BLINDE DEGUSTATIE

Deel 1 : herkenning van volgende cépages: merlot, cabernet franc, malbec, syrah

CHINON DOMAINE GASNIER VIEILLES VIGNES 2015

cabernet franc

Donkerrode kleur met nog paarse tint en iets transparant; mooie en frisse geur waarin eerst opvallende tonen van kersen en nadien vlier en braambes, ook een zweem van kruiden; de aanzet is mooi fruitig, in de middensmaak primeert duidelijk de fruitigheid , vnl krieken, maar we herkennen daarnaast ook enige strengheid nog (tannine), iets hout en paprika toets; ook fris overkomend; sappige afdronk voor deze vrij aangename wijn.

Herkenbaarheid: door zijn jeugdige fruitigheid (kersen) en wat strengheid herkenbaar als de chinon van dienst.

 

COTES DE BOURG CHATEAU MONTFOLLET “ALTUS” 2015

merlot (95%)

Intens en ondoorzichtig voorkomen, paarse rand; stevige neus met vooral zwart fruit, cacao, wat floraliteit en kruidigheid, lichte eiktoets en zoethout; vrij volle aanzet gevolgd door een volle smaak met zachte, rijpe tannines (wel voelbaar); zwart fruit en gebrande toetsen; redelijk aromatische afdronk waar opnieuw geroosterde tonen en fruit opvallen; jong overkomende wijn.

Herkenbaarheid : moeilijker door zijn jeugd en door de duidelijke opvoeding op hout: bij eliminatie gaf de” Bordeaux-herkenbaarheid” toch de doorslag.

 

CAHORS CLOS DE GAMOT 2015

malbec

Intens donker kersenrode kleur; mooi zachte rijpe fruittonen en klein tikkeltje “belga” snoepjes charmeren in de geur; de aanzet is rond, eerder fluwelig, nadien ontwaren we een fruitige en krachtig evoluerende smaakimpressie, zwart en rood fruit, geconcentreerde en heerlijke wijn, sappig en eindigend met een lange, fruitige afdronk.

Herkenbaarheid: door zijn smakelijk karakter niet direct herkend als een cahors maar dit fenomeen hebben we al eerder meegemaakt als een “blinde” cahors onmiddellijk charmeert, jammer. In de geur toch een kleine herkenbaarheid van de malbec.

 

SAINT JOSEPH LE SEPTENTRIO CAVE SAINT DESIRAT 2015

syrah

Ondoorzichtig en zeer intens voorkomen, donker, bijna zwart, met paarse reflecties en glanzende spiegel; rijke en gevarieerde neus met hinten van zwart fruit (braambes, zwarte bes), ook kers, viooltjes, specerijen en tevens iets geroosterd; volle aanzet, geconcentreerde smaak met veel zwart fruit, rijpe vlezige tannines, wat dierlijkheid en gebrande tonen; het adstringerend gevoel is aanwezig maar stoort niet; jong, krachtig en sappig evoluerende wijn.

Herkenbaarheid: de intensiteit en het zwartfruitige als mede de toetsen van kruiden en het licht dierlijk accentje konden niets anders dan verwijzen naar de jonge syrahwijn.

 

Deel 2 : herkennen van de regio’s.

 

MAS D’ AMILE 2015

Languedoc- Montpeyroux

Mooi kersen rode kleur en iets doorzichtig; de geur is als het ware bedwelmend met zachte, heel fruitige en bloemige aroma’s; stevige aanzet gevolgd door een geconcentreerde midden met veel fruit en tegelijk fris overkomend; gulle wijn, zeer rijpe tannines, wat molligheid en sappige afdronk, ook wat zoethout.

 

CHATEAU CHASSE SPLEEN 2015

Moulis-en-Médoc

Mooi intens kersen rode kleur met paarse rand; de geur accentueert het rijp fruitige en de versmoltenheid, tegelijk ook een frisse toets; de smaak getuigt van een opvallende harmonie met rijpe fruittonen en een zweem van kruidigheid; zacht, rijp, toegankelijk en mooie aciditeit; nu al zeer aangename wijn met redelijk lange afdronk met nadruk op het rijp fruitige.

 

 

“PREMIERE DE FIGUIERE” DOMAINE SAINT ANDRE DE FIGUIERE 2014

Côtes-de-Provence

Diep kersenrood met licht paars randje, wat transparant en zeer mooie viscositeit; zwart fruit, specerijen, zoethout en wat dierlijkheid kenmerken de geur; volle aanzet, rijke en zachte smaak met veel fruitimpressies; fijne , rijpe tannines; combinatie van concentratie en elegantie zorgen voor een uitgebalanceerde, lekkere wijn.

 

 

 

DOMAINE DE BEAURENARD 2014

Chateauneuf-du-Pape

Kersenrode kleur, transparant; uitbundig aroma dat je overweldigt: vooral zachte kruiden (rozemarijn vooral), specerijen en zachte koffie, beetje bosbes; de aanzet is mooi en al volop uitnodigend; doorsmakend in al zijn gulheid, concentratie en tegelijk fluweligheid welke hem een mooie elegantie geeft; op en top verfijnde wijn met nog een ellenlange afdronk op de koop toe.

Herkenbaarheid van deze wijnen :

de Bordeaux van château Chasse Spleen was blijkbaar geen probleem, voor de andere wijnen lag dit uiteraard moeilijker want alle drie uit zuiderse regio’s. Het was voornamelijk dan zoeken naar de typiciteit van de belangrijkste cépage in iedere wijn die de doorslag zou moeten gegeven. Mede door de eerder gegeven wenken over de wijnen, is dit laatste deel heel goed verlopen qua herkenbaarheid. Het aandeel mourvèdre met syrah in de Provencewijn gaf vooral de kruidigheid en ook het dierlijke als hét herkenbare in deze wijn. Van de Châteauneuf du Pape van Domaine de Beaurenard weten we (hebben reeds eerder wijn geproefd van dit domein) dat het wijnen zijn met verfijning, elegantie en complexiteit mede door het grote aandeel van de grenache. Bleef over dat de combinatie van de vier klassieke cépages voor de Languedoc dan weer verwezen naar deze regio. De kwaliteit en charme waren hier ook wel gelijk aanwezig zodat er toch wat twijfels waren. Onze proevers bewijzen dat ze heel aandachtig en nauwkeurig kunnen beoordelen en daar kunnen we alleen maar gelukkig mee zijn.