WIJN EN GERECHT

Ons “klein kapittel” voldeed andermaal aan de stoutste verwachtingen! De door Xavier op het bord getoverde gerechtjes waren uitermate lekker, inventief en nodigden uit tot inspiratie en durf voor de bijhorende wijnen. Een leuk thema zorgde daarbij voor heel wat enthousiasme én leergierigheid. Bij ieder gerecht werden namelijk twee wijnen geserveerd: één Franse en één Italiaanse wijn . Het resultaat mocht er wezen: iedere wijn scoorde hoog, niet alleen op zich maar ook als begeleider van de heerlijke gerechten. Zij konden iedere kritische wijnproever en lekkerbek overtuigen. Nogmaals bleek dat “wijn en gerecht” vele uitdagingen aan kan en dat verschillende wijnen met andere “ziel” het even goed kunnen doen met eenzelfde gerecht.

aperitief “Leucquois”

Hoe kon het ook anders of we moesten onvermijdelijk terug denken aan onze pas beëindige wijnreis: het domein van André Lelièvre uit de streek van Toul leerde ons een verrukkelijke plaatselijke schuimwijn, gemaakt van een vin gris, kennen.

 

een heel uitnodigende kleur: levendig roos-oranje; in de geur herken je citrus en veel bloemengeur, ook iets van rozen. De smaak is fris, heerlijk sprankelend, evenwichtig; de zachte frisse fruitigheid en de florale toetsen maken van deze schuimwijn een heerlijk moment; mooie droge finale.

 

 

SOAVE “PAGUS” CORTE GIARA VENETO 2007

mooie diepe gele kleur en vooral rijp fruit in de geur. Volle middensmaak met in retro zelfde fruitimpressies als in de geur; exotisch, amandel; elegant, rond en wat vettigheid. Doet het heel goed met het gerecht: verfrissend en tegelijk smaakrijk

 

 

Vitello tonato

een klassieker uit de gastronomie: fijne kalfsreepjes met tonijnsaus ; helaas ook door meinig restaurant niet smaakrijk op het bord gebracht. Van Xavier weten we dat hij zulke dingen heel goed weet op het bord te brengen en kleine dingetjes maken het gerecht dan ook tot een delicatesse: uiteraard de tonijnsaus zelf maar ook zoals hier: het stukje geconfijte tomaat en het aanvullend streepje kalfsfondsausje.

Allebei de wijnen deden het uitstekend en aan de proever om uit te maken welke wijn het best bij zijn of haar smaak past.

 

CHATEAU SAINT JULIEN D’AILLE Côtes de Provence rosé “Preator”2008

Deze Côtes de Provence rosé tooit zich in een heel mooi kleedje: mooi zalm-rose met wat oranje tint. De geur is uitermate fris en de hinten van fruitgeuren komen heel charmerend naar voor. De aanzet is mooi en de smaak is heerlijk zacht fruitig en rond; een evenwichtige, droge en lang nablijvende smaak.

 

CHIMERA VILLA MEDORO IGT Bianco Colli Aprutini ABRUZZO 2008

50% falanghina, 50% trebbiano

Mooi levendig voorkomen en een gele kleur. Fris en fijn fruitig in de geur.Mooi en rond komt hij heel aromatisch over in de mond met hinten van citrus en pompelmoes, heeft een aangename rondeur en vettigheid en eindigt met een fijne afdronk. Deze wijn die heel gemakkelijk wegdrinkt heeft echter ook een “verborgen” kracht, is daarenboven heel pittig en accentueert heel mooi de creatie van het zeebaarsgerecht.

 

Roodbaars met gembersausje

een prachtig stuk glimmende zeebaars met een verfrissend en krachtig sausje.

U kan het al raden…

 

SAINT VERAN “Les Morats” 2007 Domaine Vincent de Château Fuissé.

Deze Saint Veran kenmerkt zich met een intense gele kleur en vooral rijpe fruittonen in de geur. De smaak is droog en vol en we herkennen vooral toetsen van rijp fruit en wat hout.

 

AGLIANICO DEL VULTURE “L’ATTO 2007” BASILICATA CANTINE DEL NOTAIO

diep kersenrode kleur. Heel ronde, zachte smaak die tegelijk sappig en heel fruitig is; ook kruidige impressies en een mooie aciditeit. Deze wijn is niet alleen mooi en bekoorlijk , hij accentueert ten volle het “wilde” van de hazebil en laat alzo wijn en gerecht tot hun volle recht komen.

 

Ontbeende hazebil

op lage temperatuur gegaard met een wildsaus waar de truffels niet ontbraken. Zelfs de wantrouwigen tegenover “wild” likten de vingers. Wederom gingen we op ons élan verder.

 

Vermits we begonnen waren met een Franse aperitief konden we niets anders dan afsluiten met een Italiaanse topwijn: de supertoscan van Tenuta di Ghizzano “Veneroso 2005” uit de Chiantistreek.

 

CHATEAU LA FAURIE MAISON NEUVE Lalande-de- Pomerol 2003

Deze La Faurie Maison Neuve heeft nog steeds een mooie diepe kersenrode kleur. De geur typeert de charme van een 2003: rijpe fruittonen en iets gebrand. De charmante neus zet zich verder in de smaak: vol en mooi in de aanzet en veel rijp fruit in de smaak; alhoewel een zekere zachtheid is hij redelijk krachtig en wat aangenaam is voor zijn jaar: ook een mooie ondersteunende aciditeit.

 

VENEROSO TENUTA DI GHIZZANO 2005 TOSCANE

ondoorzichtig voorkomen en paarse tinten; rijp zwart en rood fruit typeren de geur. Volle aanzet alsook een volle, vlezige middensmaak begenadigd met edele tannines; krachtig, sappig , doordringend, een mooie aciditeit en bovendien nog vrij jong overkomend.

 

Een kaasbordje

sloot deze uitermate goed geslaagde avond af: een trio van Belgische kazen kon ook nog iedereen bekoren.