Wijn en gerecht 2024

  • Variatie van 3 oesters

 

 

 

 

 

 

 

  • Duo van zeebaars en sint-jacobsnoot, gemarineerd met yuzu en furikaké

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Risotto met gambas en schelpdieraroma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Parelhoenfilet, gefarceerd met boschampignons en sausje van Australische peper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Chocoladedessert

 

 

 

 

DOMAINE J.P. KAPPLER  Crémant d’Alsace

Het domein van Jean-Pierre Kappler biedt naast zijn traditionele cuvée ook een "Cuvée Particulière". Dit is een assemblage van riesling en pinot blanc. Een verrassende Crémant d' Alsace die zich laat genieten met veel verfijning, intens smaakgenot en veel elegantie. Ideaal als aperitief en zo hebben we dit ook ervaren als start van onze proeverij "wijn en gerecht".

 

DAO OPTA  Domein Boas Quintas  2022

Licht geelgroen van kleur en indrukwekkend in zijn witte fruit, ananas, vergezeld door frisse citrustonen en een hoge dosis mineraliteit. Het volume in de mond is flink, maar de wijn laat tegelijkertijd een gracieuze signatuur zien met een opmerkelijk lange finale. Alles wordt ondersteund door een geïntegreerde zuurgraad. Een wijn om jong van te genieten en bij onze zeebaars en sint-jacobsnoot deed hij het erg goed

 

VILLA CORNIOLE  Pinot Grigio “Ramato” 2019

Licht roze (wat koper) van kleur met lichte uienschil tint; Mooie fruitige en iets zoete fruitige toetsen in de geur; in de mond is hij perfect droog en evenwichtig en past hij perfect bij het duo van zeebaars en sint-jacobsmossel.

 

 

 

DOMAINE ENCLOS DES ROSES   Gaillac 2019

Het is een intense wijn met aroma's van rijp fruit, gedroogde vruchten en gebrande toetsen van het eiken vat. Het geconcentreerde fruit is zeker opgewassen tegen de houtlagering, ze tillen elkaar op tot een hoger niveau ! In de mond hebben we een zachte aanzet, maar is hij zeer smaakvol, doordringend en krachtig. Deze mooie wijn eindigt bovendien met frisse zuren.

 

DOMAINE ALZIPRATU Familie Acquaviva  “Pumonte”  2019

Deze Pumonte heeft al een boeiende aanzet en biedt een volle smaak die zeer evenwichtig overkomt; mooi gestructureerd met fruitige hinten waar vooral perzik de hoofdtoon uitmaakt; klein niet storend bittertje. Doet het zeer goed met onze risotto van gambas en is een waardige tegenspeler/uitdager voor onze Gaillacwijn.

 

CHATEAU DES AIGUES BELLES   2020

De jaargang 2020 die we proefden en die door het leven gaat als de cuvée “Grand Classique “ bestaat uit : 55% syrah, 20% grenache en  25% mourvèdre.  Het is een intens gekleurde wijn, donker rood van kleur en die heerlijk ruikt naar rijpe bosvruchten. Vooral een heel gulle wijn met rijpe fruittonen en ook een gracieuze kruidigheid. Past perfect bij onze parelhoenfilet met boschampignons.

 

CASTELLO VICCHIOMAGGIO  “Petri” chianti classico riserva  2020

Vrij expressieve aroma's van bosfruit en ander rood fruit, amandelen, nog wat vanille. De wijn geeft zich meteen in de mond. Zeer persistent, mooi sappig en met veel fruitimpressies. Deze jonge Chianti is door zijn bekoorlijke elegantie al toegankelijk en eindigt met een amandeltoetsje. Deze fijne wijn gaat verder in zijn élan met het gerecht. Perfecte match dus.

 

CHATEAU RIEUSSEC  2000

Wij konden nog “beslag” leggen op de jaargang 2000! Leuk om onze proeverij af te sluiten, Deze jaargang was een zeer moeilijke in Sauternes. Rieussec slaagde erin om toch een sauternes te produceren door zeer minitieuze plukgangen. Het is een zeer likoreuze wijn vol rijp fruit die zowel in geur als smaak bekoren; Het dient wel gezegd dat de zuivere botrytis, altijd kenmerkend voor grote Sauternes, er deze keer niet bij was. Maar al bij al was het een grootse afsluiter van een boeiende “wijn  en gerecht”.