iets getoast en fijne kruidigheid. Volle aanzet die gevolgd wordt door een vlezige, ronde, fruitige en rijk gestructureerde smaak. Edele tannines en een lange krachtige afdronk sieren deze wijn. Het voorbeeld van een vlezige, gulle en charmerende zuidelijke Rhônewijn waarin naast de grenache toch het niet onbelangrijke deel van de mourvèdre een pertinente rol speelt.