DEGUSTATIE LUXEMBURG

Voor onze degustatie gingen we langsheen de betoverende moezelroute op zoek naar onafhankelijke wijnbouwers. We proefden en vonden er enkele zeer knappe wijnen. Het is echter niet evident om hier bij een wijnbouwer op bezoek te gaan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Elzas staan de kelders hier niet wagenwijd open om te degusteren. Het is meer een kwestie van de wijnbouwers te kennen en  ze op voorhand te verwittigen om de  wijnen te kopen. Net zoals in Duitsland worden naast de gebruikte wijnstok ook de naam vermeld van de specifieke wijnpercelen  ( “lieu-dit”  of “weinberge” zoals hier genoemd) en de gemeente waar deze zich bevinden. Al de wijnen voor de degustatie hebben de status van “grand premier cru”.

Uiteraard zijn er nog andere zeer interessante wijndomeinen en iedere geselecteerde wijn(en) van ieder domein is een persoonlijke keuze, dan wel in functie van deze degustatie die een mooi beeld  diende te geven van de kwaliteit van de Luxemburgse wijnen. De geproefde wijnen staan niet in volgorde van de degustatie maar per wijndomein van noord naar zuid.

AHN

Domaine Mme. Aly Duhr et fils.

9, rue Aly-Duhr, ;  76 00 43

De symphatieke mevrouw Duhr wordt bijgestaan door haar drie kleinkinderen waarvan Abi oenoloog is. Was één van de eerste domeinen die in Luxemburg begonnen met wijn op te voeden op eikenhouten vaten. Tesamen met zes andere wijndomeinen worden de beste wijnen verkocht onder het label “Domaine et Tradition”. Dit met nadruk op kwaliteit, beperkte oogst en traditie van het huis in de beste zin van het woord.

Speciale wijnpercelen: Koeppchen, Nussbaum, Pietert, Palmberg, Hohfels, Göllebour, Ongkag, Fels en Herrenberg.

 
2003 Riesling Palmberg 2003 Domaine et Tradition
Luxemburg6.JPG (44665 bytes) Briljant voorkomen met goudgele kleur. Heel mooi aroma, als het ware een delicaat parfum; wij ontwaarden iets van muscat, florale en exotische toets en zelfs een heel fijne hint van edele pourriture. Volle aanzet en een rijke gedistingeerde smaak met tonen van geconfijt fruit, citrus en citronelle. Alles in deze grandiose wijn getuigt van finesse: van de delicate geur tot de genereuze en versmolten smaak met lange finale.

 

EHNEN

Domaine Viticole Raymond Kohll-Leuck.

4, an der Borreg ; 76 02 42

Met de jonge Luc Kohll is men reeds aan de vierde generatie wijnbouwers toe. De kelders dateren vanaf het einde van de 19de eeuw.

Speciale wijnpercelen: Ehnerberg, Kelterberg, Rousemen, Woûsselt.

2004

Riesling Wousselt 2004

Luxemburg7.JPG (47697 bytes)

Briljant en lichtgeel voorkomen. Wat aarzelend openkomend in het begin wordt hij na walsen delicaat en fruitig in de geur. Fijne aanzet, plooit mooi open in de mond en eindigt zeer krachtig. Nog jong, speels door een mooie zuurtegraad en  met tonen vann citrus, perzik en kweepeer. Zeer pittige en  aangename wijn;

 

REMICH

Caves Krier Frères.

1, montée Saint-Urbain ;  236 96 01

Heel mooie cave in Remich met Marc Krier als bezieler en Arno Bauer als keldermeester. Hun beste wijnen (per druivensoort) worden verkocht als “Domaine privé de la maison”.

Speciale wijnpercelen: Primerberg, Kolteschberg, Wousselt, Enschberg, Markusberg, Jongeberg, Kreitzberg, Fels, Dieffert.

