LIKOREUZE WIJNEN MET HAPJES

CHATEAU D’ARCHE 1994

2ième cru classé Sauternes

Schitterend voorkomen met een diep goudgele kleur.

Zachte aroma’s van rijp fruit en wat pourriture. Heel mooie aanzet; totaal versmolten smaakimpressies met tonen van honing, gedroogd fruit en abrikoos; een mooie frisheid in de afdronk maakt deze wijn totaal niet zwaar.

Verrassend lekker voor een 1994.

 

DOMAINE DE BELLEGARDE “Cuvée Thibault” 2006

Jurançon

Levendig en heel schitterend voorkomen met een een goudgele kleur.

Zachtjes openkomend in de geur met zowaar wat pourriture, iets van truffel; in evolutie komen meer aroma’s vrij o.a. wat botersnoepjes.

Mooie aanzet die gevolgd wordt door een likoreuze middensmaak die bovendien en mooie fraicheur bezit; gedroogd fruit, ook iets floraal; de wijn eindigt krachtig met een mooie frisheid.

Deze jurançon is een schoolvoorbeeld van een “likoreuze” en niet “moelleux” jurançon.

 

Met de terrine van hert doet hij het waarlijk goed, de smaak blijft mooi behouden en we hadden zelfs de indruk dat zijn fruitig karakter nog wat wordt geaccentueerd (vooral wat sinaas).

 

 

DOMAINE DE L’ANCIENNE CURE “jour de fruit” 2007

Monbazillac

Eerder licht van kleur voor een likoreuze wijn.

De geur komt langzaam maar mooi open met hinten van o.a. citrus, ananas, rabarber.

In tegenstelling tot wat de kleur deed vermoeden is de wijn wel degelijk mooi likoreus; mooie vettigheid zonder lomp over te komen; tonen van abrikoos en sinaas; evolueert mooi en we zijn de mening toegedaan dat de wijn op dit ogenblik té jong wordt gefroefd en vrij goed zal evolueren.

 

De combinatie met de foie gras was goed maar ook niet uitgesproken. We konden vaststellen dat voor een perfecte foie een wat meer en diepe likoreuze wijn beter was geweest.

 

 

“LES LYS” 1990 François Chidaine

Montlouis moelleux

De verrassing van deze avond met zowaar een ’90!

Diep goudgele kleur met al wat oranje-tintje. De geur getuigt van ware klasse: honing, acacia, kweepeer, champignon en wat pourriture (deze wijn werd werkelijk gevinifieerd als “likoreuze” wijn en niet als moelleux of doux).

De aanzet is vol en wordt gevolgd door een likoreuze concentratie met fijne tonen van honing, kweepeer en pourriture.

Een lange afdronk is de afsluiter van een evenwichtige en elegante wijn. (sommige flessen hadden in de geur wat “oud hout” , ontegensprekelijk het gevolg van de vinificatie in de gebruikte eikenhouten vaten, in de smaak was daar echter niets van te merken)

 

CHATEAU RAYNE VIGNEAU 2007

1er cru classé Sauternes

Licht goudgeel en heel levendig voorkomen. De wijn heeft wat tijd nodig maar in evolutie ontwaar je al wat mooi is en wat een sauternes zo boeiend maakt: pourriture en mooie citrustonen.

De aanzet is knap terwijl de middensmaak getuigt van de klasse van een 2007 waarover al veel lof werd geschreven.Mooie fruitig (vooral wat witte perzik) en krachtig evoluerend en ondersteund door een mooie aciditeit. Finesserijk en zijn evolutie zal er zeker nog een steentje toe bijdragen.

 

De combinatie met de “savoyard” van de blauwe schimmelkazen was misschien wel de prachtigste combinatie van deze avond. Gerecht en wijn versmolten totaal met mekaar in; één en al harmonie!

 

 

TRIMBACH Sélection des grains nobles 2000

Vin d’Alsace gewürztraminer

Diep “florentijns”goudgeel (roze schijn in de diepgoude kleur).

De geur was een ware uitnodiging voor neus en smaak met hinten van sinaas, pourriture en wat gebrande toetsen.

Een fijne stroperige smaak die toch met een mooie fraicheur werd begenadigd. Retronasaal kwamen de impressies van de geur terug met vooral het geconfijte fruit.

Heel knappe en verrassend evenwichtige SGN!

 

De combinatie met de bavarois van framboos was lekker.

Ieder bleef mooi op zijn plaats maar kon niet tippen aan de totale versmoltenheid van de blauwe kaasbereiding met de sauternes.

 

 

 

 

 

 

 

 

CHATEAU CLOSIOT 2006

Sauternes

Schitterende goudgele kleur met enorme viscositeit.

Zachtjes openkomend in de geur ontbolstert deze wijn zijn grote klasse met delicate hinten van perzik, geconfijt fruit en fijne pourriture.

Een volle aanzet is de voorbode van een volumineuze middensmaak; zowel geconfijte fruittonen als pourriture; ook tonen van honing, nootjes en wat lichte bitterheid van een sinaasschil.

Een rijke en fijnbesnaarde wijn die het uitstekend vindt met het taartje van frangipane en appel.

Zowaar opnieuw een prachtig huwelijk: het taartje accentueert en duwt de wijn nog wat verder de hoogte in.

 

 

 

 

Met dank aan de voorzitter en wijnmeester voor hun originele culinaire bijdrage !