GIGONDAS

DOMAINE SANTA DUC

LES PLANS

Robijnrode kleur met wat paarse tint.

Expressieve aroma’s waar de rode fruittonen domineren (kers,framboos..).

Vlotte aanzet; elegante en fruitige smaak met kruidige achtertoets; voldoende vulling, vlotte en toegankelijke wijn.

 

COTES DU RHONE “Quatre Terres”

Intens robijnrode kleur met paarse tint en mooie viscositeit.

Geconcentreerde en aangename geur van rijp fruit (vnl zwarte kersen en bessen); ook wat ledertoon en kruidig.

Volle aanzet gevolgd door een fruitige middensmaak met frisse aciditeit; aangename tannines. Al over een zekere elegantie beschikkend eindigt deze wijn met een zeer krachtige afdronk met nog wat harde toon.

 

VACQUEYRAS

Bijna zwarte kleur met paarse tint; mooie spiegel en grote viscositeit.

Aromatisch met vooral een opvallende zachte dierlijkheid en kruidigheid, ook wat floraal (vlierbloesem) en zwarte fruittonen (zwarte bes, vlierbes).

Vol en zacht beginnend; charmante midden, sappig en warm en met milde tannines. In retro zelfde impressies als in de neus maar bovendien zeer fruitig, meer dan de neus liet vermoeden; heel mooie afdronk.

 

GIGONDAS “TRADITION”

Zeer intens robijnrode kleur, ondoorzichtig, mooie spiegel en viscositeit.

Intense geur die een versmoltenheid van aromacomponenten laat noteren, vooral zachte rijpe fruittonen en een zoete kruidigheid.

Volle aanzet en een geconcentreerde volle middensmaak; vlezig, krachtig en vooral kruidig beginnend; edele tannines ruim aanwezig maar niet storend; wordt in evolutie wel fruitiger. Deze gestoffeerde wijn eindigt met een zeer lange, kruidige en zwart fruitige afdronk. Nog zeer jong en beloftevol.

 

GIGONDAS “PRESTIGE DES HAUTES GARRIGUES”

Intens, ondoorzichtig voorkomen met diep kersenrode, naar het zwart neigende, kleur;

Zacht openkomend valt weer de versmoltenheid én concentratie van de aroma’s op; de ingetogen geur komt in evolutie wel intenser naar voor, met vooral wat kruidigheid en zachte dierlijkheid.

Volle en heerlijke aanzet; een volumineuze en gracieuse middensmaak met edele, zachte tannines; zeer fijn en sappig met kruidigheid en fruitige tonen; een zeer lange en krachtige afdronk typeert deze evenwichtige wijn die ondanks zijn concentratie bovendien fris overkomt.

 

GIGONDAS “GRAND GRENACHE 66”

Zeer intens en ondoorzichtig voorkomen , een bijna inktzwarte kleur en een enorme viscositeit.

Aromatische geur waarin de versmoltenheid opnieuw op de voorgrond treedt; vooral hinten van zoet gestoofd fruit, kruiden en wat peper; intenser evoluerend waar de nadruk komt te liggen op het zoete en de peper.

Een enorme aanzet waarin eveneens een zekere fluweligheid valt te bespeuren laat al onmiddellijk het beste vermoeden; vol, sappig, rijk en krachtig . Met een enorme variatie aan smaken en zeer edele tannines kenmerkt deze wijn zich als een grote “seigneur” een onberispelijke “rondeur” en een ellenlange afdronk.

 

GIGONDAS “DOMAINE DE LA BOUISSIERE”

Omdat de Côtes du Rhône Villages van Santa Duc niet beschikbaar was, proefden we even een tussendoortje met een andere Gigondas uit 2007. Qua vergelijking…

Mooi diep kersenrode kleur met licht paarse rand.

Zacht fruitige en “warme” ingetogen geur met in evolutie met hinten van zwart fruit.

Een volle aanzet is de voorbode van een geconcentreerde volle middensmaak met zachte tannines; vooral fruitig en met wat pepertoon komt deze wijn over als een sappige, mondvullende, aangename wijn; ook wat kruidige afdronk met iets frisse ondertoon (eucalyptis). Een wijn die ons al in een eerdere degustaie liet bekoren en waar ook hier de concentratie van 2007 naar voor treedt.

Toch een heel andere wijnstijl dan Santa Duc.