Beaujolais Nouveau 2020 - Johan Decaesteker

 De derde Donderdag van november???!!!

Ondertussen een paar maanden achter de rug, maar wellicht keek ook u uit naar die derde donderdag van november voor de jaarlijkse voorstelling van de Beaujolais Nouveau. Onze ondervoorzitter Johan Decaesteker was in ieder geval van de partij.

 

Beaujolais

Beaujolais is een wijnstreek in Frankrijk. De streek is o.a. bekend doordat elk jaar op de derde donderdag van november de Beaujolais Nouveau, waarvan de druiven slechts twee maanden daarvoor zijn geplukt, op de markt komt. Maar er is ook de traditonele Beaujolais, die het oude juk van ordinaire wijnen van zich heeft afgesmeten en gelukkig opnieuw uitpakt met verrassende wijnen. De wijnstreek Beaujolais valt deels in de wijnstreek Bourgogne. De rode beaujolais 

wijn wordt gemaakt van het druivenras 'Gamay noir'. Meer dan 90% van alle beaujolaiswijnen wordt d.m.v. zgn. koolzuurgasvergisting (macération carbonique) gemaakt. Doordat er hierbij geen zuurstof aan te pas komt, behoudt de wijn zijn fruitigheid.

 

Beaujolais Nouveau 2020

Deze primeur is wijn van de eerste persing, met veel 'fruit', vaak nog wat schraal bij de eerste slok, maar in de afdronk kan al wel de kwaliteit van dat jaar en dat huis worden herkend. De Beaujolais Nouveau wordt jong gedronken en is geen bewaarwijn.Kenners omschrijven de Beaujolais van 2020 als een 'warme vintage'. Er was geen vorst in het voorjaar en geen hagel in de zomer; het enige waar de streek mee te kampen had, was wat droogte. De druivenoogst was goed, met puntgave druiven die een vrij krachtige Beaujolais leveren, maar door de droogte is de oogst wel kleiner, zodat er minder flessen gebotteld zijn.

 

Proefnotities

Deze zonder sulfiet gemaakte primeur uit de streek van Fleurie is naar voorkomen donker kersenrood met mooi paars randje. Breed tranend en schitterende spiegel!In de neus krijg je onmiddellijk te maken met kersen (op alcohol) al heeft hij slechts 12,5% alcohol. De klassieke cuberdon is ook sterk aanwezig in de nasale fase, dit alles met nog een toets framboos.In de mond verrast hij met een krachtige aanzet, zeer fruitig met een perfecte weergave van het fruit dat de neus charmeerde. De weinig aanwezige tannines zijn zeer zacht. De middensmaak is tamelijk persistent en in de finale blijft hij ook verrassend lang hangen ondanks zijn jeugdigheid.Als we de kwaliteit van het wijnjaar 2020 volgens deze gegevens mogen verwachten… dan zou ik graag voor slechts één week een paar jaar ouder zijn!