WIJN EN GERECHT

 

 


 

DEGUSTATIEVERSLAG WIJNEN

 

GERECHTEN

 

WIJNEN

Vitello tonato

een klassieker uit de gastronomie: fijne kalfsreepjes met tonijnsaus ; helaas ook door meinig restaurant niet smaakrijk op het bord gebracht. Van Xavier weten we dat hij zulke dingen heel goed weet op het bord te brengen en kleine dingetjes maken het gerecht dan ook tot een delicatesse: uiteraard de tonijnsaus zelf maar ook zoals hier: het stukje geconfijte tomaat en het aanvullend streepje kalfsfondsausje.

Twee wijnen brachten ons al onmiddellijk in de sfeer van wat we deze avond mochten meemaken:

Een Soave uit Venetië en een rosé Côtes de Provence. De commentaar lees je hier verder maar het resultaat kan je al raden: allebei de wijnen deden het uitstekend en aan de proever om uit te maken welke wijn het best bij zijn of haar smaak past.

Roodbaars met gembersausje

een prachtig stuk glimmende zeebaars met een verfrissend en krachtig sausje.

Volgende wijnen maakten de dienst uit:

Een klassieke Saint Veran 2007 “Les Morats” van het domaine Vincent (Château Fuissé) en een verrassende wijn uit Abruzzië: de Chimera van Villa Medoro. U kan het al raden…

 

Ontbeende hazebil

op lage temperatuur gegaard met een wildsaus waar de truffels niet ontbraken. Zelfs de wantrouwigen tegenover “wild” likten de vingers. Wederom gingen we op ons élan verder:

 

Een prachtige lalande-de-pomerol “Château La Faurie Maison Neuve” uit 2003 die nog fruitig en fris uit de verf kwam en een wederom verrassende “l’Atto 2007” uit Basilicata, waar de aglianicodruif de dienst uit maakt. U kan het al raden….

Een kaasbordje

sloot deze uitermate goed geslaagde avond af: een trio van Belgische kazen kon ook nog iedereen bekoren.

Vermits we begonnen waren met een Franse aperitief konden we niets anders dan afsluiten met een Italiaanse topwijn: de supertoscan van Tenuta di Ghizzano “Veneroso 2005” uit de Chiantistreek.