ITALIË

 GRUMELLO VIGNA SASSOROSSO DOCG 2003 LOMBARDIA – DOCG Valtellina Grumello Superiore - Nino Negri in Chiuro

Lombardije situeert zich in het noorden van Italië, ten oosten van Piemonte, ten westen van het AltoAdige-Trentino gebied en ten zuiden van Zwitserland. Milaan is de hoofdstad en bekend zijn ongetwijfeld de vier prachtige meren, de Lago di Grada, d’Iseo, di Como en di Maggiore.

Z eer bekend is de Franciacorta, een schuimwijn die in 1995 het statuut van DOCG heeft bekomen (eerste flessen op de markt in 1997). Er is een minimum lagering voorzien van 18 maanden na de tweede gisting.

Het Valtellina-wijnbouwgebied ligt precies ten zuiden van de Zwitsers grens. De wijngaarden liggen op de uitlopers van de Alpen, het Orobie-gedeelte, op een vrij grote hoogte. Ze vormen een zeer smalle strook op de rechteroever van de Adda-rivier waar het stadje Sondrio het centrum is. De hellingen zijn zeer steil en naar het zuiden georiënteerd en de meeste wijngaarden liggen in terrasvorm. Gelet op hun ligging is het dan ook niet te vebazen dat heel wat wijn in Zwitserland wordt gecomsummeerd. Sommige wijnhuizen hebben trouwens hun basis in Zwitserland. Valtellina-wijnen zijn doorgaans goed geconcentreerde wijnen die hoofdzakelijk van de nebbiolodruif worden gemaakt. De nebbiolo, bekend van vooral Barolo en Barbaresco, wordt hier ter plaatse de chiavennasca genoemd. Er zijn ook andere druiven, zoals de pinot nero en de merlot, die er mogen aan toegevoegd worden maar deze mogen in totaal niet meer dan 30% in de assemblage bedragen. Enkel hier in Lombardije en vooral in de klei en kalksteen ondergrond van Alba, komen de wijnen van de nebbiolodruif tot hun recht. Er zijn vier subdistricten die meestal hun naam dragen bij de “Valtellina superiores”: Grumello, Inferno, Sassella en Valgella. In tegenstelling tot de Barolo-wijnen zijn Valtellina’s wat strenger, hebben een andere kleurconcentratie (granaat-oranje rood) en zijn wat lichter. Ze kunnen echte enorm aromatisch zijn.

Opgericht in de late jaren ’70, is Nino Negri ondertussen hét gekendste wijnhuis voor Valtellina. Moderne technologie en geselecteerde oogsten afkomstig van 42 ha wijngaarden hebben dit wijnhuis, dat ondertussen tot de “Gruppo Italiana Vini” behoort, op de top weten te houden. Deze Valtellina komt uit het district Grumello en is afkomstig van één wijngaard, de Sassorosso ( 2,30 ha en op een hoogte van 450 meter). Druivenbestand: 80% nebbiolo, 10% brugnola en Rossola. Normale rode wijnbereiding met remontage, 18 maanden rijping in vat (inbegrepen 5 maand in kleinere nieuwe barriques)

 

Degustatie: Licht granaatrode kleur, klein bruin randje, levendig voorkomen. Rijp gestoofd fruit (pruimen,ook wat kersenpit )geven als het ware een beetje Bourgogne-hint. Mooie aanzet die volgt in een elegant fruitige smaak met goed aanwezige, doch aangename zuren. Mooie tonen van gestoofd fruit in de mond, persistent. Heel lekkere wijn, typisch voor druif en streek en die tot tegenstelling tot wat zijn kleur zou laten vermoeden toch een stevige wijn is. Met de zuren, zoals reeds eerder vermeld, hadden vele proevers wel moeite maar het ongewone zal daar wel een grote rol ingespeeld hebben.

 

 CA’CARNOCCHIO VALPOLICELLA 2003 CLASSICO SUPERIORE - VENETO – DOC Valpolicella classico superiore Az. Agr. Le Salettein Fum. Di Valpolicella.

Veneto ligt in het noordoosten van Italië met als hoofdstad Venetië. De zone start ten oosten bij de Oostenrijkse grens en gaat tot aan Po in het zuiden, tot aan de Adiatische kust in het oosten en tot aan de oever van het Gardameer.

Valpolicella is wellicht na de Chianti de meest bekendste Italiaanse wijn in de wereld. Hij staat synoniem voor een licht gekeurde wijn en was eertijds een klassieker bij pizza. Het gebied ligt naast dat van Soave, op de steile hellingen ten noorden en noordwesten van Verona.

Er is ook nog de recioto di Valpolicella, zoete wijn gemaakt van ingedroogde druiven en vooral de Amarone di Valpolicella. Dit is een krachtige, zeer geconcentreerde rode wijn, hoog in alcoholgehalte en die een lange bewaring goed aankan.

Men onderscheidt drie zones waarvan de Valpolicella Classico het oorspronkelijke produktiegebied van Valpolicella is. Hier worden de beste wijnen gemaakt. De gebruikte druivensoorten zijn Corvina, Rondinella en Molinara.

Deze wijn heeft 70% corvina, 10% Rondinella en 20% die verdeeld worden onder cabernet-sauvignon, sangiovese en Croatina. In barriques gerijpt gedurende 18 à 20 maanden en 6 maanden in fles voor de commercialisering.

