LA CROIX DE LOUIS

La Croix de Louis 2010

 

Intens donkerrood met paars tintje; de geur wordt getypeerd door mooi bosfruit, ook fris overkomend. De aanzet is wederom mooi fruitig, expressie die zich verder uit in de middensmaak; veel materie, zachte tannines die op eind nog zeer merkbaar zijn (lichtjes uitdrogend); evenwichtig, al aangenaam mede door een mooie fraîcheur; tamelijk rijkelijke wijn, voldoende gestructureerd en nog zeer jong overkomend.

 

 

La Croix de Louis 2005

 

Nog mooie kersrode kleur met wel al wat evolutie in rand; de geur is opnieuw mooi fruitig met hinten van kers nu op de voorgrond; elegantie en fruitigheid zijn de troeven van deze wijn, de tannines zijn verzacht, toch mooi gestoffeerd voor deze gewone cuvée. Heel fruitige afdronk die tegelijk ook fris overkomt

 

 

La Croix de Louis 2009 "sélection"

 

Zeer intens en donkerrood met klein randje. De geur is eerder ingetogen maar toont wel mooi rijp fruitig. De smaak is rijk en sappig, vrij gevuld en kent nog mooie edele tannines. Hout en fruit zijn prachtig verweven; opnieuw het charmerende fruit waarin nu vooral braam en wat framboos.

 

 

La Croix de Louis 2008 "sélection"

 

Iets getaander van kleur en ook wat doorzichtig. In de geur heeft hij wat tijd nodig om open te komen maar evolueert dan toch naar fruitigheid als ook wat kruidigheid. In de smaak is hij zeer open en fruitig; heeft wel meer aciditeit: volgens Denis Pallaro te wijten aan het grotere percentage cabernet franc dat jaar wegens de pourriture verschijnselen bij de merlot. Heeft toch vrij veel structuur maar kent wel een klein bittertje in afdronk.

 

La Croix de Louis 2010 "prestige"

 

Zeer intens gekleurd, ondoorzichtig en prachtige spiegel. Vooral gestoofd, rijp en zacht fruit, braambes, vlierbes, wat bosgeuren en heel lichte kruidigheid. Volle aanzet als voorbode van een rijke en complexe smaak; gestoffeerd en met zeer edele tannines; zelfs vlezig en krachtig eindigend; volgens de eigenaar heeft de houtinbreng hier duidelijk meegedragen tot de finesse van de wijn. Voor Denis Palarro is zijn wijn dit jaar uitzonderlijk geslaagd en wij kunnen dit alleen maar beamen: dit is werkelijk een grote Castillon!

 

La Croix de Louis 2009 "prestige"

 

Mooi kersrood terwijl de kleur ietsje meer is geëvolueerd (rosé randje). De geur komt in tegenstelling met de sélection meer aromatisch over; in de smaak zijn het hout en de tannines meer waarneembaar; opnieuw veel tonen van gestoofd fruit in de overigens zeer gevulde midden. Mag gerust nog wat ouderen.

 

 

 

La Croix de Louis 2008 "prestige"

 

Mooi intens voorkomen maar wel lichter dan de overige jaargangen. De geur is enorm gevarieerd en mooi fruitig; de smaak charmeert door zijn versmoltenheid, zijn rijke structuur en de hinten van gestoofd en tegelijk fris fruit; lichte tannine nog aanwezig; verrassend ten aanzien van de sélection van zelfde jaargang: veel complexere wijn met een zeer aimabel karakter.

 

 

La Croix de Louis 2000 (magnum)

 

Een buitenbeentje op deze degustatie, aldus Denis Pallaro, die zich op die manier al wou verontschuldigen voor eventuele evolutie (gezien het zijn gewone tradition is). Geen nood echter want deze wijn profileerde zich weliswaar al zacht maar wel intens fruitig en bovendien zeer persistent; een aangename, pretentieloze wijn die bekoorde, zelfs op het einde van de degustatie.