BLINDE DEGUSTATIE

Witte wijnen

WEINGUT NETZL Oostenrijk Carnuntum

"bärnreiser selection" 2013 grüner veltliner

Zeer helder voorkomen met lichtgele kleur; fijn en fruitig geurpatroon waarin citrus en andere exotisch fruit zachtjes op de voorgrond treedt, ook lichte boterhint ("babelutte"); van bij de aanzet tot de afdronk zijn we getuige van een mooie harmonische en mondvullende smaak, subtiele fruittoetsen , wat vettigheid en mooie fraîcheur. De frisse en fruitige kenmerken van de grüner veltliner zijn aanwezig maar tegelijk zit dit verweven in een compacter geheel door de houtlagering waardoor het moeilijk is om hier maar "blind" deze druif te ontdekken.

 

CHATEAU ADELAIDE

GAILLAC BLANC - "l' Oubli" 2006 mauzac

Diep goudgele kleur; de geur geeft een wat zoetere indruk met hinten van geel fruit, honing en wat peer; de aanzet begint verrassend (tegenover onze geurwaarneming) droog terwijl de smaak zowel body als een zekere frisheid toont; toch een klein zweempje zoet (vooral honing) zonder evenwel zijn droog karakter te verliezen; verder is deze wijn evenwichtig, fijn en blijft hij elegant; toch wat toetsen van nootjes dat hem lichtjes verraad dat hij een "flor" veroudering heeft ondergaan. Verrassend is het minste wat je van deze wijn kunt zeggen; door deze manier van veroudering op zijn "Jura's", een totaal onherkenbare mauzac, die zo wie zo al moeilijk te definiëren valt. Maar zoals eerder al gezegd is de mauzac druif in Gaillac niet te versmaden.

 

DOMAINE MAYLANDIE Corbières

"exquises esquisses" 2011 grenache blanc

Levendig jasje met goudgele kleur; de geur is mooi en flatteert met een waaier aan fijne hinten van fruit (citrus), bloemen, vuursteen en zachte versmolten eiktoets; de aanzet is mooi en gaat verder in een volle en persistente middensmaak; fris en fruitig, perfect uitgebalanceerd. Een krachtige en tegelijk smaakrijke wijn waarin je niet onmiddellijk refereert naar een grenache blanc. Zonder enige discussie de "surprise" bij de witte wijnen, vooral door zijn hoge kwaliteit.

 

DOMAINE TAILLANDIER

Savennières 2010 chenin blanc

Levendig, schitterend en met een intens goudgele kleur; de geur is eerder delicaat te noemen met vooral fijne impressies van peer en citrus; de volle aanzet is het begin van een rijke smaak, droog en vooral intens doorsmakend; gevarieerde tonen van litchi, (kwee)peer, doorweven met wat champignon en jodium. Hele mooie wijn die bovendien naar een stevig succulent hapje vraagt.

 

Rode wijnen

 

SAINT JOSEPH "hedonism" DOM L. FAURY 2011 syrah

Zeer intens donkerrood met licht paarse tint; de geur typeert duidelijk de syrahdruif uit de noordelijke Côtes du Rhône, met vooral kruidige aroma's en ook dierlijkheid (leder); het donkere fruit krijgt in de smaak ook hier de kruidige nuances als tegenhanger, tevens dierlijk; de smaak is mondvullend en kent een lichte aciditeit; voorbeeld van een traditionele syrahwijn en door iedereen vrij makkelijk herkent.

 

RIOJA CRIANZA 2013 BODEGAS MEDRANO IRAZU tempranillo

Mooie rode kleur met iets evolutie in rand; de geur imponeert door veel rood en zwart fruit, ook wat gebrand en iets koffie; de aanzet is vlot en wordt gevolgd door een heel fruitige midden; elegant, jong, warm met heel fruitige afdronk; wel klein beetje "pikerend" op eind. Aangename wijn die inspeelt op zijn fruitig en elegant karakter, mede door het lichtjes gebrande, zijn tempranillo karakter goed weergevende.

 

 

CHATEAU LAGRANGE POMEROL 2011 merlot (95%)

Prachtige kersenrode kleur met dito spiegel; de rode en zwarte fruithinten nodigen uit tot proeven; verwevenheid tot en met ; heerlijk fruitig, vlezig; wordt krachtiger naar eind toe met nog wat lichte tannine; lange afdronk siert deze heerlijk wegdrinkende wijn, zijn status als Pomerol op en top waardig.

 

 

 

ROERO SRÛ MONCHIERO CARBONE 2012 nebbiolo

Klein bruin randje zichtbaar in de rode kleur; een wijn om intens van te genieten; evenwichtig uitgebouwd met naast wat fruit(vooral wat pruim en framboos) ook wat koffie en zoethout, ietsje kruidigheid; zeer krachtig eindigend met lange afdronk; heeft wat evolutie nodig want door de complexiteit komen de aroma's steeds diverser en intenser tot uiting; zeer aangename wijn waar het fruit nadrukkelijker op de voorgrond komt.