 

Degustatie: Intens donker kersenrode kleur. Heel rijp gestoofd fruit typeren de geur; vooral tonen van kersen, cassis; ook wat floraal. Stevige aanzet; vlezige, fruitige en kruidige smaak, fijn ondersteund door een klein pittig zuurtje. Goed gestructureerde wijn, vol en toch zacht en elegant tegelijk. In evolutie blijft deze wijn charmeren. Klasse.

 

 VINO NOBILE DI MONTEPULCIANO 2003 TOSCANA – DOCG Vino nobile di Montepulciano - Arnoldo Crociani

Over Toscanië hoeven we niet veel verder uit te wijden. Het is de belangrijkste wijngaard in centraal Italië met als belangrijkste steden Firenze en Sienna. Het is het wijngebied met de vele gekende DOCG’s zoals Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Chianti, Carmignano en Vernaccia di San Gimignano.

De vino nobile di Montepulciano was de eerste DOCG wijn in Italië. Het wijngebied situeert zich rondom het stadje van Montepulciano en de wijn wordt hoofdzakelijk gemaakt van de prugnolo-gentile druif, wat in feite de sangiovese is. Er mag ook canaiolo en mammolo gebruikt worden.

De Az. Agr. Crociani bezit 10 ha in Montepulciano, op de wijngaard “Le Caggiole”.

 

Degustatie: Intens kersenrood, ondoorzichtig. Dierlijk, rood fruit, peper en wat leder in de geur; in evolutie komt meer fruit op de voorgrond. Stevige aanzet, volle krachtige midden, vlezig en met een stevige structuur. Complexe wijn met edele tannine, kruidige afdronk, fijne zuren en mooi fruit. Op en top een “vino nobile”.

 

 AZZURRETA 1999 IGT Toscana - TOSCANA – Indicatione geographica typica - La Togata , Tenuta Carlina in Montalcino. Maken Rossi en Brunelli di Montalcino.

Deze is een 100% sangiovese gerijpte wijn in nieuwe eikenhouten vaten.

Degustatie: Nog ondoorzichtige, sombere kersenrode kleur met klein, geëvolueerd randje. Een mooi geëvolueerd aroma, complex en gevarieerd, met vooral hinten van bosvruchten en herfstaroma’s. Heerlijk zalige middensmaak met fruitige en lichte kruidige tonen. Een harmonieuze wijn die alles heeft en nu op zijn hoogtepunt is.

 

 SOLE DEI PADRI - SICILIA – Vino da Tavola - Don Pietro di Spadafora in Palermo

Sicilië heeft de grootste wijngaard in Italië, die vooral langs de kusten zijn gelegen. Tot voor kort waren de bekendste wijnen vooral de Etna (wijngaarden gelegen op vrij hooggelegen hellingen van deze vulkaan) en de Marsala. Marsala is een zeer bekende likeurwijn, zowel wit als rood en waarvan de wijngaarden vooral in het westen zijn gelegen. In de 19 de eeuw lag de kwaliteit en reputatie op hetzelfde niveau als sherry en porto.

Tegenwoordig is vooral de nero d’avola dé blauwe druif van Sicilië die prachtige wijnen voortbrengt. De benaming van deze druif wordt vermeld op het etiket naast die van het producerende wijndomein. Ook de cabernet-sauvignon en de syrah hebben hun plaats ingenomen bij de productie van topwijnen en worden ook vaak geassembleerd met de nero d’avola.

De Sole dei Padri is 100% syrah en werd onlangs verkozen bij de top 10 in Italië!

 

Degustatie: Ondoorzichtig voorkomen met intens paarse, naar het zwart neigende, kleur. Duidelijk de syrah-kenmerken in de geur: leder, kruidigheid en (vooral in evolutie) tonen van gestoofd zwart fruit. Volle intense aanzet; vol en sappige smaak met fijne kruidige toetsen en ook zwart fruit. Mooi intense en rijke smaak eindigend in een smaakrijke afdronk en zachte tannine. In evolutie wordt de geur alsmaar rijker en gevarieerder. Evenwicht tussen zachtheid en kracht. Absolute top: “zon in het glas”.

 

 BARBERA D’ASTI – PIEMONTE - Tenuta La Meridiana. - Cuvée Bricco Sereno Barbera d’Asti Superiore.

Is de topwijn van het domein en van eigenaar-wijnmaker Jean Pierro Bianco. Van een heuvel met uitzondelijke ligging en terroir. Geselecteerde druivenoogst, gebruik van eikenhouten vaten waarvan 1/3 nieuw, 1/3..........Lagering gedurende 14 maanden.

Gebied bevindt zich tussen de steden Torino, Alessandria en Acqui Terme. Het is de grootste AOC in Piemonte. Wanneer het alcoholgehalte min 12,5° bedraagt en de wijn min. 1 jaar in eikenhouten of kastankehouten vaten heeft gelagerd, mag de term “Superiore” aan toegevoegd worden. Momenteel streeft men om er DOCG-wijnen te maken......

 

Degustatie: Kersrode kleur met licht rood randje. Al wat zachtere versmolten geuren, iets van tabak alsmede wat kruidigheid en rood fruit. Stevige aanzet gevolgd door een volle, stevige smaak met nog licht edele tannine, rijk gestructureerde wijn met niet storende aciditeit. Krachtige en lange afdronk voor deze prachtwijn die in evolutie wat meer tertiaire geuren vrijgeeft.