CHATEAU LAMARTINE

Château Lamartine 2014

Heel levendig voorkomen en getooid met een jonge nog paarsrode kleur; de geur is een waaier van aangename rijpe zwarte en rode vruchten met wat sublieme hint van chocolade; een zachte ronde aanzet wordt gevolgd door een elegante midden met een heel fruitig karakter, helemaal in het verlengde van de geur; nog wat, totaal niet storende, tannine en een fruitige afdronk; elegant, vlot en met voldoende body: deze basiscuvée geeft een mooie weerspiegeling van een Cahorswijn die al jong te genieten is.

 

Château Lamartine 2013

Een zeer moeilijk jaar om te vinifiëren en de selectie gebeurde dan ook uitzonderlijk streng, zelfs voor deze cuvée, amper 18hl/ha. Ook nog een jonge kersenrode kleur met wat paars tintje, net iets minder intens dan de 2014; iets meer ingetogen geur dan zijn jonger broertje maar je ruikt wel de concentratie, wederom veel fruitige expressie; de aanzet is redelijk vol terwijl de middensmaak tegelijk mondvullend als rond kan omschreven worden; meer rustieke smaakimpressie alhoewel het fruit toch present is, aangename zuren en nog wat voelbare tannine vooral op het einde.

 

Château Lamartine Cuvée particulière 2014

Zeer intens voorkomen , donker kersenrode kleur met paarse schijn; eerder discreet beginnend komt hij vlug en volop tot expressie; vooral hinten van zwart fruit en calysse; de aanzet is mooi rond en vol en in het verdere verloop van de smaak ontplooit hij zich krachtig; een prachtige smaakrijke midden met veel rijp fruit, sappig, nog jonge edele tannines en fris; beloftevolle wijn.

 

Château Lamartine Cuvée particulière 2013

Zelfde opmerking als voor de gewone Lamartine en met amper 15hl/ha opbrengst; zeer intens met donkerrode kleur en licht paars randje; ook in deze versie van 2013 herken je wat meer rustieke kantjes, veel zwart fruit en heeft ook duidelijk wat tijd nodig om open te komen; de aanzet is vol wat ook kan gezegd worden van de middensmaak; de smaak is verrassend fruitig (in vergelijking met de geur), heeft een mooie fraîcheur en eindigt met een mooie afdronk.

 

Château Lamartine Cuvée particulière 2012

Zeer intens voorkomen met een donker kersenrode kleur en paars randje; de geur is een echte uitnodiging voor de Cahors liefhebber: heel expressief en met een waaier aan diverse rijpe fruittonen en wat calysse ("belgasnoepjes"), welke zijn origine verraadt; alles verpakt in een mooi en versmolten geheel; de mooie aanzet is de voorbode van een volle en sappige smaak; krachtig evoluerend met veel fruittonen, zeer edele tannines en eindigend met een krachtige afdronk waarin naast het fruitige ook kruidige nuances zijn op te merken. Een pracht van een wijn waarin de cot zijn sierlijkheid volop weet te manifesteren. Kan nog heel wat jaartjes mee maar we vinden hem nu al volop lekker en genietbaar, dus waarom wachten?

 

Château Lamartine Cuvée Expression 2014

Ondoorzichtig en heel intens voorkomen, veel viscositeit en met een prachtige diep donkere (eerder naar het zwarte toe) kleur met paarse tint; de geur is intens fruitig met vooral rijp rood en zwart fruit, heeft ook een tikkeltje florale ondertoon en wat vanille; heel volle aanzet; de rijke en gestructureerde middensmaak teert vooral op het rijpe zwarte fruit, wat calysse en heeft een opmerkelijke "ingetogen" fraîcheur; edele tannines vooral merkbaar in de afdronk; zeer beloftevolle wijn waarin de "élévage" nog wat duidelijk is in de neus (dient trouwens bij vermeld te worden dat deze cuvée nog niet lang gebotteld was).

 

Château Lamartine Cuvée Expression 2012

Qua voorkomen en kleur mag hij gerust naast zijn jongere versie van 2014 staan; een heerlijk aroma , net zoals de "cuvée Particulière" van zelfde jaargang in een versmolten pakketje verweven met diverse hinten van rijp rood en zwart fruit , wat zoethout en ook een tikkeltje dierlijkheid; rond en vol in aanzet en smaak; zowel krachtig als elegant; veel rijp zwart en rood fruit als ook kruidigheid en een sappige afdronk als sluitstuk. Cahors op zijn best en met een smaakintensiteit die het immer sierlijke karakter van château Lamartine weerspiegelt