CHENIN BLANC IN DE ANJOU EN TOURAINE

Onze Sec wijnen

Vouvray Clos la Lanterne 2012 Domaine Benoit Gautier

Helder en levendig voorkomen en met een lichtgele kleur. De licht aromatische geur komt aangenaam over , beginnend met hinten van groene appel en evoluerend naar licht exotisch (ananas), peer en in nog verder stadium kweepeer. Mooie en frisse aanzet; fruitige en evenwichtige middensmaak die bovendien tamelijk vol is; impressies van pompelmoes en perzik. Zeer aangename en smaakrijke vouvray, welke eindigt met een pittige afdronk mede door de aangename aciditeit.

 

 

Saumur blanc "l'Insolite" 2013 Domaine des Roches Neuves (Thierry Germain)

Kristalhelder voorkomen en een licht goudgele kleur. Wat aarzelend open komend in de geur, met wat krijt, appel en een lichte kruidigheid die ons deed denken aan laurier; in evolutie meer peer en kweepeer. Pittige en stevige aanzet gevolgd door een droge en volle midden; ontplooit verder krachtig met mineraliteit, citronelle en gevoelige aciditeit op eind; in evolutie komt de fruitigheid meer tot recht. Wijn die in de smaak eerder refereert naar de strakke en pure stijl van een (mooie) riesling maar die duidelijk nog wat te jong wordt geproefd; heeft duidelijk veel in zijn mars.

 

 

Savennières Clos de Saint Yves 2008 Domaine des Baumard

Helder, levendig en met een mooi goudgele kleur. Een moeilijk te omschrijven neus van een gerijpte Savennières, beginnend met wat hinten van krijt en vooral wat overrijp fruit ( met zeste van sinaas). De smaak zet heel vol aan en vervolgt zijn weg in een droge midden; ook voldoende "vettigheid" die hem een aangenaam en vol smaakgevoel geeft; wel wat variatie met tonen van sinaas, karamel, kruidigheid en nootjes. Eindigend met een krachtige afdronk.

 

 

Montlouis "la Négrette" 2011 Domaine Rocher des Violettes (Xavier Weisskopf)

Mooi goudgele kleur en helder voorkomen. Heel delicieuze en delicate neus met heel wat variatie zoals rabarber, acacia, witte bloempjes alsook een licht rokerige toets. De fijne aanzet gaat over in een uiterst finesserijke smaak, elegant en puur en met wederom de impressies van in de geur alsook wat heel lichte eiktoets. Zeer smaakrijke afdronk voor deze toch zeer genietbare en vlot drinkende chenin.

 

 

Vouvray Clos du Bourg 2011 Domaine Huet

Schitterend voorkomen met een goudgele kleur. Rijke en fijne geurimpressie, krachtig en met vooral kweepeer en iets florale hint; in evolutie wordt deze rijkheid alsmaar gracieuzer. Een volle wijn, een ware seigneur, al vanaf de aanzet tot de afdronk; krachtig, ellenlang en met een delicieuze fruitige smaak waarin vooral de kweepeer toets hem een onvervalste maar vooral fijne chenin herkenning geeft.

 

 

Savennières "Fidès" 2012 Domaine Eric Morgat

Goudgele kleur in een schitterend jasje. Uitermate delicieuze en sierlijke geur die heel wat variatie biedt zoals pompelmoes, licht exotisch, wat kruidigheid, getoast en zachte kweepeer. De smaak zet vol en fijn aan; een ware "delice", een kantwerk van gracieuze smaakjes met versmolten fijne en nauwelijks te noteren nobele houttoets en uiterst fijne aciditeit. Een genereuze wijn die duidelijk maakt waarom Savennières zulke reputatie heeft.

 

 

Onze moelleux (=likoreus) wijnen

 

Coteaux du Layon St Aubin "Les Varennes" 2010 Domaine Cady

Diep goudgele à okergele kleur. Mooi fruit, wat peperkoek, acacia en zelfs wat pourriture in de geur doen het allerbeste vermoeden voor een groots smaakmoment. Vol en krachtig en met fijne zuren achter het likoreuze geweld; dit is een heel charmerende wijn met een breed smaakpalet; rozijnen, sinaas; zachte hazelnoot, honing , frangipane.....een ware genieter.

 

 

Quarts de Chaume 2002 Domaine des Baumard

Okergele kleur met een al iets naar het oranje neigende tint. De geur toont zijn likoreuze aard met hinten van geconfijt fruit, honing; ook een klein boenwas tintje of is het eerder wat pourriture. Vol en krachtige smaak; niet alleen het stijlrijke likoreuze is aanwezig, de prachtige zuren zijn er mooi met verweven en geven de wijn een pittig kantje; we herkennen vooral wat roze pompelmoes, sinaas, ananas en rozijnen. Een zeer krachtige afdronk sluit dit likoreuze pronkstuk af.