DE SATELLIET-GEMEENTEN VAN ST. EMILION


 

STREEKINFORMATIE EN APPELLATIES

 

 

CHATEAU MOULIN DE GRENET 2006

Lussac- St. Emilion

Domein :

CHATEAU MOULIN DE GRENET

Behorend aan de familie Roskam-Brunot (Nicole en kinderen) die ook de fraaie St. Emilion grand cru wijn, “Château Cantenac” bezit. Sinds 2005 hebben ze ook het château La Lauzette Declercq (Haut-Médoc) overgenomen. Het domein behoorde vroeger tot de Cisterziëncerabdij van Faize. De wijngaarden bevinden op het hoogste punt van de Lussac-wijngaard , rond een oude pittoreske molen daterend uit 1711. Het is een modern gevinifieerde wijn.

Oppervlakte: 4,5 ha

Cépages: gemiddeld 25 jaar oud, 75% merlot noir, 20% cabernet franc, 5% cabernet sauvignon

 

Degustatie :

Mooi kersrode kleur. Aangenaam jeugdig-fruitige (vooral rood fruit) aroma’s. Vlotte aanzet die verder evolueert naar een elegante fruitige middensmaak. Rijp en lichtjes gestoofde fruittonen met ook wat hint van zoethout. Al bij al een vlotte, zachte wijn, eerder van het lichtere type; jong overkomend en toch wat meer pit naar het einde toe.

 

CHATEAU LANBERSAC 2005

Puisseguin- St. Emilion

Domein :

CHATEAU LANBERSAC

Een domein van 22 ha in het zuidoosten van de appellatie en alzo op een klei-en kalkbodem. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken bedraagt 35 jaar en de wijn wordt voor 90% gemaakt van merlot. De rest is cabernet franc. De wijngaard behoort toe aan de familie Lannoye, die ook andere wijndomeinen heeft zoals château Ambe Tour Pourret (St. Emilion grand cru), château Moulin de Clotte (een aardige Côtes de Castillon) en château Lamour (eveneens Castillon).

 

Degustatie :

Heel intens donkerrood met zefs nog een miniem paars randje. Rijp gestoofde fruitimpressies, zowel rood als zwart fuit; ook wat kruidigheid en lichtjes hout. De halfvolle aanzet gaat onmiddellijk over in een vrij volle en gulle middensmaak. Sappig en fruitig, smaakrijk met nog wat voelbare edele tannine en een mooie fraîcheur. Verrassend lekkere wijn die eindigt met een lange en fruitige afdronk.

CHATEAU ROUDIER 2004 “reserve Saint-Jacques”

Montagne- St. Emilion

 

Domein :

CHATEAU ROUDIER

Wijndomein dat behoort tot de groep van de familie Capdemourlin. Sinds meer dan 4 eeuwen produceert deze familie roemrijke wijnen uit Saint Emilion zoals de châteaux Balestard la Tonnelle, Cap de Mourlin en Petit Faurie de Soutard

Château Roudier wordt omschreven als een dorp op zich. Heel mooi gesitueerd op de zuiderflank van het dorp Montagne. De wijngaard beslaat 30 hectare op kalkhoudende bodem met klei, gedeeltelijk ook klei met zand. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken bedraagt 35 jaar. De assemblage bestaat uit 65% merlot, 25% cabernet franc en 10% cabernet sauvignon. De wijn krijgt een eikenhouten lagering waarvan 1/3 op nieuwe eikenhouten vaten. Onder toezicht van Michel Rolland.

Andere cuvées: As de Roudier= cuvée prestige tot 2003. Vanaf 2007: “le 2 vignobles”

De door ons geproefde wijn van 2004 is de speciale “réserve Saint-Jacques”

 

Degustatie :

Vrij donkerrode kleur met wat evolutie in rand. Zachte subtiele rood-fruitige aroma’s; ook wat sous-bois en iets zoet ( zowaar een hint van sinaasappelschil). De aanzet is zacht en tegelijk goed gevuld. Fluwelige maar goed uitgebalanceerde, persistente smaak en eindigend in een aangenaam fruitige afdronk, ook een licht zuurtje. Heel andere type dan de voorgaande wijnen, iets rustieker overkomend maar toch met een eigen charme pronkend.

 

CHATEAU CROIX BEAUSEJOUR 2006

Montagne-St. Emilion

 

Domein :

CHATEAU CROIX BEAUSEJOUR

Gelegen op de klassieke kalk en kleihoudende bodem van Montagne, meer bepaald op de rand en hoogste punt van Montagne Saint-Emilion. Met Olivier Laporte is men al aan de vierde generatie wijnbouwers. De oppervlakte van de wijngaard beslaat 8 ha waarvan 3 ha beplant zijn met wijnstokken van meer dan 70 jaar oud. Er wordt al jaranelang gestreefd om een perfect evenwichtige wijn te maken. Er is ook een aparte cuvée van oude wijnstokken alleen. De verdeling van de cépages is als volgt : 70% merlot, 15% cabernet franc en sauvignon en opmerkelijk, het grote aandeel van 15% malbec. Optimale rijpheid van de druiven wordt gezocht, steeds manuele pluk en een koude weking van de druivenmost vóór de gisting.

 

Degustatie :

Heel intens donkerrood met nog paars randje en een mooie viscositeit. In de geur vallen de versmolten rijp-fruitige aroma’s op, vooral zwart fruit; wat kruidigheid, zoethout en met ook een zekere frisheid. Mooie volle aanzet; vrij complexe middensmaak met nog wat niet-storende tannine en aciditeit. Nog jong overkomend, met mooie, zwarte fruittonen. Vrij krachtige, sappige en mondvullende mooie wijn, die door zijn charme iedereen wist te bekoren.

