Wijnsprokkels

PICPOUL DE PINET:  toch meer dan een gewoon dorstlessertje…

Zes gemeenten rond het meer van Thau, tegen de Middellandse Zee, tussen Agde, Pézenas en Sète, vormen een unieke wijngaard, één van de oudste van Frankrijk. De cépage piquepoul zorgt hier voor opmerkelijk frisse witte wijnen, mineraal, mooi fruitig en een fris aroma waarin naast het fruitige ook  florale accenten. Ter plaatse wordt hij gretig gedronken, ook al door zijn zeer schappelijke prijs. Laat dat misschien de reden zijn waarom deze wijn toch niet doordringt bij de “alerte wijnkenner”. Vooral gekend als compagnon bij oesters, zoals de lokale oesters van Bouzigues. Zowaar een Picpoul-de-PInet bij onze “plateau de fruits de mer” en geen Bourgogne of grote Loire ? Doe maar gerust, je zal aangenaam verrast zijn, ook je geldbeugel. Zoals deze cuvéé prestige van de coöperative van ‘l’Ormarine”, een grootgewicht in deze streek. Niet minder dan 520 ha worden hier besteed voor de productie van de Picpoul-de-PInet.

 

 

Deze wijn, een betere versie van de alledaagse Picpoul-de-Pinet en toch voor minder dan 7 euro, mag gerust bestempeld worden als een “lekkere en finesserijke wijn”. Intense en frisse geur met de typische kenmerken van deze  druif: hier pompelmoes en andere agrumes en wat frisse vegetale toets; in de mond is hij zowel zacht als frivool met subtiele fruit – en witte bloementoets. Opmerkelijk fris, zonder evenwel enige “zuurheid” en met een delicieuze smaak is dit een perfect evenwichtig wijn die ik als “ideaal bestempel” bij oesters en gerust een hele schaal- en schepdieren schotel mag begeleiden.

Bezoekje aan La Londe- les -Maures.


De hier geproduceerde wijnen hebben het recht, uiteraard onder strikte voorwaarden, om de aanvullende gemeentebenaming “La Londe” toe te voegen aan die van de  AOP “Côtes de Provence” en dit sinds 2008.  Zowel in de  drie versies: wit (later bijgekomen), rosé en rood. Toegekend vanwege de combinatie van een unieke terroir van leisteen en kwarts en de specifieke ligging tussen het massief van Maures en de MIddellandse Zee. De wijngaarden gaan praktisch tot de boorden van de MIddellandse Zee met zicht op Île de Porquerolles. Gemeentes (of delen ervan) die voor deze AOP in aanmerking komen: La Londe-les-Maures, Hyères, La Crau en Bormes-les-Mimosas.  Een bezoekje aan enkele wijndomeinen leert ons veel: wijnen met veel intensiteit, structuur, fijne mineraliteit en een toetsje delicate zoutigheid in afdronk, typisch voor deze wijnen. Zeker te doen als je in de streek bent.

We kozen twee domeinen die alleszins meer dan de moeite waard zijn:

 

Château Les Valentines

Waar voorheen de wijnen aan de coöperatieve werden gebracht (als sinds 1900), is er een nieuwe wijnkelder gebouwd door de familie Pons-Massenot sinds 1997. Een heel mooi gamma aan diverse cuvées zien hier het levenslicht zoals hun Châteaux Les Valentines met de cépages rolle, wat clairette en vooral oude ugni blanc van meer dan 100 jaar oud! Ook aan te bevelen hun gamma “Caprices de Clémentine”, met een zeer goede verhouding prijs/kwaliteit. Wij lieten ons verleiden door hun paradepaardje “Le Grand Huit” in rosé: al aan de duurdere kant maar wat een kanjer! Delicatesse op en top met veel variatie in geur en smaak, veel intensiteit, elegantie, evenwichtig en lange afdronk.

 

 

Château des Bormettes

Het kasteel zelf kent al een zeer rijke geschiedenis die teruggaat tot de 10de eeuw. Wijnbouw zou er al geweest zijn in de Gallo-romeinse periode en, later met de Chartreuser monniken. Getuige ook de oude gewelfde kelders terwijl in de wijngaard een duizendjarige eik staat te blinken! Er zijn 70 ha wijngaarden. Sinds 1930 is de familie Faré de eigenaar en beheerder van het wijndomein.

Rosé: cuvée : “Instinct parcellaire” : een echte gastronomische roséwijn, vooral inzetbaar als begeleider bij tal van gerechten: mooie rosé zalmkleur en een heerlijk aroma van gekonfijt fruit, kersen en wat bloemen; aanzet is fris en vol en de middensmaak getuigt van zowel kracht als elegantie; subtiele toetsen van andermaal de geurindrukken en perzik;  evenwichtig door het samenspel van volheid, elegantie en perfecte aciditeit. De druivensoorten zijn grenache en cinsault. Ook de “Instinct parcellaire” “La Bergerie” in het wit, hoofdzakelijk van de rolle maar aangevuld met wat grenache en zelfs wat lichte persing van syrah en cinsault (!),  is een voltreffer: beginnend met een subtiel aroma waar we wat acacia en mooie fruittonen waarnemen; de smaak  is zowel intens, evenwichtig door een perfecte frisheid  en mineraliteit en veel variatie in de smaak. Heerlijk bij schaal- en schepdieren maar ook wit vlees en romige kaasjes.

Château Saint-Maur in Cigolin  - Côtes de Provence

Als je in de regio van Saint Tropez bent is een bezoek aan dit domein een echte aanrader. Voor een  bezoek aan de wijnkelder dien je dit wel op voorhand aan te vragen. Prachtig gebouw en installaties en mooie omgeving. Wij proefden hun ganse gamma in wit en rosé  en opteerden voor cuvée “l’Excellence” in wit (rosé even lekker). En witte wijn van een kaliber en klasse die je hier niet verwacht. Zowel in geur als in smaak zuivere en delicate impressies van citrus, bloemen en fijne kruidigheid; heel smaakrijk en perfect ondersteunende aciditeit. 

Domein Denis Carré in Meloisey – Bourgogne

Voor de meesten onder ons een regelmatige halte in Bourgogne. Pommard, Meursault, Beaune, Auxey-Duresses, Saint-Romain en noem maar op hebben we al  uitgebreid kunnen drinken. Kijk maar eens naar onze website, ”degustaties” wijnjaar 2012-2013.  Denis en Bernadette hebben al enige tijd hun kinderen mee in de wijnzaak (met Martial in wijngaard én de vinificatie). Maar weet je: vanaf dit jaar is er een nieuw wijnkindje bij en niet zo maar één: de Saint-Aubin 1er cru “Les Combes au Sud” 2018 is de nieuwe parel in hun wijnassortiment! Let op: het perceel is zeer klein (minder dan een ha groot) en er werden slechts 900 flessen geproduceerd. Amper 6 flessen per klant te verkrijgen. Een absolute aanrader, op en top finesse en met het karakter van een wijn die zweemt tussen een Puligny -Montrachet en Meursault. Ook hun andere wijnen zijn weer top, echt de signature “Carré”.