Degustatieverslag Vignetti Repetto

Rosato “Diagonale”  (70% barbera, 30% freisa)

Mooi fonkelende, lichtroze kleur; bevallige aromatische geur met licht fris-fruitige accenten zoals aardbei en framboos; een vrij gestructureerde middensmaak; opvallend smaakrijk voor een rosé wijn en bovendien begenadigd met een mooie fraîcheur; een karaktervolle wijn die niets afdoet aan de elegantie van een heerlijke rosé.

 

 

 

De timorasso-wijnen:

 

“Piccolo” Derthona

Levendig en zeer helder voorkomen met lichtgele kleur en tevens een miniem groen tintje; fijne en delicate geursensatie met hinten van citrus, wit steenfruit en mineraliteit; pittige aanzet gevolgd door een smaakvolle midden, wederom treedt de prachtige minerale impressie naar voor; mooi gedoseerde aciditeit en fruitige nuances waarna een lange afdronk volgt als afsluiter.

 

 

Derthona “Quadro”

Een licht gouden kleur in een levendig jasje; een delicieuze geur met heel wat fruitige accenten: citrus, perzik, meloen, als ook licht geroosterde amandels en wat boter, nadien weer het minerale; volle aanzet waarna in de smaak de waargenomen geurindrukken opnieuw komen opzetten; dankzij die uitgesproken variatie, een mooi gedoseerde aciditeit, fijne mineraliteit en een zekere “rondeur” (wat boter) is dit een zeer evenwichtige wijn mét structuur, intensiteit en een lange afdronk.

 

 

Derthona “Origo” (speciaal geselecteerde druiven)

Intens van kleur, schitterend goudgeel; in de geur herken je al wat je van de smaak mag verwachten: fijn en tegelijk intens met verweven hinten van rijp fruit ; zowel de aanzet als de smaak zijn zeer vol; rijk gestructureerd, krachtig evoluerend, met een zekere vettigheid (zonder overheersend te zijn) te samen met mooi fruitige tonen van peer, perzik en mango; intense en persistente smaak die eindigt met een stevige afdronk; kortom een karaktervolle en rijke wijn waarin de mineraliteit nog net herkenbaar is.

 

 

De barbera’s

 

Colli Tortonesi   “Sfera” (Colli Tortonesi DOC)

Kersenrode kleur; zachte en mooie geur, verweven indruk, zwarte en rode fruittonen (iets kirsch); de aanzet is zacht waarna een explosie van rijp rood fruit (vooral wat framboos) waar te nemen is; redelijk intens, fris en een pittig eind.

 

 

 

Colli Tortonesi Monleale  “Quadro”

Mooi kersenrood; vooral intense, fruitige hinten van rijp zwart en rood fruit en wat nobel hout; zoals Sara Repetto zegt: “dé expressie van Piemonte”:vol en intens van smaak, breed en gestructureerd en bovendien evenwichtig; een persistente, sappige en fruitige smaak zorgt voor heel wat drinkplezier , iets wat alcohol op eind.

 

 

Colli Tortonesi Monleale  “Evoluta”

Ondoorzichtig en zeer intens voorkomen, nagenoeg paarse kleur; complexe geurwaarneming met veel rijpe fruittonen, ook iets zoeterigs accentje (alcohol);  de manakiale selectie van de druiven wordt weerspiegeld in de smaak: intens, sappig, veel structuur en met boordevol rijpe fruitimpressies; wel wat alcoholtoets op eind (niet vreemd door de alcoholgraad) maar deze is wel verweven in de diepvolle smaak.

 

 

De andere:

Colli Tortonesi (DOC) croatina “eccentrico”

Zeer intens en ondoorzichtig voorkomen met paars randje; in de geur kruidig, iets gebrand en zwart fruit dat in evolutie meer op de voorgrond treedt; de aanzet is halfvol en wordt gevolgd door een sensuele smaak; mooi fruit dat steeds crescendo gaat in de mond (vooral zwarte fruittonen); breed, mooie aciditeit; smaakrijke en verrassend aangename croatina-wijn eindigend met een lange afdronk. “Pour nous c’est un bébé”, aldus Sara Repetto, en wij beamen.

 

 

Ook geproefd:

Diano d’Alba superiore (DOCG) Dolcetto “Conteso” 2019 van de tenuta Biancespino (=  Salvano wijngaard van vriend Massimo Sobrero. Deze Diano d’Alba is afkomstig van één druif, zijnde de dolcetto)

Diep kersenrood met nog wat paarse rand; opvallend expressieve, fruitige geur (vooral kersen); al vol in de aanzet getuigt deze wijn van zijn opvallend en intens fruitig karakter;  tonen van kersen, iets kruidigheid, champignons en zoethout; mooie structuur en minieme tannine .