BORDEAUX

 

 


 

INTRODUCTIE
 

DEGUSTATIE PESSAC-LEOGNAN La  Tour Léognan, tweede wijn Ch. Carbonnieux 2003

-Voorkomen : kersenrood, klein waterrandje, lichtjes doorzichtig

-Geur : vooral tonen van jong, rood gestoofd fruit

-Smaak : vlotte aanzet; elegante en fruitige middensmaak; zeer aangename, lekkere en toegankelijke wijn met een warme en fruitige afdronk (typiciteit 2003)

 

 

  PESSAC-LEOGNAN Chateau Carbonnieux. Grand Cru classé de Graves 2003

 

-Voorkomen : veel intenser van kleur; donkerrood met nog iets paarse tint.

-Geur : nog niet volledig ontloken; toch mooie geur van eerder zwart fruit, wat gestoofd en nadien ook iets dierlijke tonen.

-Smaak : volle aanzet gevolgd door een volle midden met heel rijpe fruittonen (eerder zwart), wat zoethout en een tikkeltje leder; nog voelbare edele tanines alsmede wat kruidigheid in de afdronk; nog zeer jong overkomende en beloftevolle wijn.

 

Deze twee wijnen vormen een schoolvoorbeeld van een eerste en tweede wijn. Daar waar de eerste wijn nog zeer jong, beloftevol en intens overkomt, is de tweede wijn al aangenaam, soepel en direct genietbaar.

 

  ST.-JULIEN Les Fiefs de Lagrange, tweede wijn Ch. Lagrange 2004

 

-Voorkomen : zeer intens donkerrood met paarse tint en een mooie spiegel.

-Geur : wat aarzelend beginnend geeft de geur aangename hinten van zwart fruit, zoethout en wat dierlijkheid.

-Smaak : halfvolle aanzet; krachtig, iets vlezige middensmaak die in evolutie mooie fruittonen geeft; wijn met nog wat duidelijke tanine en die duidelijk nog potentieel heeft.

 

  POMEROL L'Hospitalet de Gazin, tweede wijn van  Ch. Gazin 2003

 

-Voorkomen : zoals voorgaande zeer intens, ondoorzichtig en een donkerrode kleur met paarse tint.

-Geur : zeer aangename en complexe aromas van zwart en rood fruit; in evolutie nog meer aromatisch.

-Smaak : aangename aanzet; mooie, fruitige midden waarin de geurimpressies ook in de mond zijn waar te nemen; bovendien iets geroosterde impressie; zeer harmonisch opgebouwd met nog edele tanine en eindingend met een lange en krachtige afdronk; heel aangename wijn met bovendien nog veel potentieel. Zoals een proever het mooi wist te omschrijven: een man met fluwelen broek.

 

  ST.-ESTEPHE La Dame de Montrose, tweede wijn van Ch. Montrose 2004

 

-Voorkomen : ondoorzichtig voorkomen; intens donkerrode, naar het zwart neigende kleur.

-Geur : complex met aangename hinten van zwart fruit, leder, wat vanille en dierlijkheid

-Smaak : volle aanzet; ietwat gebrande, vollle middensmaak; zéér rijke, vlezige en evenwichtige wijn met vooral rijpe, zwarte fruitimpressies; eindigt met een zeer aangename, lange en fruitige afdronk; prachtige knabbelwijn die nog veel beloftes inhoudt. 

 

Deze tweede wijnen van 2004 kwamen, alhoewel alle met een alomgekende goede reputatie, toch zeer verrassend over. Zowel qua finesse als rijkheid wisten ze iedereen te bekoren en te overtuigen van hun klasse en dit van een jaar waar er toch veel twijfels over zijn. Mogelijks werden er voor de productie van deze tweede wijnen strenge selectie doorgevoerd.

 

  ST.-ESTEPHE Château Montrose. 2ième grand cru classé de Médoc 2001

 

-Voorkomen : zeer intens donkerrood, ondoorzichtig en een prachtige viscositeit.

-Geur : subliem en versmolten geurcomponenten van rijp, rood en zwart fruit, wat sous-bois alsmede een tikkeltje gebrand overkomend.

-Smaak : de volle aanzet wordt gevolgd door een explossieve smaak; sappig, verweven en met enorme nuances; fruitig en wat gebrand, zachte nobele tanines en een zéér lange afdronk; subliem, al zeer genietbaar en met nog een lange toekomst voor zich. Laat zien, dat ondanks een prachtige tweede wijn, er duidelijk nog een klasseverschil is.

 

  PAUILLAC Grand Puy Ducasse, 5ième grand cru classé de Médoc 2000

 

-Voorkomen : zeer intens, ondoorzichtig, nog iets paars in de rand en een heel mooie spiegel.

-Geur : héél mooie en complexe neus met hinten van zwart fruit, wat eik en iets geroosterd.

-Smaak : zachte aanzet; de middensmaak is vol, heel krachtig openbloeiend, met massas rijp zwart fruit, wat kruidigheid en geruggesteund door een fijne aciditeit; prachtige wijn, mooi versmolten en met nog mooie jaartjes voor zich.

 

Na de sublieme Montrose vreesden we voor deze Grand Puy Ducasse. Weliswaar wat minder finesse hebbende, houdt hij zich echter staande en weet iedereen volop te bekoren. Mooi.

 

  PAUILLAC Carruades de Lafitte, tweede wijn van Ch. Lafite Rothschild 2000

 

 

-Voorkomen : nog mooi intens, zeer donkerrode kleur met wat rode rand.

-Geur : wat opvalt is zijn fris aroma (wat eucalyptisch zowaar); verweven en complexe geur met frisse fruittonen.

-Smaak : zeer fijne aanzet; fijne middensmaak die volledig versmolten is en vooral gekenmerkt door fijne fruitimpressies; komt toch nog krachtig en zeer fris over; lijkt ons een wijn te zijn die op zijn top is.

  PAUILLAC Chateau Lafite-Rothschild, Premier grand cru classé de Médoc 2001

 

 

-Voorkomen :zeer intens en ondoorzichtig voorkomen; donkerrode kleur, eerder naar het zwarte toe en  die geen enkel evolutie vertoont.

-Geur : complexe en versmolten aromatische rijkdom.

-Smaak : het kenmerk van de allergrootsten: zodanig versmolten en fijnbesnaard dat een volledige beschrijving quasi onmogelijk wordt. Niet omdat het Lafite Rothschildt is, maar dit is een héle grote wijn. Wij onthouden vooral zijn op en top verfijnde smaak, zijn gevarieerdheid in smaakimpressies en  een zijdeachtige tanine. Deze Lafite eindigt met een  zalige afdronk om van weg te dromen en heeft bovendien nog heel wat jaartjes in petto.