WIJN EN GERECHT

VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI 2007 - Italië

Carpaccio van makreel, marshmallow van soja

Mooi lichtgele kleur en kristalhelder voorkomen.
Frisse, rijpe citrustonen met een tikkeltje mineraliteit in de geur. Zachte aanzet en een fruitige middensmaak die ook wat florale hinten geeft.
Elegante, frisse wijn met zachte structuur.

Verrassend goed samen met het perfect uitgekiende gerechtje. De wijn gaat volledig op in het samenspel van het zilt-zoute van de makreel, het zoete van de marsmallow en het krokante van de groentjes.

 

F DE FOURNIER VIN DE PAYS DE LOIRE 2008

Open garnaalkroket met noordzeegarnaal

Lichte gele kleur; de aromatische, fijn fruitige en iets groene (buxus) geur geeft volledig de typiciteit van de sauvignon. Een heel mooie aanzet wordt gevolgd door een sappige, aromatische middensmaak, “krokant”, wat stekelbes en een mooie aciditeit.

De wijn verfrist het gerecht met vooral de mooi geconcentreerde “garnalenpâte” en vormt alzo een mooi geheel. Een voorbeeld dat het niet altijd om Sancerre of Pouilly fumé hoeft te draaien. De sauvignon blanc blijft wel een klassieke en” pass-partout” wijn voor bereidingen met schaal- en schelpdieren.

 

BAIRRADA “BOSSA” 2009 - Portugal

Risotto van butternutpompoen,langoustine en schaaldierenvinaigrette

Lichtgele kleur met grijze tint. Licht aromatisch in de geur met vooral exotische tonen en een vleugje kruidigheid. De halfvolle aanzet is de voorbode van een zeer expressieve smaak met veel citrustonen, opnieuw de kruidigheid die opsteekt en eindigend met een mooie afdronk; prachtige zuren.

De wijn verzacht door het gerecht en wordt geheel versmolten door de smaakrijke bereiding; ook het kruidige wordt opgeslorpt door de vinaigrette.

Deze heel mooie bereiding met vooral een knappe schaaldierenvinaigrette harmonieert compleet met deze verrassend heerlijke Portugese wijn. Een huwelijk als dit is er eentje om lang te koesteren.

 

 

POUILLY FUISSE “Clos Marie” 2008 DOM. LA SOUFRANDISE

Rode poon met champagnekruid

Mooie gele kleur die nog jong naar voor treedt. De geur getuigt van een loepzuivere en typische chardonnay met fruitige en iets vettige (boter) toetsen. De aanzet en de middensmaak zijn vol. Een complexe, smaakrijke wijn met potentieel, lichte eiktoets, een lange afdronk, delicate, zachte fruitgeuren en begenadigd met een mooie fraicheur. Een boeiende Pouilly Fuissé zoals we hem graag zien.

De wijn wordt “getemperd” door de krachtige bereiding (mede ook het iets zoete toetsje in de saus) en alzo totaal opgeslorpt in het gerecht. Heel goed huwelijk

 

 

SAUMUR-CHAMPIGNY 2006 CHATEAU DE VILLENEUVE

Hamburger van bloedworst en ganzenlever

Mooie donkerrode kleur en mooie spiegel. De geur toont het duidelijk karakter van de cabernet franc, iets agressiefs-“aards” maar ook met de onmiskenbare kerstoets. De sappige, fruitige smaak van de wijn en het ,eerder subtiel, paprika toontje lijkt op zich stevig maar met deze bereiding wordt zowaar de wijn zachter.

Het is geen alledaagse keuze maar het gerecht was dat al evenmin. Ook de overgang van de serie, toch mooie en smaakrijke, witte wijnen bij de al even grootse bereidingen maakte het én de wijn én het gerecht niet makelijk. Toch was het andermaal een geslaagde mariage te noemen.

 

SANTENAY 1er cru “Beaurepaire” 2008 DOM. BOISSET

Wilde bosduif op lage temperatuur gegaard, gekonfijte bil

Prachtige kersrode en transparante kleur met nog licht paars randje. De geur met mooie fruitige geuren van kers, framboos, cassis en bosaardbei is een ware uitnodiging om de smaak van deze wijn te gaan ontdekken. De wijn is een echte aanrader voor de Bourgognefan: delicaat fruitig, fris sappig en met in retro dezelfde impressies als in de geur. Een getuige van de mooie terroir van deze 1er cru uit het nog steeds ondergewaardeerde Santenay.

Geen wonder dat deze wijn de mond verfrist met de exquise bereiding van de krachtige bosduif, begeleid met wilde champignons en knolselderpuree.

Een voorbeeld van een ware klassieker: wild met bourgogne en als beide heel lekker zijn dan kan het niet anders of het geheel is uitmuntend….

 

LIQUEUR MUSCAT BEST (Australië)

Combinatie van bittere chocolade en pistache

Bruinrode kleur die toch “frivool” overkomt. De geur is heerlijk verrassend met tonen van geconfijt fruit, sinaasappelzeste. Is de aanzet explossief te noemen, dan is de smaak totaal versmolten met vooral de (geconfijte) fruitige tonen en wat nootjes. Een hele lange afdronk accentueert het gracieuze karakter van deze wijn.

Dit is stukken beter dan wat een, toch geprezen Banyuls, kan uitrichten met zwarte chocolade, of je moet een mooi verouderd rancio-type hebben. Een prachtige harmonie tussen prachtige chocoladesmaken en de fris-fruitige verouderde muscat.

Een mooie afsluiter.