BORDEAUX

2009-2010

 

CHATEAU LALANDE BORIE 2010

Saint-Julien

Levendig voorkomen met een diep kersenrode kleur. Pittige geur met rijpe rode en zwarte fruittonen, zachte eikenhouten impressie, vanille en wat leder. Mooie aanzet gevolgd door een rijkelijke en heel fruitige smaak met zachte tannines waardoor al een zekere rondheid en elegantie, ook lichte kruidigheid ; bezit wel nog veel potentieel; warme (iets alcohol) en fruitige afdronk.

 

CHATEAU PONTAC LYNCH 2009

Margaux

Diep en intens voorkomen met kersenrode kleur en licht paars randje, prachtige viscositeit. Heel mooie, fruitige geurimpressie (rood en zwart fruit), hinten van zoethout en zelfs een tikkeltje floraal: een ware charmeur. Fluwelige en tegelijk ook krachtig open komende smaak; smaakvol, lichte tannines; zeer aangename, verweven en finesserijke wijn waar je nu optimaal van kan genieten en die dit gerust nog enkele jaartjes kan aanhouden.

NB Ook een (beperkte) versie 2010 kon geproefd worden: zelfde trekjes, wel iets minder uitgesproken in de geur maar ook iets fruitiger in de mond.

 

CHATEAU COUHINS 2009

Pessac-Léognan

Mooi ogende intens kersenrode kleur met klein purper randje. Mooi rijpe, intens fruitige aroma's in de geur waar vooral hint van braambes op de voorgrond treedt. Volle aanzet die verder evolueert naar een heel fruitige en bovendien krachtige middensmaak; vlezig, veel inhoud en structuur , nobele tannines en ook wat tonen van zoethout en iets chocolade. Mooie charmerende wijn met een lange fruitige afdronk die eindigt met flink wat kruidige toets.

 

CHATEAU LES ORMES DE PEZ 2009

Saint-Estèphe

Zeer intens en diep kersenrode kleur met nog licht paarse tint, prachtige spiegel en viscositeit. Komt wel wat aarzelend open waarna al zijn complexiteit tot uiting komt: rijpe fruittonen (vooral braambes en wilde framboos); licht vers eikenhout, iets "fumé", wat leder; in evolutie nog meer variatie. De volle aanzet is de prelude tot een volle smaak met een prachtig evenwicht waardoor al een zekere fluweligheid te bespeuren valt; veel zwart, iets gestoofd, zwart fruit en een krachtige afdronk. Intens smakende en heerlijke wijn en die nog veel beloftes in petto heeft.

 

enkele oudere jaargangen van prestigieuze domeinen.........

 

CHATEAU LA SERRE 2000

Saint-Emilion grand cru classé

Verrassend jong voorkomen met mooie kersenrode kleur en spiegel. Prachtige neus die mooi evolueert en veel fruit etaleert met wat dierlijkheid en wat calysse. Mooie aanzet met nadien een verweven middensmaak met veel complexiteit en structuur. Fijne wijn die getuigt van veel finesse en sierlijkheid en die gerust nog vele jaartjes meekan.

 

 

CHATEAU FIEUZAL 1999

Pessac-Léognan

Kersrode kleur met halve intensiteit. Heel fruitig en fris overkomend in de geur, vooral rode fruittonen alsmede wat floraliteit. Volledig versmolten en zachte smaak met toch nog wat ergens verborgen tannine; heeft wel nog heel wat fruitige nuances. Eindigend met een lange afdronk is dit een lekkere wijn die volledig op dronk is.

 

 

CHATEAU CALON SEGUR 1998

Saint-Estèphe grand cru classé

Nog zeer mooie, iets kersrode kleur met mooie spiegel en viscositeit. Een heerlijke portie fijne aroma's die vooral fruitig zijn getypeerd als ook wat "bos". Volle en zachte aanzet; de middensmaak is een streling op het palet voor de wijnliefhebber die houdt van wat geëvolueerde wijnen met nog een jong karakter; de smaak is krachtig, heeft veel structuur met vooral versmolten fruit en wat floraliteit; eindigt nog met een krachtige afdronk. Klasserijke wijn waar nu genieten de boodschap is en waarvan deze jaargang getuigt waarom Calon- Ségur een "hartje" verdient.

 

CHATEAU GISCOURS 1996

Margaux grand cru classé

Kersenrode kleur met duidelijke evolutie in rand en ook qua intensiteit. De geur is mooi ontloken met impressies van fruit, wat humus en ook wat animaal. Deze Giscours geeft op dit ogenblik een volledig versmolten indruk waardoor zeer zacht van smaak; alhoewel nog eindigend met een lange afdronk hebben we de indruk dat de wijn zijn hoogtepunt voorbij is. Zoals altijd is de persoonlijke beleving doorslagggevend.