 

 

CHATEAU CROIX DE RAMBEAU 2007

Lussac- St. Emilion

 

Domein :

CHATEAU CROIX DE RAMBEAU

Een Lussac st-Emilion van de familie Trocard, bekend voor zijn kwaliteit en al wijnbouwers sinds 1620 . Bezitten om en nabij 90 ha wijngaarden in de Libournais (oa. Château La Croix des Moines in Lalande de Pomerol, Clos de Vieille Eglise in Pomerol en sinds 2002 Clos Dubreuil in Saint Emilion). Rijpe druiven, laag rendement en lagering op houten vaten (14 maanden en 30% nieuw) maken van deze Lussac, een wijn een grand cru classé waardig. Domein van 6,5 ha waarvan de bodem vooral uit rode klei bestaat.

 

Degustatie :

Ondoorzichtig, intens donkerrood (naar het zwarte toe) met paarse rand; mooie viscositeit en spiegel. Jong, expressief en aromatisch in de geur met hinten van rood en zwart fuit als mede wat sous-bois. Volle aanzet die de voorbode is van een rijke en prachtige middensmaak met een groot gamma aan rijpe fruittonen. Karaktervolle wijn, heel mooi en sappig evoluerend in de mond en met een fruitige afdronk.

 

CHATEAU SAINT ANDRE DE CORBIN 2006

Saint-Georges St. Emilion

Domein :

CHATEAU SAINT ANDRE DE CORBIN.

Behoort aan de familie Saby en wordt nu door hen zelf geëxploiteerd. Vroeger werd de wijn gemaakt en verdeeld door de Ets. Jean-Pierre Moueix. De familie Saby, een oude Bordolese wijnbouwfamilie heeft ook andere wijngaarden in de Libournais, in totaal ruim 60 ha. Bekende namen zijn de châteaux Rozier in St. Emilion en Hauchat in Fronsac. De wijngaard bevindt zich op een mooie kleiachtige kalkbodem, zeer homogeen, en is zuid-zuidoost gericht. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 55 jaar . De totale aanplant bestaat uit 75% merlot en 25% cabernet-franc. De wijn wordt gelagerd op eikenhouten vaten waarvan 1/3 nieuw.

Hier werden bij opgravingen de resten gevonden van een opmerkelijk groot en waardevol gebouw dat waarschijnlijk toebehoorde aan de Romeinse consul Ausonius.

 

Degustatie :

Intens voorkomen met een fraaie donkerrode kleur. Expressieve geur, iets dierlijk startend, kruidig evoluerend en eindigend met zwarte fruittonen. Een volle aanzet en en volle vlezige middensmaak zijn de hoofdkenmerken van deze geconcentreerde wijn; zeer smaakrijk en fruitig, krachtig evoluerend; de nog iets doordrongende tannine wijst op zijn prille jeugdigheid en mag gerust nog wat ouderen.

CHATEAU FAIZEAU 2005 “vieilles vignes”

Montagne St. Emilion

 

Domein :

CHATEAU FAIZEAU

Gevinifieerd door Chantal Lebreton van oa. La Croix de Gay.

De “vieilles vignes” is een pure merlotwijn komende van druiven geteeld op een kalkhoudende bodem . Er wordt steeds gestreefd naar een optimale concentratie en finesse en behoort bij de absolute top. Rendement van 38hl/ha!

 

Degustatie :

Nog vrij jong intens voorkomen met bijna inktzwarte kleur. Subtiele aroma’s van versmolten rijpe, rode en zwarte fruitonen met lichte nobele eiktoon . Tegelijk zacht en vol in de aanzet gevold door een uitbundige fruitige smaak. Complexiteit, rijk gestructureerd en vlezig. Dit is een lekkere en gracieuse seigneur die nog vele jaartjes rustig kan verder ouderen.

 

CHATEAU HAUT SAINT GEORGES 2003

Saint-Georges St. Emilion

Domein :

CHATEAU HAUT SAINT GEORGES

Château Haut-Saint-Georges, Saint-Georges-Saint-Emilion is een wijngaard van 3,5 hectare met een productie van ongeveer 18.000 flessen (40 hl/ha). Deze wijngaard is ,als een amphitheater, heel mooi gelegen en bezit een kalkhoudende bodem met zelfs wat sporen van ijzer in de ondergrond. De verhouding van de gebruikte druivensoorten is 90% Merlot en 10% Cabernet; de stokken zijn gemiddeld vijftig jaar oud. Ook gebruik van nieuwe eikenhouten vaten en de wijn wordt nooit gefilterd.

De huidige eigenaar is de brouwerij Haacht! Deze kocht château La Grande Barde (Montagne St. Emilion) in 1995 en Haut-Saint-Georges in 1996. Sindsdien is fors geïnvesteerd in uiterst moderne productieruimtes en kelders en is er een gevoelige kwaliteitsverbetering.

 

Degustatie :

CHATEAU HAUT SAINT GEORGES 2003 Saint-Georges St. Emilion

Nog mooi donkerrode kleur met weinig randje voor deze 2003. Heel opmerkelijk de geur van nieuw hout en fruit (eerder fruitlikeur). Zachte aanzet, fluwelige structuur maar tegelijk vol en boordevol fruit. Deze zalige, fruitige wijn is een aangename verrassing, mooi op dronk maar nog boordevol smaak.