TENUTA COCCI GRIFONI

Degustatie, met voorstelling door Marilena Cocci Grifoni 27 februari 2015

Spumante Passerina brut "Gaudio Magno" 2013

Druivenbestand:100% passerina

 

Schitterend voorkomen met lichtgele kleur en fijne pareling; in de neus komt hij heel net en fijn over, wit fruit, floraal, accacia; een fijne aanzet zet de toon voor het verder vervolg: fijn en fris door een mooi versneden aciditeit; blijft smaakvol doorheen al zijn elegantie en eindigt met een heel fijne afdronk, wat nootjes en amandel.

Volgens onze gastvrouw is deze spumante ideaal als aperitief, vooral bij wat zeevruchten en zeker en vast bij olijven.

 

Falerio Pecorino "LeTorri" 2013

Druivenbestand: 85% pecorino:15% trebbiano en passerina

 

Mooi helder voorkomen met lichtgele kleur; in de geur vooral hinten van geel fruit en appel; fruitige aanzet; fijn en fruitig in de smaak ; mooie aciditeit en een zekere vettigheid geeft het geheel een mooi rondeur; kleine vegetale toets ( hagedoorn, brem) en een klein bitterje in de afdronk

 

Passerina IGP Marche "Adamantea" 2013

Druivenbestand: 100% passerina

 

Levendig en helder voorkomen met lichtgele kleur waarin wat groene tint; heel aangename en plezierige geurindruk, wat abrikoos; de aanzet is al mooi en de middensmaak fris en tamelijk krachtig; pittig en een smaakvolle afdronk met wat amandeltoon.

 

Offida Pecorino DOCG "Colle Vecchio" 2012

Druivenbestand: 100% pecorino

 

Mooi helder voorkomen met diepgele kleur; eerst wat ingetogen maar vrij vlug evoluerend naar een volle geur met rijp fruit; volle aanzet die overgaat in een rijke en wel gestructureerde smaak; subtiele impressies van rijpe fruittonen waar meloen en mango; mooie en elegante afdronk; zijn alcoholpercentage is nauwelijks merkbaar

 

Rosso Piceno superiore DOC "Le Torri" 2010

Druivenbestand: 55% montepulciano en 45% sangiovese

 

Diep gekleurde, kersenrode kleur; de geur is intens, kruidig en dierlijk (leder) terwijl in evolutie meer fruithinten komen opzetteen; de smaak is dan op zijn beurt boordevol zwart en rood fruit, vol en sappig; aangenaam en met goede lengte.

 

 

Rossi Piceno superiore DOC "Vigna Messieri" 2008

Druivenbestand: 70% montepulciano en 30% sangiovese

 

Zeer intense en dieprode kleur, miniem randje, concentratie; expressief aroma, rijpe fruithinten zoals kers als ook pruimen en leder; de aanzet is vol terwijl in de middensmaak zijn enorme structuur opvalt; fruitig en kruidig maar vooral zeer evenwichtig en met zachte aciditeit waardoor veel elegantie; in de afdronk is een nog droog trekkende, edele tannine merkbaar; blijft heel lang na; opmerkelijke wijn waarvan zijn typiciteit alle eer aandoet.

 

Offida Rosso DOC "Il Grifone " 2008

Druivenbestand: 70% montepulciano en 30% cabernet sauvignon

 

Al wat evolutie in rand in de behoorlijk kersenrode kleur; de geur is duidelijk zachter dan bvb bij de vigna messieri; versmolten en zachte rijpe fruittonen; duidelijk een meer "internationaler en herkenbare" getinte wijn; in de smaak is hij zeer evenwichtig met mooie vooral zwarte fruittonen en opvallend zachte en tegelijk rijke smaak.

 

Terri di Offida DOC "Passerina Passito" 2011

 

Voor deze zoete versie van de passerina druif werd er zeer laar geoogst: december, net voor kerstmis! Er geschiedt een zachte persing om enkel het puurste sap te bekomen; vervolgens 4 maanden rijping op barrique.

Mooie diepgele kleur; zelfs wat licht hint van pourriture; zoete wijn , eerder niet likoreus maar toch met een intense rijke smaak met dito afdronk.