2004 Pinot gris 2004 Domaine privé de la maison Remich Hopertsbour
Luxemburg4.JPG (48069 bytes) Zeer helder voorkomen met lichtgele kleur. Wat gesloten in de beginfase evolueert hij in geur met rijpe en zachte fruittonen. Zeer volle aanzet; volle middensmaak, rijk, krachtig en  evoluerend met rijpe exotische fruittonen; mooie aciditeit. Krachtige smaakvolle en droge afdronk voor deze schitterende pinot gris.
2003

Pinot noir 2003 « Rubis » Domaine privé de la maison

Luxemburg2.JPG (50191 bytes) Mooi kersenrode kleur met paars tintje. Rijp “wild” rood en zwart fruit (vooral wat vlier en cassis). Mooie, volle smaak met vooral zwarte rijpe fruittonen; tannine nog aanwezig. Mooie wijn die zowel kracht, elegantie en vemoltenheid vertoont alsmede een lange afdronk. Ze zijn miniem in Luxemburg, maar en zijn dus wel degelijk goede rode pinot noirwijnen. Alleen zal het jaar wel van uitzonderlijk aard moeten zijn.

 

REMICH

Caves Saint-Remy- Desom.

Rue Dicks, 9 ; 236 04 01

Gevestigd in het uit de 18de eeuw daterende linnenbedrijf van de dichter Dicks. Momenteel aan verbouwingen toe. Deze cave is ook wijnhandelaar van Franse wijnen.

Speciale wijnpercelen: Remich Primerberg, Feis, Hôpertsbour, Stadtbredimus Primerberg, Fels, Dieffert, Wormeldingen Kôppchen, Wousselt, Elterberg, Wellenstein Foulschette, Ritschelt, Bech-Kleinmacher Enschberg.

2003 Riesling 2003 Remich primerberg.
Luxemburg1.JPG (47892 bytes) Briljant voorkomen en licht goudgele kleur. Rijke neus met mooie fruittonen, iets zoet fruit zoals abrikoos, mango alsmede een licht  typische riesling-petroleumneusje. Volle smaak met rijpe, geconfijte fruittonen (zoals in de geur), mooi ondersteund door een goede zuurtegraad. Rijke, mondvullende wijn met wat vettigheid, een zekere elegantie en mooie finale.

 

REMICH

Domaine Viticole Laurent et Benoit Kox.

6A, rue des Prés ; 23 69 84 94

Eveneens mooi wijndomein die zowaar een pinot noir “primeur” verkoopt.

Speciale wijnpercelen: Remich Primerberg, Fels, Stadtbredimus Diefert, Schwebsange Kolteschberg.

2002

Riesling 2002 Schwebsange Kolteschberg

Luxemburg3.JPG (48954 bytes)

Riesling 2002 Schwebsange Kolteschberg

Briiljant voorkomen met licht goudgele kleur. Complexe neus met verweven tonen van citrus, citronelle, pompelmoes, lichtjes petroleum: heel fijn. Onmiddellijk smakelijke en pittige aanzet; fijne gepolijste smaak echt typerend riesling. Fijne, gestyleerde wijn waarvan de beloftevolle geur ook in de smaak wordt bevestigd. Laat zien dat er in 2002 heel lekkere wijnen werden geproduceerd.

 

WINTRANGE

Schumacher-Knepper in Wintrange.

28, route du vin ; 236 04 51

Zeer kwaliteitsgericht wijndomein waarvan sommige van hun beste wijnen verdeeld worden onder het  label Constant Schumacher, notaris en oprichter van dit wijndomein.

Speciale wijnpercelen: Wintringer Felsberg.

2004

Pinot blanc 2004 Wintrange Felsberg

Luxemburg5.JPG (48020 bytes)

Heel levendig en lichtgeel voorkomen. Mooi aromatisch in de neus met vooral fijne en fruitige tonen zoals citrus, exotische toetsen, perzik. Volle aanzet gevolgd door een heel mooie, fruitige en tamelijk krachtige smaak. In retro dezelfde fruitige impressies als in de neus; fijne fraîcheur en een fruitige afdronk. Zeer geslaagde en verrassend aangename pinot blanc.

2004 Pinot gris 2004 Wintrange Felsberg
Luxemburg8.JPG (47638 bytes) Zeer helder voorkomen met lichtgele kleur. Zachte rijpe fruittonen (vooral wat peer;) de geur wordt in  evolutie heel mooi. Volle en frisse aanzet; in de middensmaak mooie fruittonen (peer, abrikoos), iets vettigheid (beurré). Rijke, sappige, lekkere en mondvullende wijn. 

 


REGIO